Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΕΕ: Περισσότερα από τρία εκατομμύρια φοιτητές έχουν επωφεληθεί από τις υποτροφίες Erasmus

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια φοιτητές έχουν επωφεληθεί από τις υποτροφίες Erasmus της ΕΕ, από την εποχή που ξεκίνησε το πρόγραμμα ανταλλαγών, το 1987, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus (κράτη - μέλη της ΕΕ, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Τουρκία) οι τρεις πλέον δημοφιλείς προορισμοί για τους σπουδαστές το 2011-2012 ήταν η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Ο μεγαλύτερος αριθμός σπουδαστών στο εξωτερικό προήλθε από την Ισπανία, ενώ έπονται η Γερμανία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, το πρόγραμμα Erasmus έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 250 000 φοιτητές ERASMUS — αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ — να περάσουν ένα μέρος των τριτοβάθμιων σπουδών τους στο εξωτερικό ή να βρουν θέση απασχόλησης σε χώρες της ΕΕ.

Σχεδόν 205.000 σπουδαστές, το 80 % περίπου του συνόλου που υποστήριξε το Erasmus την περίοδο 2011-2012 επέλεξαν να περάσουν κατά μέσο όρο έξι μήνες στο εξωτερικό σε πανεπιστήμιο ή άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των σπουδών τους. Ο αριθμός των φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 7,5 % σε σύγκριση με το 2010-2011. Επίσης, οι φοιτητές που βρήκαν θέση εργασίας σε εταιρείες αυξήθηκαν κατά 18 % σε σχέση με το 2010-2011. Το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 ένας στους πέντε σπουδαστές Erasmus, δηλαδή σχεδόν 50 000 , επέλεξαν τη δυνατότητα αυτή.

Επιπλέον, περισσότεροι από 46.500 ακαδημαϊκοί έλαβαν υποστήριξη από το Erasmus για να διδάξουν ή να καταρτιστούν στο εξωτερικό. Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει την ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης στις 33 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η μέση μηνιαία υποτροφία ERASMUS, που αποσκοπεί να καλύψει μέρος του πρόσθετου κόστους διαβίωσης και μετάβασης στο εξωτερικό ήταν 252 ευρώ. Η υποτροφία, η οποία παρέμεινε σταθερή για τα τρία τελευταία έτη, συμπληρώνεται σε ορισμένες χώρες από εθνικά, περιφερειακά ή θεσμικά κονδύλια. Όμως η ζήτηση εξακολούθησε να υπερβαίνει την προσφορά υποτροφιών Erasmus στις περισσότερες χώρες, αναφέρει η Επιτροπή.

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, Ανδρούλα Βασιλείου δήλωσε: «Τα πρόσφατα στοιχεία που αποτελούν ρεκόρ, από τα οποία προκύπτει ότι έχουμε υπερβεί τον στόχο μας για 3 εκατομμύρια φοιτητές Erasmus, μαρτυρούν τη σταθερή επιτυχία και απήχηση του προγράμματος. Το Erasmus είναι πιο σημαντικό από ποτέ σε καιρούς οικονομικής δυσχέρειας και υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων: οι δεξιότητες και η διεθνής πείρα που έχει αποκτηθεί από τους φοιτητές ERASMUS ενισχύουν την απασχολησιμότητά τους και τη δυνατότητα μετακίνησής τους στην αγορά εργασίας. Ατενίζοντας το μέλλον, με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρώ ότι το νέο μας πρόγραμμα Erasmus θα δώσει τη δυνατότητα σε 4 εκατομμύρια νέους να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να διδάξουν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό κατά τα προσεχή επτά έτη.»

Τον Ιανουάριο του 2014, αναμένεται η εφαρμογή του νέου προγράμματος της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, το Erasmus+, προσφέροντας ευκαιρίες σε 4 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2020. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 14,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Το πρόγραμμα Erasmus+ αντικαθιστά το ισχύον πρόγραμμα διά βίου μάθησης (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), καθώς και τα προγράμματα «Νεολαία σε δράση» και Erasmus Mundus, Tempus, ALFA και Edulink και το πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας με τις εκβιομηχανισμένες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...