Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Επτά συμφωνίες εποπτικής συνεργασίας για εναλλακτικές επενδύσεις Εγκρίθηκαν από την ESMA.

Επτά συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των εποπτικών αρχών κινητών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους παγκόσμιους ομολόγους τους, με αρμοδιότητα την εποπτεία των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds, των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και των κεφαλαίων κτηματαγοράς, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities Markets Authority-ESMA).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο Εποπτών της ESMA, στη συνάντησή του τον Ιούλιο, ενέκρινε Μνημόνια Συνεργασίας (MoUs) με τις αρχές από τις Μπαχάμες, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Μεξικό και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

«Η ESMA έχει τώρα διαπραγματευθεί 38 συμφωνίες, εκ μέρους των 31 εθνικών αρμοδίων αρχών για την εποπτεία των αγορών κινητών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Οι συμφωνίες συνεργασίας επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών, τους διασυνοριακούς επιτόπιους ελέγχους και την παροχή αμοιβαίας βοήθειας κατά την εποπτική συμμόρφωση και επιβολή κυρώσεων κατά την εφαρμογή εποπτικών νόμων. Η ESMA έχει εγκρίνει, τον Μάιο του 2013, 31 Μνημόνια Συνεργασίας με ρυθμιστικές αρχές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συμφωνίες καλύπτουν τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων τρίτων χωρών, οι οποίοι προωθούν εναλλακτικές επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, οι οποίοι διαχειρίζονται ή προωθούν εναλλακτικές επενδύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συμφωνίες, επίσης, καλύπτουν τη συνεργασία στη διασυνοριακή εποπτεία των θεματοφυλάκων και των αντιπροσώπων των διαχειριστών οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων.

Οι εθνικές εποπτικές αρχές κινητών αξιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως επόπτες των διαχειριστών οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, είναι σε διαδικασία, για να υπογράψουν Μνημόνια Συνεργασίας με εκείνες τις χώρες που έχουν σχέση με την αγορά τους. Η ύπαρξη συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των εποπτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προϋπόθεση της Οδηγίας για τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, προκειμένου να επιτρέπεται στους διαχειριστές από τρίτες χώρες να έχουν πρόσβαση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να παρέχουν διαχείριση κεφαλαίων, μέσω ανάθεσης από διαχειριστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 22 Ιουλίου 2013.

Οι συμφωνίες συνεργασίας ισχύουν από τις 22 Ιουλίου και θα επιτρέπουν τη διασυνοριακή προώθηση εναλλακτικών επενδύσεων σε επαγγελματίες επενδυτές μεταξύ χωρών. Αυτό υπόκειται σε δύο προϋποθέσεις, αφενός η χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην έχει καταγραφεί ως μη συνεργάσιμη χώρα από τη Financial Action Task Force του ΟΟΣΑ και αφετέρου, από την ημερομηνία ισχύος του διαβατηρίου για διαχειριστές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικά θέματα.

Το περιεχόμενο των Μνημονίων Συνεργασίας της ESMA ακολουθεί τις Αρχές της IOSCO για τη Διασυνοριακή Εποπτική Συνεργασία και συμπληρώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις του Πολυμερούς Μνημονίου Συνεργασίας της IOSCO αναφορικά με τη Διαβούλευση και τη Συνεργασία και την Ανταλλαγή Πληροφοριών του 2002 (Πολυμερές Μνημόνιο Συνεργασίας).

Η ESMA είχε αρχικά επικοινωνήσει με όλες τις αρχές που έχουν υπογράψει το Πολυμερές Μνημόνιο Συνεργασίας της IOSCO. Η ESMA έχει τώρα εγκρίνει Μνημόνια Συνεργασίας με εκείνες τις 42 αρχές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της. Η ESMA συνεχίζει να διαπραγματεύεται σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με την εποπτική αρχή της Κίνας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Enhanced by Zemanta

Γαλλία: Καλεί ΕΕ και ΗΠΑ για ανοιχτές διαπραγματεύσεις στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Προειδοποίησε εναντίον «μιας εξιδανικευμένης εικόνας της ευρωαμερικανικής σχέσης».

Η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Νικόλ Μπρικ κάλεσε σήμερα την ΕΕ και τις ΗΠΑ να διεξαγάγουν «με ανοιχτά χαρτιά» τις διαπραγματεύσεις τους για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και προειδοποίησε εναντίον «μιας εξιδανικευμένης εικόνας της ευρωαμερικανικής σχέσης».

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» με τίτλο «ΗΠΑ-Ευρώπη: Στοπ στο πόκερ με κλειστά χαρτιά», η Μπρικ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την μέγιστη διαφάνεια στις ευρείες διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 8 Ιουλίου με στόχο την δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.

"Γνωρίζω ότι συνηθίζεται σε μια διαπραγμάτευση να ξεκινάει κανείς με κρυφά χαρτιά, να μην δείχνει τα ατού του, να μπλοφάρει για να επιτύχει τους στόχους του. Αυτός είναι ο κανόνας», έγραψε η Μπρικ.

"Αλλά αν η συζήτηση που κάνουμε με τις ΗΠΑ αφορά πράγματι μια σύμπραξη, αν μεταχειριζόμαστε αλλήλους ως ίσος προς ίσον, τότε οι πρακτικές μας θα εξελιχθούν, διαφορετικά οι συνομιλίες θα μετατραπούν σε έναν διάλογο κωφών. Ας παίξουμε με ανοιχτά χαρτιά από την μία και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και θα οικοδομήσουμε μαζί μια συμφωνία του 21ου αιώνα», συνεχίζει.

Για την Γαλλίδα υπουργό, γνωστή για την ευθύτητά της, με τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, «οι ΗΠΑ έδειξαν για άλλη μια φορά την εξαιρετική τους διπροσωπία».

"Παραμένουν η χώρα όλων των δυνατοτήτων τις οποίες ζηλεύουμε, εμείς οι Γάλλοι, τον δυναμισμό και την ενέργεια, και ταυτοχρόνως η καχύποπτη αυτή δύναμη που δεν μπορεί να αντισταθεί στους πειρασμούς που της παρέχουν την υπεροχή της», επισημαίνει.

Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις «επανέφεραν απότομα στην πραγματικότητα αυτούς που επέμεναν να έχουν μια εξιδανικευμένη εικόνα της ευρωαμερικανικής σχέσης», υπογραμμίζει η υπουργός.

Η ίδια επαναλαμβάνει εξάλλου το αίτημά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιήσει την εντολή των διαπραγματεύσεων που της έδωσαν τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή είχε απαντήσει στις 16 Ιουλίου ότι η δημοσιοποίηση αυτή εναπόκειται στα ίδια τα κράτη μέλη.

Βελτίωση οικονομικού κλίματος στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ESI τον οποίο καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο.

Ο ESI αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες από τις 91,3 τον Ιούνιο. Η άνοδός του αναμενόταν από τους περισσότερους αναλυτές.

Μια αναλύτρια της εταιρείας οικονομικών μελετών Capital Economics ανέφερε ότι το εύρημα αυτό «προστίθεται στα στοιχεία» τα οποία καταδεικνύουν «ότι οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη πολύ σταδιακά αρχίζουν να βελτιώνονται».

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφηκε στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης: στη Γερμανία (+0,7), στη Γαλλία (+1,2), στην Ιταλία (+2,9) και στην Ισπανία (+1,2).

Eurostat Hackday
 (Photo credit: okfn)
Η βελτίωση αποδίδεται στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και των διευθυντικών στελεχών των βιομηχανιών, των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες και τις εταιρείες λιανικής, ανέφερε η Επιτροπή, ωστόσο η εμπιστοσύνη μειώθηκε στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης κατέγραψε αύξηση για όγδοη συναπτή φορά μεταξύ των καταναλωτών, κάτι το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέδωσε στην «περαιτέρω βελτίωση των προσδοκιών» όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις «καλύτερες προσδοκίες σε ότι αφορά την εξοικονόμηση» χρημάτων το 2014. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η άποψη πολλών καταναλωτών «για την μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και την μελλοντική γενική οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε επίσης κατά τι».

Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσης σήμερα από την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, την Eurostat, κατέδειξαν ότι ο δείκτης που σχετίζεται με τις αποταμιεύσεις στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 13,1% το πρώτο τρίμηνο, από 12,4% το προηγούμενο.

Τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,7% κατ' ονομαστική αξία το πρώτο τρίμηνο.

Εξάλλου ο ρυθμός επιχειρηματικών επενδύσεων μειώθηκε στο 18,8% από 19,5%, σύμφωνα με την Eurostat. Παράλληλα ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος κατέγραψε επίσης αύξηση τον Ιούλιο, κατά 0,14 της μονάδας, στο -0,53.

Ο ESI αυξήθηκε ταχύτερα στο σύνολο της ΕΕ, από 92,6 στις 95 μονάδες.

