Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ευρωβαρόμετρο: To 90% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (90%) οι Έλληνες τείνουν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση, ενώ το 98% χαρακτηρίζει την κατάσταση της εθνικής οικονομίας ως «κακή» (το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των πολιτών της Ε.Ε. είναι 72%), όπως φαίνεται από τη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα. Ανάλογη δυσπιστία δείχνει το 89% των πολιτών όσον αφορά το Κοινοβούλιο. 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 78% των Ελλήνων και το 35% των πολιτών στην Ε.Ε. θεωρούν ότι τα πράγματα είναι «άσχημα», ενώ το 58% των πολιτών εκτιμά πως η προσωπική επαγγελματική κατάστασή του είναι κακή, με 30% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες, το 62% των Ελλήνων εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί (βελτίωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου του 2012) όταν στην Ε.Ε. μόνο το 11% εκφράζει ανάλογη άποψη (βελτίωση 6% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Αναφορικά με την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση οι Έλληνες εμφανίζονται εξαιρετικά απαισιόδοξοι, αφού το 35% των πολιτών στη χώρα μας προβλέπει επιδείνωση, την ώρα που στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11%.

Για τους Έλληνες τα δύο βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ανεργία (65%) και η οικονομική κατάσταση (49%), ενώ για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 51% και 33%.

Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 90% των Ελλήνων «τείνουν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους» (71% στην Ε.Ε.), ενώ ανάλογη άποψη για το Κοινοβούλιο της χώρας έχει το 89% των συμπολιτών μας (68% στην Ε.Ε).

Εξάλλου μόνο το 4% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα της χώρας, με το αντίστοιχο ποσοστό την Ε.Ε. να είναι 16%. Παράλληλα την Ε.Ε. δεν εμπιστεύονται το 80% των Ελλήνων και το 60% των πολιτών στην Ε.Ε.

Η απαισιοδοξία των Ελλήνων φαίνεται και από όσους θεωρούν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα σε ό,τι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας, καθώς το ποσοστό αυτών που εκφράζουν τη συγκεκριμένη άποψη ανέρχεται στο 68% (βελτίωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο). Στην Ε.Ε. το 55% των πολιτών εκφράζει παρόμοια απαισιοδοξία (βελτίωση 7% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο).

Το 68% των Ελλήνων (μικρή βελτίωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) και το 35% των πολιτών στην Ε.Ε. δηλώνουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για το μέλλον και ζουν μέρα τη μέρα (επιδείνωση 7%).

Σε προσωπικό επίπεδο οι Έλληνες θεωρούν ότι τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν είναι η οικονομική κατάσταση (31% σε σχέση με 18% στην Ε.Ε.), οι υψηλοί φόροι (30% σε σχέση 16% στην Ε.Ε.), η ανεργία (27% - 22% στην Ε.Ε.) και η ακρίβεια (28% - 41% στην Ε.Ε).

Η κοινοτική δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα κράτη μέλη της Ε.Ε. την άνοιξη και ειδικά στην Ελλάδα την περίοδο από 11 έως 25 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...