Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Γαλλία: Καλεί ΕΕ και ΗΠΑ για ανοιχτές διαπραγματεύσεις στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Προειδοποίησε εναντίον «μιας εξιδανικευμένης εικόνας της ευρωαμερικανικής σχέσης».

Η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Νικόλ Μπρικ κάλεσε σήμερα την ΕΕ και τις ΗΠΑ να διεξαγάγουν «με ανοιχτά χαρτιά» τις διαπραγματεύσεις τους για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και προειδοποίησε εναντίον «μιας εξιδανικευμένης εικόνας της ευρωαμερικανικής σχέσης».

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» με τίτλο «ΗΠΑ-Ευρώπη: Στοπ στο πόκερ με κλειστά χαρτιά», η Μπρικ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την μέγιστη διαφάνεια στις ευρείες διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 8 Ιουλίου με στόχο την δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.

"Γνωρίζω ότι συνηθίζεται σε μια διαπραγμάτευση να ξεκινάει κανείς με κρυφά χαρτιά, να μην δείχνει τα ατού του, να μπλοφάρει για να επιτύχει τους στόχους του. Αυτός είναι ο κανόνας», έγραψε η Μπρικ.

"Αλλά αν η συζήτηση που κάνουμε με τις ΗΠΑ αφορά πράγματι μια σύμπραξη, αν μεταχειριζόμαστε αλλήλους ως ίσος προς ίσον, τότε οι πρακτικές μας θα εξελιχθούν, διαφορετικά οι συνομιλίες θα μετατραπούν σε έναν διάλογο κωφών. Ας παίξουμε με ανοιχτά χαρτιά από την μία και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και θα οικοδομήσουμε μαζί μια συμφωνία του 21ου αιώνα», συνεχίζει.

Για την Γαλλίδα υπουργό, γνωστή για την ευθύτητά της, με τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, «οι ΗΠΑ έδειξαν για άλλη μια φορά την εξαιρετική τους διπροσωπία».

"Παραμένουν η χώρα όλων των δυνατοτήτων τις οποίες ζηλεύουμε, εμείς οι Γάλλοι, τον δυναμισμό και την ενέργεια, και ταυτοχρόνως η καχύποπτη αυτή δύναμη που δεν μπορεί να αντισταθεί στους πειρασμούς που της παρέχουν την υπεροχή της», επισημαίνει.

Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις «επανέφεραν απότομα στην πραγματικότητα αυτούς που επέμεναν να έχουν μια εξιδανικευμένη εικόνα της ευρωαμερικανικής σχέσης», υπογραμμίζει η υπουργός.

Η ίδια επαναλαμβάνει εξάλλου το αίτημά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιήσει την εντολή των διαπραγματεύσεων που της έδωσαν τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή είχε απαντήσει στις 16 Ιουλίου ότι η δημοσιοποίηση αυτή εναπόκειται στα ίδια τα κράτη μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...