Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Μονόδρομος ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

«Προκειμένου να βοηθηθεί πραγματικά η χώρα, οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Γερμανία πρέπει να ξεγράψουν μέρος των χρημάτων που δάνεισαν στην Ελλάδα»
Μονόδρομος είναι το (νέο) «κούρεμα» του χρέους για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση, υποστηρίζει ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel Στέφαν Κάιζερ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, η οποία, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, αποτέλεσε καλή ευκαιρία «να δει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τα ερείπια από τις αποτυχημένες πολιτικές προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια...

Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση επί πενταετία χωρίς τέλος ενόψει, η ανεργία βρίσκεται στο 27% και οι αποκαλούμενοι σωτήρες της χώρας θα το θεωρούσαν επιτυχία αν το ποσοστό αυτό αυξανόταν με λίγο χαμηλότερους ρυθμούς». Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα προσεγγίσει φέτος το 180% του ΑΕΠ. «Ελάχιστες χώρες εμφανίζουν τόσο υψηλό χρέος και καμία με το είδος της αδύναμης οικονομικής δομής που διαθέτει η Ελλάδα. Προκειμένου να βοηθηθεί πραγματικά η χώρα, οι πιστωτές του δημόσιου τομέα (δηλαδή κυβερνήσεις χωρών όπως της Γερμανίας) πρέπει να ξεγράψουν μέρος των χρημάτων που δάνεισαν στην Ελλάδα».

Φυσικά, υπάρχει ένα εμπόδιο, αναφέρει ο κ. Κάιζερ: «Δεν θα πονέσουν μόνο οι Ελληνες αλλά και οι φορολογούμενοι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία. Οι Γερμανοί αναμένουν από την κυβέρνησή τους να προσπαθήσει να αποφύγει κάτι τέτοιο. Οπως έχουν τα πράγματα σήμερα, όμως, δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος να αποφευχθεί, μπορεί μόνο να καθυστερήσει δίνοντας στην Ελλάδα νέα δάνεια και κάνοντας τον κόσμο να πιστέψει ότι θα αποπληρωθούν κάποτε».

Επιμένει ο Ζιν

Σημειώνεται ότι γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αφού όμως πρώτα θα έχει βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, προτείνει σε άρθρο του στους Financial Times και ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo. Ο κ. Ζιν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την επιλογή να αποχωρήσει από το ευρώ, να εξυγιάνει την οικονομία της μέσω υποτίμησης του εθνικού νομίσματος και «κουρέματος» των χρεών της και στη συνέχεια να εξεταστεί το αίτημά της να επιστρέψει στην Ευρωζώνη, όταν η οικονομία θα έχει πλήρως εξυγιανθεί.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...