Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Αναβάλλεται η παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος

Απόδειξη ότι η Τρόικα σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Πέμπτη παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Η παρουσίαση ήταν προγραμματισμένο να γίνει την Πέμπτη από τον Ματία Μορς, ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι αναβάλλεται καθώς δεν έχει εκπληρωθεί το ένα προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Euroworking Group τόνισε ότι  η Ελλάδα ικανοποίησε όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

Η πλήρης δήλωση του Προέδρου του Eurogroup έχει ως εξής:

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενημερώθηκαν σήμερα από την Τρόικα ότι η Ελλάδα υλοποίησε ικανοποιητικά τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ελληνική Βουλή ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

Αυτές οι προαπαιτούμενες δράσεις αφορούσαν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των διοικητικών εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Με την επιφύλαξη ότι θα ικανοποιηθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο, θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εθνικές διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 29 Ιουλίου. Όταν όλη η διαδικασία ολοκληρωθεί ικανοποιητικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει την πρώτη υπο-δόση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τον Ιούλιο αναμένεται να εκταμιευθούν 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Tα 2,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) και 1,5 δισ. θα προέλθουν από την επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...