Η δημοσίευση των δεικτών αυτών σημειώθηκε πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη, κατά την οποία αυτό ενδέχεται να κληθεί να συζητήσει πιο λεπτομερειακά όσον αφορά τα σχέδια για την διατήρηση των επιτοκίων της στα σημερινά τους επίπεδα, που αποτελούν ιστορικό χαμηλό, για μια παρατεταμένη περίοδο.
Enhanced by Zemanta

Π. Στάινμπρουκ: «Πολύ επιφυλακτικός» για νέο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους

Ως καγκελάριος, θα ήταν πιο γενναιόδωρος προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, δηλώνει ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD).


«Πολύ επιφυλακτικός» σε σχέση με μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ, τάσσεται ωστόσο υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ Β'» για τις χώρες σε κρίση και επικρίνει την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική, έκδοση της γερμανικής Wall Street Journal, ο κ. Στάινμπρουκ επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, ένα «κούρεμα» θα οδηγούσε σε απώλειες για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ενώ θα απέτρεπε τους ιδιώτες επενδυτές από το να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της Άγγελας Μέρκελ, ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών σημειώνει ότι «η θεραπεία της είναι εξυγίανση, εξυγίανση, εξυγίανση - αλλά αυτός δεν είναι ο δρόμος προκειμένου αυτές οι χώρες να ανακάμψουν».

Ο ίδιος, ως καγκελάριος θα ήταν, αναφέρει η εφημερίδα, πιο γενναιόδωρος απέναντι στις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση, καθώς μιλά υπέρ της παραχώρησης περισσότερου χρόνου για δημοσιονομική εξυγίανση και παροχής βοήθειας μέσω αναπτυξιακών μέτρων.

«Χρειαζόμαστε οικονομική ώθηση, ονομάστε το, αν θέλετε, “Σχέδιο Μάρσαλ Β'”, ιδιαίτερα με το βλέμμα στην ανεργία των νέων», δηλώνει ο κ. Στάινμπρουκ και διευκρινίζει ότι οι πόροι για όλα αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από τα υπάρχοντα κοινοτικά ταμεία και από έναν φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΕΕ: Τα ρίσκα και οι κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα - Tι προβλέπει το νέο μνημόνιο

Η χώρα έχει κάνει συνολική πρόοδο, έστω και βραδεία, κυρίως στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, τονίζει... η έκθεση της Κομισιόν.

Οι μακροοικονομικές προοπτικές, αναφέρεται, παραμένουν εν γένει αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές στη σωστή τροχιά.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η αποστολή της τρόικας αρχικώς εντόπισε νέα ελλείμματα, ειδικά στον τομέα υγείας, που απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και το 2014.

Το νέο δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στον τομέα της υγείας, σε καθυστερήσεις στην έκδοση φόρων ακινήτων, σε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στην απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει για να εξασφαλίσει τους στόχους.

Τα αυξημένα δημόσια έσοδα και η μεταρρύθμιση της μη αποδοτικής είσπραξης εσόδων αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες, τονίζεται στην έκθεση.

Μικρή είναι η πρόοδος που έχει γίνει στις ιδιωτικοποιήσεις, και τα μέχρι στιγμής έσοδα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Η «σμίκρυνση» του τομέα της δημόσιας διοίκησης συνεχίζεται, αλλά με πρόσθετες καθυστερήσεις, σημειώνεται. Οι αρχές δεσμεύθηκαν εκ νέου να προωθήσουν τη φιλόδοξη διοικητική μεταρρύθμιση.

Οι αρχές εξετάζουν τρόπους να βελτιώσουν το δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης εντός του τρέχοντος πλαισίου στον προϋπολογισμό. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση παρουσίασε πολιτικές επιλογές, εκ των οποίων η ανάπτυξη επιδομάτων ανεργίας για τους μακροπρόθεσμα ανέργους και η δημιουργία ενός σχήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Ιανουάριο του 2014 (σε πιλοτική βάση). Και τα δύο δοκιμάζονται και στοχεύουν στην ενίσχυση των φτωχών.

Η Κομισιόν τονίζει ότι ο κίνδυνος εφαρμογής του προγράμματος παραμένει σημαντικός. Ο βασικός αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κατεστημένα συμφέροντα. Επιπλέον, η ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλη ύφεση το 2013 και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν επίσης κάποια "θετικά ρίσκα". Συγκεκριμένα, η διαρκής ισχυρή εφαρμογή της πολιτικής μπορεί να βοηθήσει στην άρση της αβεβαιότητας και να παρακινήσει ταχύτερη επιστροφή των επενδύσεων, κυρίως των ξένων. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει κάποιος ισχυρότερος αντίκτυπος από την ένεση ρευστότητας που αναμένεται από την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου, τα προγράμματα δημόσιων έργων και την πιο δυναμική τουριστική σεζόν.

Τα ορόσημα για τη δόση του Σεπτεμβρίου 

Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τέσσερις ενέργειες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και επανέρχεται η τρόικα για τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος.

Ειδικότερα, έως τα τέλη Αυγούστου, θα πρέπει να έχει αποφασίσει την αναδιάρθρωση μέσω σημαντικής μείωσης προσωπικού και εγκαταστάσεων των εταιριών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και Λάρκο, σε ευθυγράμμιση και με την κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις, με στόχο την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των μονάδων.


Οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι οριστικές και θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013.

Ακόμη, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει τις ανεξόφλητες οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και να αποπληρώσει όλες τις μη αμφισβητούμενες οφειλές εντός του Αυγούστου.

Μία ακόμη εκκρεμότητα είναι ο ορισμός επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο θεσμό της κινητικότητας.

Τέλος, εντός του Ιουλίου θα πρέπει να αναθεωρηθεί με νομοθετική πράξη ο Κώδικας περί Δικηγόρων (Ν. 3026/1954), με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Στο 1,6 δισ. ο στόχος από ιδιωτικοποιήσεις

Δεδομένων των πενιχρών εσόδων μέχρι στιγμής στο έτος από τις ιδιωτικοποιήσεις, η έκθεση μειώνει το φετινό στόχο κατά 1 δισ.

Ειδικότερα, ο νέος στόχος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για την τρέχουσα χρήση ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ από προηγούμενο στόχο στα 2,6 δισ.

Παράλληλα, αυξάνεται ο στόχος για τα έσοδα της διετίας 2013 – 2014 στα 5,1 δισ. ευρώ.

Ακόμη, η πώληση του κρατικού μεριδίου στα Ελληνικά Πετρέλαια μετατίθεται για το γ' τρίμηνο του 2014, μετά την πώληση της ΔΕΠΑ.

Όσον αφορά τη Eurobank, η Ελλάδα δεσμεύεται να έχει προχωρήσει στη διάθεση σημαντικού μετοχικού ποσοστού σε ξένους στρατηγικούς επενδυτές έως τα τέλη Μαρτίου του 2014.

Ως εκ τούτου, έως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχουν επιλεγεί οι σύμβουλοι, ως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί ένα εύρος αποτίμησης για πιθανούς επενδυτές, ενώ έως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να επιτραπεί η διερεύνηση των «βιβλίων» της τράπεζας (due diligence) από τους υποψήφιους. Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύεται να δομήσει την όποια συμφωνία έτσι ώστε να παρέχει κίνητρο στους επενδυτές να αποκτήσουν πλειοψηφικό μερίδιο στο μέλλον.
euro2day.gr

«Ευνοϊκό προηγούμενο» η επιστροφή κερδών από ομόλογα λέει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αθήνα

«Πρόκειται για μια κατ' εξαίρεση χειρονομία που καταδεικνύει τη δέσμευση της ευρωζώνης να στηρίξει με κάθε τρόπο την έξοδο από την κρίση» δηλώνει ο Πάνος Καρβούνης

«Καινοφανή πρωτοβουλία» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, την επιστροφή 1,5 δισ. από τα κέρδη που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα μέσα στο 2013.

«Πρόκειται για μια κατ' εξαίρεση χειρονομία που καταδεικνύει την αταλάντευτη δέσμευση της ευρωζώνης να στηρίξει με κάθε τρόπο την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, αλλά και αναγνώριση των προσπαθειών της για ανάκαμψη, με μεγάλες θυσίες των πολιτών της» προσθέτει ο κ. Καρβούνης στη δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως εξηγεί ο κ. Καρβούνης «η κίνηση παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον για την Ελλάδα γιατί συνιστά έκτακτη, απολύτως δωρεάν προσφορά, χωρίς ουδέν αιτούμενο επιστροφής».

Και καταλήγει στη δήλωσή του: «δημιουργείται ένα ευνοϊκό προηγούμενο για την περαιτέρω ευελιξία της ευρωπαϊκής κινητοποίησης με στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων που πλήττουν ιδιαίτερα τις οικονομίες του Νότου». 

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΑΡ: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα

Με αφορμή την επίσκεψη Λέτα στην Αθήνα

Την άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντικαταστήσει την πολιτική λιτότητας με ένα μείγμα πολιτικής το οποίο θα έχει ως άξονα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή εκφράζει εκ νέου η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού στην Αθήνα.

«Τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως της χώρας μας, χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές ώστε να οδηγήσουν στην ανάκαμψη. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξουν νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων», επισημαίνουν στην Αγίου Κωνσταντίνου, και προσθέτουν:

«Ο αγώνας για αλλαγή πολιτικών στην Ευρώπη απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συμπαράταξη δυνάμεων ευρέος πολιτικού φάσματος, που υποστηρίζουν την πολιτική δημοκρατική ενοποίησή της».

Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει ενέργεια αντισυνταγματικής συρρίκνωσης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας τη ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα κατάργησης οργανισμών και θέσεων εργασίας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «υπογραφόμενης μόνο από 3 υπουργούς».

Σε αυτό το πλαίσιο, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να προχωρήσει στην υλοποίηση ανορθολογικών – όπως τις χαρακτηρίζει – απαιτήσεων της τρόικας για οριζόντιες απολύσεις

Πρόοδο στην ελληνική προσπάθεια διαπιστώνει ο Γιοχάνες Χαν


Για αισθητή βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα κάνει λόγος ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιοχάνες Χαν, φέροντας ως παράδειγμα την εντυπωσιακή αύξηση στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο κ. Χαν, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα για συνομιλίες με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, είπε επίσης πως έχουν διατεθεί σχετικά πολλά χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία για την ενίσχυση και χρηματοδότηση μικρών και μέσων επιχειρήσεων στη χώρα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ίσως αυτά δεν έχουν απορροφηθεί στον βαθμό που ο ίδιος θα επιθυμούσε.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως στην αρχή της κρίσης ένας στους τρεις Ελληνες απασχολούνταν στον δημόσιο τομέα, γεγονός που, όπως είπε, «δεν μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον». Ανέφερε δε πως από την πλευρά της Ε.Ε. υπάρχουν, για παράδειγμα, μικροδάνεια, τα οποία απευθύνονται σε πρόσωπα που θέλουν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες με μια δική τους επιχείρηση και προς τούτο χρειάζεται κάποια αισιοδοξία, την οποία ο ίδιος βλέπει να υπάρχει.

Να σημειώσουμε, πάντως, πως ο κ. Χαν απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα «μήπως είναι πολλά αυτά που απαιτούνται από τους Ελληνες», ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και στα ερωτήματα ως προς την ανάγκη νέας διαγραφής ελληνικού χρέους και ως προς τον ρόλο που παίζουν οι επικείμενες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Καταδικάζει η Ε.Ε. τις βίαιες συγκρούσεις στην Αίγυπτο


Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον «καταδίκασε σθεναρά» τις αιματηρές ταραχές στην Αίγυπτο, που στοίχισαν τις ζωές δεκάδων ανθρώπων και κάλεσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη βία.

Η Άστον «παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και καταδικάζει σθεναρά την απώλεια ζωών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων... Επίσης καλεί όλους τους παράγοντες να απόσχουν από τη βία και να σέβονται τις αρχές των ειρηνικών διαδηλώσεων και της μη-βίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον 70 υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως ανακοίνωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οργάνωση στην οποία ανήκει.

Τουλάχιστον πέντε – κατ’ άλλες πηγές επτά – άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επεισοδίων στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, χθες.



naftemporiki.gr

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Υπέρ της αγοράς χρέους από την ΕΚΤ κορυφαίοι οικονομολόγοι

Κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων πολλοί Γερμανοί, απευθύνουν παγκόσμια έκκληση για στήριξη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί αγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών χωρίς περιορισμούς.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ, το πρώην μέλος της επιτροπής "σοφών" Μπεατρίτσε Βέντερ Ντι Μάουρο και οι καθηγητές Φραντσέσκο Τζιαβάτζι, Ρίτσαρντ Πόρτες, Τσαρλς Γουίπλοζ υπογράφουν την έκκληση για την στήριξη της ΕΚΤ, η οποία έχει αποσταλεί σε οικονομολόγους σε όλο τον κόσμο.

"Θέλουμε να δείξουμε ότι παγκοσμίως η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ", δήλωσε ο κ. Φράτσερ και συμπλήρωσε ότι ήδη έχουν υπογράψει πάνω από 100 οικονομολόγοι, πολλοί εκ των οποίων Γερμανοί.

Στην έκκλησή τους οι οικονομολόγοι εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους για τις επιθέσεις ορισμένων οικονομολόγων και πολιτικών κατά της ΕΚΤ και της πολιτικής που ακολουθεί, ανέφεραν πως θεωρούν ότι οι επιθέσεις αυτές είναι λανθασμένες επί του περιεχομένου, άστοχες ως προς τις προθέσεις και επιβλαβείς για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Επαίνεσαν μάλιστα την πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι ως μια από τις πιο εύστοχες και επιτυχημένες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, η οποία διασφάλισε την επιβίωση του ευρώ και βελτίωσε τις προοπτικές της οικονομίας στην ευρωζώνη.

Ο γνωστός οικονομολόγος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν, ερωτηθείς σχετικώς από το περιοδικό, δεν αμφισβήτησε ότι η απόφαση του κ. Ντράγκι καθησύχασε τις αγορές, αλλά σημείωσε ότι τις απώλειες της ΕΚΤ θα κληθούν στο τέλος να πληρώσουν οι υγιείς οικονομίες της Ευρώπης.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Σόιμπλε: Να ανακαλύψει η Ελλάδα εκ νέου τον εαυτό της

«Στο βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει τη δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι. Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συζήτηση που είχε με πέντε επιχειρηματίες, μέλη της Ένωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων στην Γερμανία, τους Τόμας Μπάουερ, Μάνφρεντ Φουκς, Έντβιν Κολ, Φρανκ Στράουμπ και ‘Αντον Βέρχαν, την οποία μεταφέρει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι «σε μεγάλο βαθμό σωστή», λέει ο κ. Στράουμπ, αλλά συνεχίζει: «Αυτοί οι Έλληνες, όμως! Ο Σόιμπλε δεν είναι κανένας υπομονετικός άνθρωπος, αλλά με την Ελλάδα έχει όλη την υπομονή του κόσμου. Η μέθοδός του είναι: καρότο (βοήθεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νεανική ανεργία) και μαστίγιο (μέτρα λιτότητας)», για να απαντήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι «αν δεν μειώσουμε γρήγορα τη νεανική ανεργία στην Ευρώπη, θα χάσουμε ως κράτη και ως κυβερνήσεις την υποστήριξη των πολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπάουερ, ο οποίος είναι και ταμίας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) υποστηρίζει ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθεί το σωστό μείγμα «ανάμεσα στην απίστευτη πίεση, αλλά και στην ανάγκη να δοθεί στους Έλληνες μία ευκαιρία».

Όλοι οι παριστάμενοι επιχειρηματίες έχουν εμπειρίες από την Ελλάδα, κατά βάση αρνητικές. Ο κ. Κολ δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τους Έλληνες, καθώς συναλλάσσεται μαζί τους εδώ και πολλά χρόνια και εκφράζει τον εκνευρισμό του για την μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. «Γιατί δεν αξιοποιείται το CD, ακόμα και αν πρέπει να ασκηθεί πίεση από τον ΟΟΣΑ;», αναρωτιέται ο κ. Κολ και σημειώνει ότι υπάρχει και ρήγμα στην ελληνική κοινωνία, στην οποία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι «η δημιουργία μίας λειτουργικής κατά τα κοινά πρότυπα φορολογικής διοίκησης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, την οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα φέρει εις πέρας» και προσθέτει ότι η κοινωνική ανισότητα στην Ελλάδα «από ορισμένες απόψεις είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι αλλού».

Ο Γερμανός υπουργός αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι υποφέρουν, αλλά διευκρινίζει ότι η αιτία δεν εντοπίζεται στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες, αλλά στο γεγονός ότι η ελίτ της χώρας επί δεκαετίες απέτυχε. «Η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου να ανακαλύψει τον εαυτό της και σε αυτό μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε, όμως τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τις κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Στο βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει την δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της ΕΕ, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι. Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Enhanced by Zemanta

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης

Στην έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, προχώρησε σήμερα το Euro Working Group.

 Όπως ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, τα χρήματα, 2,5 δισ. από τον EFSF και 1,5 δισ. από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, αναμένεται να εκταμιευτούν τη Δευτέρα.

Αυτή η απόφαση ήταν αναμενόμενη μετά την ψήφιση χθες στη Βουλή του «Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών», στο οποίο περιλαμβανόταν και η τροπολογία που θέτει σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς που διαθέτουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό.

Hollande: Η ύφεση στην Ευρωζώνη έχει μάλλον τελειώσει


Η ύφεση στην Ευρωζώνη έχει μάλλον τελειώσει, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande από τη Σλοβενία, όπου βρίσκεται.

