Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Reuters: Η κρίση επιστρέφει δριμύτερη στην ευρωζώνη

Σλοβενία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και η χώρα μας αποτελούν τους πιο «αδύνατους κρίκους» της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που προβλέπει «καυτό καλοκαίρι» με την κρίση χρέους να χτυπά κόκκινο, έπειτα από 10 μήνες σχετικής ηρεμίας χάρη στους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το «καλό παιδί» όπως είχε χαρακτηριστεί από τους δανειστές στην ευρωζώνη η Πορτογαλία αντιμετωπίζει σήμερα τα σοβαρότερα προβλήματα με την κυβέρνηση Κοέλιο να κλυδωνίζεται από τις αναταράξεις των σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν, χωρίς όμως να καταφέρουν να περιορίσουν το χρέος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προειδοποιεί τον περασμένο μήνα ότι «η βιωσιμότητα του πορτογαλικού χρέους είναι πολύ ευάλωτη».

Αν και ακολούθησε κατά γράμμα τις εντολές της τρόικας, όπως αναφέρει το Reuters η Πορτογαλία δεν κατάφερε να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσής της ύψους 78 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα το Reuters επαναλαμβάνει ότι υπάρχει τελεσίγραφο μέχρι τη Δευτέρα από τους δανειστές «για να δείξει η παρολίγον καταρρέουσα κυβέρνηση ότι εφαρμόζει τους όρους του πακέτου διάσωσης, που έλαβε».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μπορεί να έχει δηλώσει ότι «τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν για την ευρωζώνη» και ο Ολι Ρεν για «διάψευση των καταστροφολόγων που μιλούσαν για κατάρρευση του ευρώ», όμως οι ευροκράτες των Βρυξελλών που επικαλείται το Reuters επισημαίνουν «απέχει πολύ ακόμη το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη».

«Υπάρχουν πάντα προβλήματα που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια» δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης που παρακολουθεί την κρίση στην Ελλάδα από τις αρχές του 2010.

Η μηδενική πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων δεν βοηθά στη μείωση του ελληνικού χρέους και το ίδιο συμβαίνει με τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές και σύντομα προβλέπουν κι άλλες περικοπές και μέτρα για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του 1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ .

Ανάλογες ανησυχίες εκφράζουν για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και της Σλοβενίας, χωρίς να παραλείπουν τα μεγάλα ελλείμματα της Ισπανίας και της Ιταλίας, όμως οι αναλυτές του Reuters εκτιμούν ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας δεν πρόκειται να «κουνήσει τη βάρκα του ευρώ» πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...