Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Υποβάθμιση EFSF από τον οίκο S&P

€ 365 Days (Year 2) #65 01/04
Image by randeclip via Flickr

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα στο ΑΑ+ την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να την επαναφέρει στο «AAA» αν συμφωνηθούν οι επιπρόσθετες εγγυήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Αυτή η απόφαση αποτελεί συνέπεια της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας και της Αυστρίας, οι οποίες επέτρεπαν στο Ταμείο μέσω των εγγυήσεών τους να έχει την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση του Standard & Poor's.
Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ωστόσο ότι θα μπορούσε να επαναφέρει το τριπλό Α του EFSF. «Αν διαπιστώσουμε ότι τα ομόλογα που θα εκδώσει μακροπρόθεσμα το EFSF υποστηρίζονται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών μελών που επωφελούνται από το τριπλό Α, θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε το ΑΑΑ».
Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε ότι υπάρχει μία πιθανότητα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να επαναφέρει το τριπλό Α του EFSF ή αντίθετα να το μειώσει.
Κ. Ρέγκλινγκ: Δεν επηρεάζεται η δανειοδοτική ικανότητα του EFSF
Η δανειοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF δεν θα επηρεαστεί από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς του από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία βαθμίδα του EFSF δε θα μειώσει τη δανειοδοτική ικανότητα των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το EFSF έχει τους πόρους να καλύψει τις τωρινές δεσμεύσεις του και πιθανώς και άλλες μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τον Ιούλιο», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ σε ανακοίνωσή του.
Ενίσχυση του EFSF ζήτησε ο Μ. Ντράγκι
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, μιλώντας απόψε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από όλους «να μάθουν να αγνοούν» τους οίκους αξιολόγησης ή, τουλάχιστον, να τους θεωρούν ως «μία παράμετρο μεταξύ πολλών άλλων».
Ο Ντράγκι, που κλήθηκε στην επιτροπή με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συστημικών Κινδύνων, διευκρίνισε ότι απευθύνει αυτή τη σύσταση «στις ρυθμιστικές αρχές, στους επενδυτές και στις τράπεζες».
Εξάλλου, ο Μ. Ντράγκι ζήτησε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να διατηρήσει τη «δύναμη κρούσης» του.
«Χρειάζεται περαιτέρω συνεισφορά από τις χώρες που βαθμολογούνται ακόμη με τριπλό Α» ώστε το ΕΤΧΣ να διατηρήσει «την ίδια δυναμικότητα» και να μπορεί να δανείζει «με τα ίδια επιτόκια», ακόμη και μετά την υποβάθμιση, είπε ο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Β. Σόιμπλε: Δεν συντρέχει λόγος να γίνουν ενέργειες
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε σήμερα ότι «δεν συντρέχει, τώρα, λόγος να γίνουν ενέργειες για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Ο ίδιος αξιωματούχος προέβλεψε σήμερα ότι το θέμα με τις υποβαθμίσεις του αξιόχρεου του Μηχανισμού καθώς και ευρωπαϊκών οικονομιών «θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη» στις προσεχείς συνεδριάσεις τόσο του Eurogroup, όσο και του Ecofin (υπουργοί Οικονομικών ευρωζώνης και ΕΕ, αντίστοιχα), που θα γίνουν στις 23 και 24 τρέχοντος μηνός.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...