“Οι δείκτες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως ξεπεράσαμε την ύφεση, όμως (η οικονομία) είναι ακόμα εύθραυστη”, είπε ο Hollande.

Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να σημάνει συναγερμός για τις τράπεζες της Σλοβενίας, απαντώντας έτσι στα σενάρια που θέλουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του κλάδου να καθιστούν αναγκαίο ένα πακέτο διάσωσης.
newmoney.gr

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Μόνον το 31% των Ευρωπαίων δηλώνει πως έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ

Ένα σοβαρό πολιτικό χάσμα ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων από τη μια και τους πολίτες από την άλλη, κατέγραψε το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο -που υλοποιήθηκε στο διάστημα 10-26 Μαΐου σε δείγμα 32.694 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέκα μήνες περίπου πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα της «εμπιστοσύνης», η τάση που καταγράφεται δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δηλώνουν πως την προσφέρουν κατά 31% στην ΕΕ, κατά 26% στα εθνικά κοινοβούλια και κατά 25% στις εθνικές κυβερνήσεις.

Αναλυτικότερα στο ερώτημα αν «αισθάνεστε πολίτης της ΕΕ», οι Έλληνες πρωτοστατούν στην άρνηση.

Εξάλλου, «η φωνή μου ακούγεται στην ΕΕ» είναι μια φράση που αντικρούεται μαζικά στην Κύπρο και την Ελλάδα (89%), την Τσεχία και την Πορτογαλία (81%), την Ιταλία (78%) και την Ισπανία (77%). Αντίθετα την ασπάζονται οι πολίτες της Δανίας (56%), του Βελγίου (48%), του Λουξεμβούργου (46%), της Μάλτας (45%) και της Σουηδίας (41%).

Φθηνότερη η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην Ε.Ε.

Τα ανώτατα όρια διατραπεζικών προμηθειών καθορίζονται σε 0,2% της αξίας της συναλλαγής για τις χρεωστικές κάρτες και 0,3% για τις πιστωτικές κάρτες.

Του Ν.Χρυσολωρά

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του κόστους των διατραπεζικών προμηθειών, στις συναλλαγές των καταναλωτών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Καθιερώνονται πλέον μέγιστα επίπεδα διατραπεζικών προμηθειών και θα απαγορεύονται οι προσαυξήσεις που επιβάλλουν συχνά ορισμένοι έμποροι για την πληρωμή με κάρτα, ιδίως για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων. Κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου 22 μηνών, τα ανώτατα όρια διατραπεζικών προμηθειών για χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες θα εφαρμόζονται στις διασυνοριακές συναλλαγές, δηλαδή όταν ένας καταναλωτής χρησιμοποιεί την κάρτα σε άλλη χώρα, ή όταν ένας λιανοπωλητής χρησιμοποιεί μια τράπεζα σε άλλη χώρα. Στη συνέχεια, τα εν λόγω ανώτατα όρια θα εφαρμόζονται και στις εγχώριες συναλλαγές. Τα όρια αυτά καθορίζονται σε 0,2% της αξίας της συναλλαγής για τις χρεωστικές κάρτες και 0,3% για τις πιστωτικές κάρτες. Τα παραπάνω όρια αναφέρονται στις προμήθειες που πληρώνουν οι έμποροι λιανικής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών στις τράπεζες, ώστε να δέχονται πληρωμές με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Οι διατραπεζικές προμήθειες περιλαμβάνονται στο κόστος των πληρωμών με κάρτα που βαρύνει τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, και καταβάλλονται τελικώς από τους καταναλωτές, μέσω υψηλότερων τιμών λιανικής. Οι καταναλωτές δεν τις αντιλαμβάνονται, αλλά κοστίζουν στους εμπόρους λιανικής και στους καταναλωτές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Η Κομισιόν αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «ο καθορισμός ανώτατων ορίων στις διατραπεζικές προμήθειες θα μειώσει το κόστος για τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους καταναλωτές και θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς πληρωμών». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη δέσμη μέτρων, οι καταναλωτές θα είναι πλέον υπόλογοι μέχρι του ποσού των 50 ευρώ (από 150 που είναι σήμερα), σε περιπτώσεις παράνομων πληρωμών με κάρτα.

www.kathimerini.gr

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Αναβάλλεται η παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος

Απόδειξη ότι η Τρόικα σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Πέμπτη παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Η παρουσίαση ήταν προγραμματισμένο να γίνει την Πέμπτη από τον Ματία Μορς, ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι αναβάλλεται καθώς δεν έχει εκπληρωθεί το ένα προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Euroworking Group τόνισε ότι  η Ελλάδα ικανοποίησε όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

Η πλήρης δήλωση του Προέδρου του Eurogroup έχει ως εξής:

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενημερώθηκαν σήμερα από την Τρόικα ότι η Ελλάδα υλοποίησε ικανοποιητικά τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ελληνική Βουλή ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

Αυτές οι προαπαιτούμενες δράσεις αφορούσαν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των διοικητικών εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Με την επιφύλαξη ότι θα ικανοποιηθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο, θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εθνικές διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 29 Ιουλίου. Όταν όλη η διαδικασία ολοκληρωθεί ικανοποιητικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει την πρώτη υπο-δόση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τον Ιούλιο αναμένεται να εκταμιευθούν 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Tα 2,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) και 1,5 δισ. θα προέλθουν από την επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP)».

Την ερχόμενη εβδομάδα η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με γερμανική πηγή την οποία επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του γερμανικού Χρηματιστηρίου, ΜΝΙ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Βερολίνο δεν αναμένει καθυστερήσεις, ενώ προτίθεται να εγκρίνει την εκταμίευση αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η υλοποίηση και των τελευταίων προαπαιτούμενων (prior actions).

Μονόδρομος ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

«Προκειμένου να βοηθηθεί πραγματικά η χώρα, οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Γερμανία πρέπει να ξεγράψουν μέρος των χρημάτων που δάνεισαν στην Ελλάδα»
Μονόδρομος είναι το (νέο) «κούρεμα» του χρέους για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση, υποστηρίζει ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel Στέφαν Κάιζερ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, η οποία, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, αποτέλεσε καλή ευκαιρία «να δει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τα ερείπια από τις αποτυχημένες πολιτικές προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια...

Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση επί πενταετία χωρίς τέλος ενόψει, η ανεργία βρίσκεται στο 27% και οι αποκαλούμενοι σωτήρες της χώρας θα το θεωρούσαν επιτυχία αν το ποσοστό αυτό αυξανόταν με λίγο χαμηλότερους ρυθμούς». Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα προσεγγίσει φέτος το 180% του ΑΕΠ. «Ελάχιστες χώρες εμφανίζουν τόσο υψηλό χρέος και καμία με το είδος της αδύναμης οικονομικής δομής που διαθέτει η Ελλάδα. Προκειμένου να βοηθηθεί πραγματικά η χώρα, οι πιστωτές του δημόσιου τομέα (δηλαδή κυβερνήσεις χωρών όπως της Γερμανίας) πρέπει να ξεγράψουν μέρος των χρημάτων που δάνεισαν στην Ελλάδα».

Φυσικά, υπάρχει ένα εμπόδιο, αναφέρει ο κ. Κάιζερ: «Δεν θα πονέσουν μόνο οι Ελληνες αλλά και οι φορολογούμενοι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία. Οι Γερμανοί αναμένουν από την κυβέρνησή τους να προσπαθήσει να αποφύγει κάτι τέτοιο. Οπως έχουν τα πράγματα σήμερα, όμως, δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος να αποφευχθεί, μπορεί μόνο να καθυστερήσει δίνοντας στην Ελλάδα νέα δάνεια και κάνοντας τον κόσμο να πιστέψει ότι θα αποπληρωθούν κάποτε».

Επιμένει ο Ζιν

Σημειώνεται ότι γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αφού όμως πρώτα θα έχει βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, προτείνει σε άρθρο του στους Financial Times και ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo. Ο κ. Ζιν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την επιλογή να αποχωρήσει από το ευρώ, να εξυγιάνει την οικονομία της μέσω υποτίμησης του εθνικού νομίσματος και «κουρέματος» των χρεών της και στη συνέχεια να εξεταστεί το αίτημά της να επιστρέψει στην Ευρωζώνη, όταν η οικονομία θα έχει πλήρως εξυγιανθεί.
Enhanced by Zemanta

Στην Αθήνα ο Γιοχάνες Χαν

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος θα συναντηθεί το απόγευμα (18.00) με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια, (στις 19:30) θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να συζητήσει θέματα της αρμοδιότητάς του με έμφαση το ΕΣΠΑ.

www.skai.gr

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ευρωβαρόμετρο: To 90% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (90%) οι Έλληνες τείνουν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση, ενώ το 98% χαρακτηρίζει την κατάσταση της εθνικής οικονομίας ως «κακή» (το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των πολιτών της Ε.Ε. είναι 72%), όπως φαίνεται από τη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα. Ανάλογη δυσπιστία δείχνει το 89% των πολιτών όσον αφορά το Κοινοβούλιο. 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 78% των Ελλήνων και το 35% των πολιτών στην Ε.Ε. θεωρούν ότι τα πράγματα είναι «άσχημα», ενώ το 58% των πολιτών εκτιμά πως η προσωπική επαγγελματική κατάστασή του είναι κακή, με 30% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες, το 62% των Ελλήνων εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί (βελτίωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου του 2012) όταν στην Ε.Ε. μόνο το 11% εκφράζει ανάλογη άποψη (βελτίωση 6% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Αναφορικά με την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση οι Έλληνες εμφανίζονται εξαιρετικά απαισιόδοξοι, αφού το 35% των πολιτών στη χώρα μας προβλέπει επιδείνωση, την ώρα που στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11%.

