Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ρεν: Η Κομισιόν δεν συμφωνεί με το ΔΝΤ


Εύσημα, αλλά και αστερίσκοι προς τις Ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και ανοικτή διαφωνία με το ΔΝΤ ως προς το χρόνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνονται στην απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν προς την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει η ανακοίωνωση: «Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της εσωτερικής έκθεσης αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πρόγραμμα της Ελλάδας, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άννυ
Ποδηματά ζήτησε με γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την θέση της για τα εξής:

- Το ζήτημα της καθυστέσησης σύμφωνα με το ΔΝΤ στο χρόνο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

- Τη σημασία του βαθμού αποδοχής και ανάληψης της ευθύνης του προγράμματος από την πλευρά των Ελληνικών αρχών.

- Την πρόθεση της Επιτροπής να προχωρήσει στην εκπόνηση και δημοσιοποίηση αντίστοιχης έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα διαφάνειας και λογοδοσίας».

«Η Επιτροπή έχει ήδη εκφράσει τις απόψεις της αναφορικά με το έγγραφο του ΔΝΤ για την εκ των υστέρων αξιολόγηση. Ως προς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η Επιτροπή δεν συμφωνεί με το συμπέρασμα του ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα», ήταν η απάντηση του Όλι Ρεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Όλι Ρεν ανέφερε επίσης ότι «η έκθεση αγνοεί το γεγονός της διασύνδεσης των οικονομιών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Η Επιτροπή φρονεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα θα ενείχε σίγουρα τον κίνδυνο συστημικής μετάδοσης και θα είχε επίσης υπονομεύσει σοβαρά την έκβαση του προγράμματος. Αυτή ήταν η θέση όλων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ».

«Η Επιτροπή πιστεύει ότι η οικειοποίηση του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του. Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν και εξακολουθούν να επιδεικνύουν ισχυρή προσήλωση στην υλοποίηση του προγράμματος, μολονότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες σε πολλούς τομείς και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...