Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Χατζημαρκάκης: Αγαπητοί Γερμανοί, δώστε επιτέλους λεφτά στους Έλληνες

«Αγαπητοί Γερμανοί, δώστε επιτέλους λεφτά στους Έλληνες!», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργου Χατζημαρκάκη στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Focus». Ο κ. Χατζημαρκάκης ζητά να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει σημειώσει η Αθήνα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και καλεί την Γερμανία να προχωρήσει σε λύσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα «να αναπνεύσει», τουλάχιστον με αναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής βοήθειας.


«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Σαμαράς επικρίνει την ελλιπή αναγνώριση των προσπαθειών των Ελλήνων. Έχει δίκιο. Η χώρα έχει κάνει πολλά. Η τρόικα θα έπρεπε επιτέλους να διαπραγματευθεί εκ νέου ευνοϊκούς για την Ελλάδα όρους χορήγησης βοήθειας», σημειώνει ο κ. Χατζημαρκάκης και υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε τον σεβασμό της προς την Ελλάδα. «Πράγματι, αποδεδειγμένα έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μέσω της ψήφισης νομοσχεδίων για τη φοροδιαφυγή, το συνταξιοδοτικό και το σύστημα υγείας», προσθέτει και αναφέρεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα, βάσει της οποίας η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της κατά 11 θέσεις.

Ο κ. Χατζημαρκάκης αναγνωρίζει ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν αντιλαμβάνεται την πρόοδο, λόγω της ύφεσης και της στασιμότητας στην αγορά εργασίας. Η χώρα χρειάζεται κίνητρα ώστε να επέλθει η ανάπτυξη, τονίζει ο ευρωβουλευτής και υπενθυμίζει ότι και η Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπόρεσε να ορθοποδήσει μέσω ενός Σχεδίου Μάρσαλ. Εκφράζει δε την κατανόησή του για τον ανησυχία, όπως λέει, του κ. Σαμαρά για τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται όσα έχει επιτύχει η Ελλάδα: «Αντί όμως για αδικαιολόγητο σκεπτικισμό, θα ήταν αναγκαίο να βοηθηθεί επιτέλους η χώρα με χαμηλότερα επιτόκια ή μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής» συμπληρώνει.

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος, όπως έχει ανακοινώσει, θα ηγηθεί ο ίδιος πολιτικού σχήματος στην Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές, αναφέρεται ακόμη στην πρόταση του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών για αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 30 δισεκατομμύρια από τις χώρες που έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ, ώστε να τεθούν οι βάσεις για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο θα είχε τη δυνατότητα να δώσει την κατάλληλη ώθηση στις υπό κρίση ευρισκόμενες χώρες του Νότου. Καταλήγει δε με την εκτίμηση ότι μέχρι τώρα δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα ουσιαστικά προβλήματα που προκάλεσε η κρίση και καλεί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρουν από κοινού λύσεις. Σε αυτό περιλαμβάνεται, όπως επισημαίνει, το να δοθεί στην Ελλάδα «λίγος αέρας να αναπνεύσει», για να προσθέσει ότι, δεδομένων των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, «το λιγότερο που θα της άξιζε θα ήταν μια αναδιαπραγμάτευση των όρων για τη χορήγηση βοήθειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...