Για τους Έλληνες τα δύο βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ανεργία (65%) και η οικονομική κατάσταση (49%), ενώ για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 51% και 33%.

Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 90% των Ελλήνων «τείνουν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους» (71% στην Ε.Ε.), ενώ ανάλογη άποψη για το Κοινοβούλιο της χώρας έχει το 89% των συμπολιτών μας (68% στην Ε.Ε).

Εξάλλου μόνο το 4% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα της χώρας, με το αντίστοιχο ποσοστό την Ε.Ε. να είναι 16%. Παράλληλα την Ε.Ε. δεν εμπιστεύονται το 80% των Ελλήνων και το 60% των πολιτών στην Ε.Ε.

Η απαισιοδοξία των Ελλήνων φαίνεται και από όσους θεωρούν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα σε ό,τι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας, καθώς το ποσοστό αυτών που εκφράζουν τη συγκεκριμένη άποψη ανέρχεται στο 68% (βελτίωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο). Στην Ε.Ε. το 55% των πολιτών εκφράζει παρόμοια απαισιοδοξία (βελτίωση 7% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο).

Το 68% των Ελλήνων (μικρή βελτίωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) και το 35% των πολιτών στην Ε.Ε. δηλώνουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για το μέλλον και ζουν μέρα τη μέρα (επιδείνωση 7%).

Σε προσωπικό επίπεδο οι Έλληνες θεωρούν ότι τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν είναι η οικονομική κατάσταση (31% σε σχέση με 18% στην Ε.Ε.), οι υψηλοί φόροι (30% σε σχέση 16% στην Ε.Ε.), η ανεργία (27% - 22% στην Ε.Ε.) και η ακρίβεια (28% - 41% στην Ε.Ε).

Η κοινοτική δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα κράτη μέλη της Ε.Ε. την άνοιξη και ειδικά στην Ελλάδα την περίοδο από 11 έως 25 Μαΐου.

Τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group την Τετάρτη για τη δόση των 2,5 δισ. ευρώ

Στη συνεδρίαση του Eurogroup Working Group (EWG) την Τετάρτη αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. 

Επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να χορηγηθούν από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνκά ομόλογα, ενώ στις 29 Ιουλίου θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης της Ελλάδας έως τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να εγκριθεί από το EWG και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και αφού οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές εθνικές διαδικασίες τους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 8ης Ιουλίου.

Βενιζέλος: «Καταξίωσε τον θεσμό του ευρωπαίου Συνήγορου του Πολίτη ο Νικηφόρος Διαμαντούρος»

Εξαιρετικά επιτυχή χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος τη θητεία του απερχόμενου ευρωπαίου διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του στο υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας «ότι καταξίωσε τον θεσμό και τίμησε τη χώρα». 

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην προηγούμενη θητεία του κ. Διαμαντούρου ως πρώτου Συνήγορου του Πολίτη στην Ελλάδα και στο πώς υπηρέτησε εκεί έναν από τους ανεξάρτητους θεσμούς που συνιστούν τη βάση της ελληνικής έννομης τάξης, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας αυτών των θεσμών.

Η ΕΚΤ κερδίζει 9 δις από τα ελληνικά ομόλογα

Άρθρο στους Financial Times

Μεταξύ 70 και 80 δις κυμαίνονται τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, για την περίοδο 2009-12. Τα 9 δις προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα. Τα συγκεκριμένα στοιχεία δημοσιοποιεί με άρθρο στους Financial Times ο Αντρέας Ούτερμαν, επικεφαλής στη γερμανική επενδυτική εταιρεία Allianz Global Investors.

«Αν υπάρξει η ανάγκη περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα για πρώτη φορά, τότε τουλάχιστον μέρος του κόστους πρέπει να καταβληθεί από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από προηγούμενα προγράμματα. Αν αυτό γινόταν καλύτερα κατανοητό, τότε ίσως θα περιοριζόταν η λαϊκή αντίθεση στα προγράμματα διάσωσης», αναφέρει ο Ούτερμαν.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι όλα τα κρατικά καθώς και εταιρικά ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της (securities market program) διακρατούνται τυπικά έως τη λήξη τους και ότι η κύρια πηγή των κερδών της θα είναι οι τόκοι (coupons) που θα εισπράττει, με την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια χρεοκοπία.

Προσθέτει δε πως και άλλες κεντρικές τράπεζες που έκαναν παρεμβάσεις στη διάρκεια της κρίσης αποκόμισαν κέρδη: Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αγόρασε την άνοιξη του 2008 στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας Bear Sterns, ύψους σχεδόν 30 δισ. δολαρίων, από την οποία αποκόμισε καθαρά κέρδη 6,6 δισ. δολαρίων. Κέρδη ύψους 17,7 δισ. δολαρίων απέφεραν στα ταμεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και τα δάνεια και οι αγορές ενεργητικού της μεγάλης ασφαλιστικής και χρηματοπιστωτικής εταιρείας AIG (American International Group).

To Ειδικό Πλαίσιο Ρευστότητας της Τράπεζας της Αγγλίας, μέσω του οποίου οι τράπεζες αντάλλασσαν στοιχεία του ενεργητικού τους με έντοκα γραμμάτια του βρετανικού δημοσίου, απέφερε κέρδη 2,3 δισ. στερλινών έως τον Ιανουάριο του 2012, όταν καταργήθηκε. Επίσης, το Ταμείο Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού της Τράπεζα της Αγγλίας ( Asset Purchase Facility), το οποίο συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2009, έχει αποφέρει έως σήμερα κέρδη άνω των 31 δισ. στερλινών , τα οποία διανέμονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στη διάρκεια της κρίσης για τη χορήγηση εγγυήσεων και την αγορά μετοχών σε επιχειρήσεις, τα στοιχεία είναι ανάμεικτα, σημειώνει ο κ. Ούτερμαν, αν και το κόστος σε γενικές γραμμές αποδεικνύεται χαμηλότερο απ' ότι αναμενόταν αρχικά. Για παράδειγμα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, κέρδισε 5 δισ. δολάρια από την αγορά μετοχών της AIG και επιπλέον 4,5 δισ. δολάρια από επενδύσεις που έκανε στη Citigroup και τη Bank of America. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να έχει κέρδος από τις επενδύσεις που έκανε σε αυτοκινητοβιομηχανίες.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Μοσκοβισί: Στο β' μισό του 2013 η επιστροφή της ανάπτυξης


Για ανησυχητική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Γαλλία, έκανε λόγο ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Πιέρ Μοσκοβισί στο CNBC, που πρόσθεσε ακόμα πως... η ανάπτυξη θα επιστρέψει στο β΄ μισό του έτους, καθώς τα μέτρα για την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας αποδίδουν.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή σε ύφεση, ή στασιμότητα στη χώρα μας. Όταν κοιτάζω τα στοιχεία, βλέπω ότι είμαστε σε μια κατάσταση που είναι ανησυχητική. Είμαι ένας υπουργός Οικονομικών, επιτίθεμαι σε αυτή. Αλλά όταν τη συγκρίνω με την ευρωζώνη, είμαστε σε καλύτερη θέση», δήλωσε ο υπουργός κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% στο α΄ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Insee, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η χώρα έχει περιέλθει σε ύφεση. Ωστόσο, η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει ανάπτυξη 0,2% στο β΄ τρίμηνο.

Η Γαλλία δέχεται επικρίσεις ότι δεν προχωράει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων γρήγορα, μια κατηγορία που ο κ. Μοσκοβισί απορρίπτει.

«Στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα έχουμε θετική ανάπτυξη, επομένως η Γαλλία τα πάει καλύτερα. Και κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να συμβεί αυτό. Προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις, στην αγορά εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα, στο συνταξιοδοτικό, και επίσης βοηθάει εταιρείες και τις τοπικές αρχές να επενδύουν στο μέλλον. Είμαστε στο σωστό δρόμο», επέμεινε.

Ακόμα,άσκησε κριτική στις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και λιτότητας οι οποίες προωθούνται από χώρες όπως η Γερμανία, δηλώνοντας ότι είναι άχρηστες χωρίς προγράμματα για την προώθηση της ανάπτυξης.

