Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Το Ευρωκοινοβούλιο εκλέγει μη κομματικοποιημένη και γυναίκα ως Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια


Μετά από τρεις ψηφοφορίες, το Ευρωκοινοβούλιο εξέλεξε την Τετάρτη 3 Ιουλίου το πρόσωπο που θα καταλάβει... τη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, αντικαθιστώντας τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, που ολοκληρώνει το φθινόπωρο μια ιδιαίτερα πετυχημένη θητεία, στον σημαντικό για τους ευρωπαίους πολίτες θεσμό. Ο ρόλος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή είναι σημαντικός σε θέματα αλλαγής των πρακτικών της διοίκησης και του ήθους στην ευρωπαϊκή διοίκηση. Έχει συμβάλλει σε αλλαγές σε θέματα διαφάνειας στην δημόσια υγεία, στην δίκαιη αντιμετώπιση των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων, στην προστασία του περιβάλλοντος κα.

Την θέση θα αναλάβει η Emily O' Reilly, που ήταν από το 2003 μέχρι σήμερα Εθνική Διαμεσολαβήτρια και από το 2007 Επίτροπος για Περιβαλλοντικά θέματα στην Ιρλανδία.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε:

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γιατί οι πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών με την ψήφο τους ανέδειξαν στη θέση αυτή όχι μόνο μια ικανή και έμπειρη ήδη Διαμεσολαβήτρια (Ombudsman) αλλά και διότι απέρριψε την κομματικοποίηση του θεσμού, αναδεικνύοντας μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές – Δημοκράτες, είχαν στηρίξει για τη θέση κομματικούς υποψήφιους, ευρωβουλευτές από το χώρο τους. Όμως οι ευρωβουλευτές απέρριψαν κατά πλειοψηφία την κομματικοποίηση του θεσμού, κάτι που είχε υποστηρίξει από την αρχή η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και πολλοί ευρωπαϊκοί φορείς και Εθνικοί Διαμεσολαβητές, ώστε να μπορεί να παίζει το ρόλο του με ανεξαρτησία, δικαιοσύνη σε όλες τις στιγμές και σε όλες τις καταστάσεις. Η εκλογή της Emily O' Reilly έχει επίσης και έναν δεύτερο συμβολισμό, μια και εκλέχθηκε γυναίκα για την θέση αυτή. Έτσι θα έχουμε για πρώτη φορά Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...