«Κάποιες χώρες πιστεύουν ακόμη ότι η λιτότητα είναι το κλειδί για το μέλλον. Εμείς δεν το πιστεύουμε. Η προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά μας μεσοπρόθεσμα. Αλλά βραχυπρόθεσμα, η προτεραιότητα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατή η εξυγίανση με ένα σοβαρό τρόπο χωρίς ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία», δήλωσε.

parapolitika.gr
Enhanced by Zemanta

Έρχεται Ελλάδα ο Χανς για συναντήσεις με Σαμαρά-Χατζηδάκη


Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη ο Γιοχάνες Χανς. Ο Επίτροπος της Ε.Ε , αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, θα έχει συναντήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, για θέματα της αρμοδιότητάς του.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, η επίσκεψη θα έχει επίσης αντικείμενο την άρτια προετοιμασία από την Ελλάδα των προγραμμάτων της νέας περιόδου 2014-2020 των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, ώστε να αποτελέσουν μοχλό για την ανάκαμψη της χώρας…
iapopsi.gr

ΔΗΜΑΡ: Κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους

Την ετήσια έκθεση 2012 έλαβε ο Φ. Κουβέλης από τον Ν. Διαμαντούρο.

Η αύξηση του χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα δείχνει το αδιέξοδο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και τονίζει ότι «μόνο αν δοθεί τέλος στην πολιτική λιτότητας και αναληφθούν μεγάλες πρωτοβουλίες κοινής διαχείρισης του χρέους και υπάρξει μια νέα οικονομική πολιτική με αναπτυξιακή λογική, μπορεί να υπάρξει βιώσιμη προοπτική».

Διαφορετικά, επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, το χρέος θα πνίγει την πραγματική οικονομία και θα αναπαράγεται διαρκώς σε μια υφεσιακή πορεία, επιτείνοντας τα αδιέξοδα.

Σήμερα, την ετήσια έκθεση 2012, στην οποία περιλαμβάνονται οι αναφορές και οι έρευνες για τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, παρέδωσε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης και ο κ. Διαμαντούρος συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στην ΕΕ και την περαιτέρω πορεία της.

Ο κ. Κουβέλης στάθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των οργάνων της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε και για το σημαντικό έργο του Συνηγόρου του Πολίτη στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο του Διαμεσολαβητή, τονίζοντας την ανάγκη θεσμικής υποστήριξης της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως σε θέματα διαφάνειας και δικαιωμάτων.

ΕΕ: Στη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας η Χεζμπολάχ

Στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι πολύ πιθανό να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εντάξουν τη στρατιωτική οργάνωση στη λίστα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα 28 κράτη-μέλη.

Εάν γίνει αυτό, τότε θα είναι παράνομη οποιαδήποτε χρηματοδότηση της οργάνωσης επιθυμεί να κάνει κάποιος ενώ και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν θα συναντούν μέλη ή στελέχη της οργάνωσης.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες εντός των 28. Όσοι είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στο Λίβανο.

Η ίδια η κυβέρνηση του Λιβάνου πάντως έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να μην καταχωρίσουν στη λίστα των τρομοκρατών τη Χεζμπολάχ καθώς αποτελεί "βασικό συστατικό της λιβανέζικης κοινωνίας".

Ήδη πάντως ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία έχουν στη μαύρη λίστα τους την οργάνωση.  

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν

Στην Αθήνα έρχεται, την Τετάρτη, ο Γιοχάνες Χαν, ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική. 

Ο Χαν και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις 18:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια, στις 19:30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να συζητήσει θέματα της αρμοδιότητάς του με έμφαση το ΕΣΠΑ.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Νέο κατηγορηματικό “όχι” της Μέρκελ σε “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Επιμένει πως το Βερολίνο θα εξετάζει κάθε τρεις μήνες την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων – Δηλώνει πως δεν την πληγώνει όταν οι νοτιοευρωπαίοι τη συγκρίνουν με τον Χίτλερ

Την ίδια ώρα που στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Τζακ Λιου έδινε στήριξη στην ελληνική προσπάθεια και χαρακτηριστικά τόνιζε πως το “δημοσιονομικό κενό δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από μισθούς και συντάξεις”, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επέμενε στη “σκληρή γραμμή” της και διέψευδε για πολλοστή φορά κατηγορηματικά τα όποια σενάρια 'κουρέματος' του ελληνικού χρέους επιμένουν να επαναφέρουν οι αγορές.

Συγκεκριμένα η κυρία Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη εφημερίδα «Welt am Sonntag», εμφανίστηκε εκ νέου αρνητική το σενάριο του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, όπως ακριβώς και ο Σόιμπλε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, όταν κλήθηκε να απαντήσει αναφορικά με ένα ενδεχόμενο νέο ελληνικό «κούρεμα» απάντησε με υπεκφυγή, λέγοντας πως βλέπει κάθε τρεις μήνες την έκθεση για την Ελλάδα, την οποία ετοιμάζει η τρόικα για την πορεία της εφαρμογής του συμφωνηθέντος προγράμματος και τα μεταρρυθμιστικά βήματα.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντησή της για το αν την ενοχλεί που σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στον ευρωπαϊκό Νότο την απεικονίζουν ως Χίτλερ, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν την πληγώνει.

Επίσης υποστήριξε πως «όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα εκτείνονται πολύ πέρα από τις γερμανικές εκλογές», προσθέτοντας: «Έχουμε βάλει στόχο να συντονίσουμε την οικονομική πολιτική της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα παραχωρήσουμε περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και το αντίθετο έχει νόημα - θα πρέπει να εξετάσουμε και αν όλες οι εξουσίες που διαθέτει πρέπει να παραμείνουν ή αν κάποιες θα ήταν καλύτερα να επιστρέψουν στα κράτη-μέλη».
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Δημοσκόπηση: Οριακά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ με 0,5%


Οριακό προβάδισμα 0,5% στην εκτίμηση ψήφου έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής (Κάπα Research).

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,9% ,ο ΣΥΡΙΖΑ 28,4% , το ΠΑΣΟΚ 9,1%, οι Αν.Ελλ 5,6%, η Χρυσή Αυγή 12,1%, η ΔΗΜΑΡ 3,5% , το ΚΚΕ 6,1% και άλλο κόμμα επιλέγει το 6,2%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός με 44,6% θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς έναντι 31,4% του Αλέξη Τσίπρα ενώ το 41,6% πιστεύει ότι καταλληλότερη κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομίας θα είναι μια συμμαχική κυβέρνηση ΝΔ έναντι 36,2% μιας συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 60,6% πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ενώ το 64,5% τάσσεται υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Το 65,2% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

Δεν έχει δανεικά και… αγύριστα λέει ο Σόιμπλε

"H Γερμανία δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω δάνεια αν υπολογίζει ότι δεν θα της επιστραφούν" διαμηνύει ο Β. Σόϊμπλε, μέσω της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής" σε όσους θέτουν θέμα νέου κουρέματος του χρέους. 
"Ένα κούρεμα σε δημόσια δάνεια θα σήμαινε ότι η ευρωζώνη δεν θα πάρει πίσω τα δάνεια που παρείχε ως βοήθεια στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τη χώρα.

Η ανασφάλεια θα αυξανόταν. Για τη Γερμανία ένα κούρεμα των δανείων δεν θα ήταν δυνατόν και για λόγους που άπτονται του δημοσιονομικού δικαίου. Νομικά δεν μπορούμε να παρέχουμε περαιτέρω δάνεια, αν υπολογίζουμε ότι δεν θα μας επιστραφούν. Ένα ενδεχόμενο κούρεμα δεν θα είχε εξάλλου τα επόμενα χρόνια σχεδόν καμία επίδραση στην κατάσταση ρευστότητας της Ελλάδας , εφόσον οι τόκοι είναι ήδη σαφώς μειωμένοι και έχουν λάβει εν μέρει παράταση" λέει χαρακτηριστικά στο Βήμα της Κυριακής.

Υπενθυμίζει πως η ευρωζώνη πάντοτε διαβεβαίωνε ότι θα παράσχει υποστήριξη στην Ελλάδα, μέχρις ότου εκείνη αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές αλλά θέτει ως προϋπόθεση να συνεχίσει η χώρα να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις. Υπογραμμίζει πως "για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με επιτυχία απαιτείται διακομματική συναίνεση. Ελπίζω ότι η τωρινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει την απαραίτητη κοινωνική στήριξη για τις εκτεταμένες αλλαγές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα".

Ο κ. Σόϊμπλε δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αν και αναγνωρίζει ότι η συνεχής πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα και φέρνει ως παράδειγμα τις περυσινές εκλογές. "Χωρίς την υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών αλλαγών η Ελλάδα δεν θα είναι θέση να ασκήσει πάλι ανεξάρτητη οικονομική πολιτική χωρίς να έχει ανάγκη τα δάνεια των άλλων κρατών", υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνει πως η ανταγωνιστικότητα μιας εθνικής οικονομίας είναι το "κλειδί" για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη τονίζοντας πως "δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη δεν είναι πράγματα αντιφατικά".

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Έντονη η ανησυχία της ΕΕ για το πρωτόγνωρο κύμα ρατσισμού

Η Ευρωπαία επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρεμ εξέφρασε τους φόβους της ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές

Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι ο αυξανόμενος ρατσισμός θα οδηγήσει σε άνοδο των ακραίων κομμάτων» ο ιστότοπος euobserver.com αναφέρει ότι η επίτροπος αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ δήλωσε χθες απο το Βίλνιους ότι η ΕΕ δεν είχε γνωρίσει ποτέ μέχρι σήμερα ένα τόσο μεγάλο κύμα ρατσισμού και ξενοφοβίας και ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές.

«Σε πολλές χώρες η ξενοφοβία, ο λαϊκισμός και ο ρατσισμός είναι σε καθαρή άνοδο» σημείωσε η επίτροπος προσθέτοντας ότι τα ακροδεξιά κόμματα είναι πολύ πιθανό ότι θα εκλέξουν εκπροσώπους τους στην επόμενη ευρωβουλή. «Μερικά από αυτά τα κόμματα υπάρχουν πολλά χρόνια στην ΕΕ, μερικά είναι νέα και άλλα είναι πολύ κοντά στο να μπουν στην κυβέρνηση» είπε η επίτροπος.

Η ίδια χαρακτήρισε το φαινόμενο αντιπαραγωγικό σε μία Ένωση που αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση και χρειάζεται περισσότερο εξειδικευμένους από ποτέ εργαζόμενους, που δεν είναι διαθέσιμοι στην Ευρώπη παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Όπως επισημαίνεται στον ιστότοπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι μετανάστες είναι απαραίτητοι για να αντισταθμιστεί ο μειωμένος ρυθμός των γεννήσεων και το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα σε νέους και ηλικιωμένους.

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία οι άδειες παραμονής που δόθηκαν κατά το 2012 αφορούσαν Ουκρανούς υπηκόους (204.000), υπηκόους ΗΠΑ (189.000) και υπηκόους Ινδίας (179.000).

Χουντής: "Ενώ η αδήλωτη εργασία συνεχώς αυξάνεται, η Κομισιόν θεωρεί ότι με 7 εκατομμύρια «ξεμπερδεύει»"

Ενώ τα στοιχεία για την τραγική αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας στην Ελλάδα είναι αμείλικτα, η Κομισιόν θεωρεί ότι έχει πράξει το καθήκον της, διαθέτοντας 7 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Επιχειρησιακού προγράμματος, με δικαιούχο το υποστελεχωμένο και παραγκωνισμένο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Αυτό προκύπτει από απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου Laszlo Andor, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, σχετικά με το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, το οποίο έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής αναφερόταν σε ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου και Ασφάλισης του ΙΚΑ, από τα οποία προέκυπτε ότι , «σε σύνολο 1.891 επιχειρήσεων με 7.959 εργαζόμενους, βρέθηκε ότι οι 979 εξ αυτών (ποσοστό 52%), απασχολούσε 2.295 ανασφάλιστους εργαζόμενους (ποσοστό 40,5%)», στοιχεία που επαληθεύονται και από σημερινά δημοσιεύματα, που δείχνουν νέα αύξηση της αδήλωτης εργασίας.

Ταυτόχρονα, τόνιζε ότι, «αιτία για τους μειωμένους ελέγχους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελούν τόσο οι περικοπές προσωπικού όσο και η άρνηση του Υπουργείου Εργασίας να χορηγήσει έξοδα κίνησης στους ελεγκτές» και ότι, «η διάλυση κάθε ελεγκτικού μηχανισμού αποτελεί μία συνειδητή πολιτική επιλογή, που στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο Νίκος Χουντής ζητούσε από την Κομισιόν να απαντήσει επιτέλους αν «Προτίθεται να λάβει άμεσα αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να καταπολεμήσει το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας; Αν ναι, ποια είναι αυτά; Αν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι που την εμποδίζουν».

Ο Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, Laszlo Andor, στην απάντησή του, αναφέρει ότι «Η ΕΕ παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ» (!!!) και επισημαίνει ότι, «η βοήθεια διατίθεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» (ΕΠ HR) που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και ειδικότερα στο πλαίσιο της συστημικής παρέμβασης του ΕΠ HR «Αναβάθμιση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της αδήλωτης εργασίας», δικαιούχος του οποίου είναι το Ελληνικό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Συνεχίζοντας την απάντησή του και αντί να δώσει σαφείς απαντήσεις για τις προθέσεις της Κομισιόν, ο κ. Andor σημειώνει ότι «η Επιτροπή εργάζεται επί του παρόντος για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδιαιτέρως με τη συγκέντρωση πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών (!!) σε επίπεδο ΕΕ, των φορέων επιβολής του νόμου των κρατών μελών, όπως οι επιθεωρήσεις εργασίας, οι φορολογικές αρχές και οι αρχές κοινωνικής ασφάλισης, και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, με σκοπό την πιο αποτελεσματική και αποδοτική προσέγγιση για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας».

Μέρκελ: «Οι αποκαλύψεις της NSA έχουν πλήξει τις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας»

Στη συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας Καγκελαρίου, πάντως, κυριάρχησαν οι ερωτήσεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το κατά πόσο υπήρξε συνεργασία του Βερολίνου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Αναφερόμενη στις καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ευρωπαϊκών κρατών, η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι αυτές έχουν πλήξει τις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον.

«Η Γερμανία δεν είναι αστυνομικό κράτος. Η Γερμανία είναι μια χώρα ελευθερίας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ προσπαθώντας να εμποδίσει το σκάνδαλο να εξελιχθεί σε ζήτημα που θα μπορούσε να επηρεάσει την προσπάθειά της να κερδίσει τις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Η Καγκελάριος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τις καταγγελίες ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις επικοινωνίες στην Ευρώπη σε μαζική κλίμακα.

«Μια φιλία βασίζεται στην εμπιστοσύνη και, σε αυτή την περίπτωση, η εμπιστοσύνη έχει τρωθεί», επισήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι η υπόθεση απειλεί τις σχέσεις της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως σήμερα, οι καταγγελίες αυτές δεν μοιάζουν να επηρεάζουν το ευρύ προβάδισμα που δίνουν στην Μέρκελ και την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών.

Ομως κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν ότι η δημοσίευση νέων αποκαλύψεων μπορεί να πλήξει την προσπάθεια της Καγκελαρίου να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Infratest dimap, τα δύο τρίτα των γερμανών εκλογέων είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει χειριστεί το θέμα.

Η δημοσίευση της έρευνας αυτής ακολουθεί τις αποκαλύψεις που διέρρευσαν από τον Εντουαρντ Σνόουντεν, τον αμερικανό πρώην συνεργάτη της NSA, ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν μαζικά τις επικοινωνίες συμμαχικών κυβερνήσεων και πολιτών μέσω του λεγόμενου προγράμματος PRISM.

«Ο γερμανικός νόμος ισχύει στο γερμανικό έδαφος», επέμεινε η Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η Καγκελάριος είπε ότι έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τις καταγγελίες από διάφορους κρατικούς θεσμούς στη Γερμανία επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο εάν και κατά πόσον παραβιάστηκε η γερμανική νομοθεσία από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Μέρκελ, πάντως, αναγνώρισε ότι η έρευνα σχετικά με την δραστηριότητα των υπηρεσιών κατασκοπείας των ΗΠΑ στη Γερμανία θα διαρκέσει ένα ορισμένο διάστημα. «Το έργο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε. «Συνεχίζεται».
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Χατζημαρκάκης: Το κατοχικό δάνειο να «πάει» στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Με τα χρήματα αυτά θα στηριχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας

Τα χρήματα από το κατοχικό δάνειο να «επενδυθούν» είτε πλήρως ή μερικώς στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, προτείνει ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών, Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζημαρκάκης στην επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον τρόπο αυτό θα στηριχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρεται επίσης στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ίδιος για το θέμα και επισημαίνει ότι «η γερμανική πλευρά θα μπορούσε να κλείσει τουλάχιστον το θέμα του κατοχικού δανείου», καθώς, όπως εκτιμά, «όλοι έχουν επίγνωση ότι αν δεν πραγματοποιηθεί αποπληρωμή, το ζήτημα δεν μπορεί να κλείσει».

Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής αναγνωρίζει την σημερινή συγκυρία ως ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη. «Υπάρχουν περιθώρια εξεύρεσης λύσης, η οποία και θα συμβάλει στη βελτίωση των γερμανο-ελληνικών σχέσεων, στην ιστορική δικαίωση του ελληνικού λαού και στην ανάταξη της χώρας», τονίζει.

Επικεφαλής Eurostat: Ετσι μας κορόιδευαν την περίοδο 2004-2009 οι Ελληνες με το χρέος

Μιλώντας στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο κ. Ράντερμαχερ αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετώπισε η υπηρεσία του κατά τις διαδικασίες συλλογής στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Κάθε φορά που ζητούσαμε από τις Ελληνικές Αρχές να εξηγήσουν κάποια ακατανόητα ή αμφίβολα στοιχεία, λαμβάναμε την επίσημη απάντηση ότι τα δεδομένα ήταν σωστά. Δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αυτό το κενό στη νομοθεσία καλύφτηκε μόνο το 2010. Και θυμάμαι καλά ότι ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είχε παραδεχτεί ότι ήταν μεγάλο λάθος το ότι δε είχε η Eurostat αυτή τη δυνατότητα από το 2005. Στην έκθεσή της, το 2010, η Επιτροπή εμφανίσθηκε πολύ αυστηρή. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα είχε εσκεμμένα παραδώσει εσφαλμένα στοιχεία. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυτές οι εκφράσεις είναι ασυνήθιστες στο στόμα της Επιτροπής!

Κάθε φορά που ζητούσαμε από τις Ελληνικές Αρχές να εξηγήσουν κάποια ακατανόητα ή αμφίβολα στοιχεία, λαμβάναμε την επίσημη απάντηση ότι τα δεδομένα ήταν σωστά. Δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αυτό το κενό στη νομοθεσία καλύφτηκε μόνο το 2010. Και θυμάμαι καλά ότι ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είχε παραδεχτεί ότι ήταν μεγάλο λάθος το ότι δε είχε η Eurostat αυτή τη δυνατότητα από το 2005. Στην έκθεσή της, το 2010, η Επιτροπή εμφανίσθηκε πολύ αυστηρή. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα είχε εσκεμμένα παραδώσει εσφαλμένα στοιχεία. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυτές οι εκφράσεις είναι ασυνήθιστες στο στόμα της Επιτροπής!

Εξαιρετικά αποκαλυπτικός εμφανίζεται ο επικεφαλής διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) Βάλτερ Ράντερμαχερ για την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο 2004 – 2009 σε σχέση με τα στοιχεία που έδινε η Ελλάδα για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται τον επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ Ανδρέα Γεωργίου χαρακτηρίζοντας «Κόλαση του Δάντη» τις διώξεις που υφίσταται στη χώρα μας.ε

Μιλώντας στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο κ. Ράντερμαχερ αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετώπισε η υπηρεσία του κατά τις διαδικασίες συλλογής στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο Ράντερμαχερ είναι διευθυντής της Eurostat, από την 1η Αυγούστου 2008.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του είναι τα εξής:

Υπάρχει κάτι δύσκολο να καταλάβουμε: η έλλειψη φερεγγυότητας, των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας ήταν γνωστή από καιρό. Γιατί, το 2009, το πρόβλημα δεν είχε ακόμη επιλυθεί;

Όπως φαντάζεστε, δεν είναι πρώτη φορά που μου απευθύνουν αυτό το ερώτημα. Η Ελλάδα είχε ήδη γνωρίσει σοβαρά προβλήματα με τα στατιστικά της στοιχεία το 2004 και το 2005. Η Επιτροπή είχε τότε προτείνει κάποια εργαλεία, για να λυθεί το πρόβλημα. Οι προτάσεις της έγιναν εν μέρει δεκτές. Δημιουργήσαμε ένα 'κώδικα καλών πρακτικών', επανεξετάσαμε τη νομοθεσία σχετικά με τις στατιστικές στο πλαίσιο της διαδικασίας για το υπερβολικό έλλειμμα. Αλλά ένα στοιχείο δεν έγινε δεκτό: το να δοθεί, στην Eurostat, η τελική εξουσιοδότηση να πάει σε ένα Κράτος-Μέλος της ΕΕ, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος, ώστε να ελέγξει τα λογιστικά του βιβλία. Τα μεγάλα Κράτη κυρίως, δεν δέχτηκαν να δώσουν μία τέτοια εξουσία στην Επιτροπή. Εδώ βρίσκεται η βάση όλων των υπολοίπων.

Δεν μπορούσατε να διεξάγετε έρευνα;

Κάθε φορά που ζητούσαμε από τις Ελληνικές Αρχές να εξηγήσουν κάποια ακατανόητα ή αμφίβολα στοιχεία, λαμβάναμε την επίσημη απάντηση ότι τα δεδομένα ήταν σωστά. Δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αυτό το κενό στη νομοθεσία καλύφτηκε μόνο το 2010. Και θυμάμαι καλά ότι ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είχε παραδεχτεί ότι ήταν μεγάλο λάθος το ότι δε είχε η Eurostat αυτή τη δυνατότητα από το 2005. Στην έκθεσή της, το 2010, η Επιτροπή εμφανίσθηκε πολύ αυστηρή. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα είχε εσκεμμένα παραδώσει εσφαλμένα στοιχεία. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυτές οι εκφράσεις είναι ασυνήθιστες στο στόμα της Επιτροπής!

Υπήρχαν όμως και κανόνες που επέτρεπαν να αποκρυφτεί μέρος του χρέους, όπως εκείνοι με τα 'swaps'.

To πρόβλημα των swaps συζητήθηκε επί μακρόν, ανάμεσα στο 2005 και το 2008 και τελικώς αποφασίσθηκε πως έπρεπε να δηλωθεί η ύπαρξη τους. Αλλά οι Ελληνικές Αρχές μας έλεγαν ότι τα swaps δεν ήταν σημαντικά για τον υπολογισμό του ελλείμματος τους, πράγμα που απλά δεν ήταν αληθές. Ακόμη μία φορά, δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αποκτήσαμε πρόσβαση στα ελληνικά ντοκουμέντα μόνο το 2010 . Επισκέφτηκα τότε προσωπικά την Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα και συζήτησα με πολλά μέλη της κυβέρνησης, ζητώντας τους... να μας παραδώσουν όλα τα στοιχεία εκείνα που χρειαζόμασταν. Δημοσιεύσαμε τότε, το Νοέμβριο του 2010, οριστικά στοιχεία που έδειχναν ένα έλλειμμα της τάξης του 16% του ΑΕΠ.

Οι ποινικές διώξεις που διεξάγονται έναντι του νυν διευθυντή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν είναι ανησυχητικές για τη φερεγγυότητα της χώρας;

Θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον παράξενο γεγονός. Και δύσκολο να το κατανοήσουμε οι εκτός Ελλάδας: για πρώτη φορά, υπάρχει Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας ο οποίος κάνει τη δουλειά του με μία απλώς τεχνική προσέγγιση - όχι πολιτική και ο οποίος δεν συνδέεται με κανένα κόμμα. Και αυτός ο πρώτος ανεξάρτητος υπεύθυνος κατηγορείται τώρα ότι υπερέβαλε σε ότι αφορά στους αριθμούς. Ενώ οι προκάτοχοί του, οι οποίοι επί χρόνια παρέδιναν λανθασμένα στοιχεία, δεν ενοχλούνται διόλου. Αυτό μοιάζει με την κόλαση του Δάντη.

Αντιδράσατε δημοσίως;

Ναι, οι συνάδελφοί μου των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών και εγώ ο ίδιος υπογράψαμε μία κοινή δήλωση υποστήριξης. Παρόμοια επιστολή απεστάλη από το Διεθνές Ινστιτούτο Στατιστικών. Θυμάμαι ότι, το Φεβρουάριο του 2012, η Ελλάδα υπέγραψε ένα κείμενο δέσμευσης εμπιστοσύνης σχετικά με τις στατιστικές. Αν διαβάσετε το κείμενο αυτό, διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι συστήνεται να δημιουργηθούν διαχωριστικές γραμμές ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία των Στατιστικών Υπηρεσιών, σε σχέση με την πολιτική εξουσία.

Από την αρχή της κρίσης, οι σχέσεις σας με τους εθνικούς συνομιλητές σας είναι πιο ήπιες; Πιο σκληρές;

Είναι διαφορετικές! Μπορεί πιο ήπιες το πρωί και πιο σκληρές το βράδυ. Από τη μία δημιουργήσαμε κάτι καινούργιο, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, με μεγάλο βαθμό συλλογικότητας. Από την άλλη, αναλαμβάνουμε μία πολύ αυστηρή παρακολούθηση, όπως θα έκανε ένας εξουσιοδοτημένος ελεγκτής. Θα θέλαμε όμως μία προσέγγιση λιγότερο κυρωτική και περισσότερο προληπτική και με αυτό το πνεύμα διεξάγουμε συζητήσεις σε βάθος.

Σήμερα, οι στατιστικές δεν αποτελούν μόνο προϊόν προς όφελος των εσωτερικών μας πελατών (Κρατών-Μελών): η ελληνική περίπτωση αποκάλυψε ότι οι πελάτες βρίσκονται τόσο στη City του Λονδίνου όσο και στη Wall Street. Όχι μόνο στην Πλατεία Συντάγματος.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...