Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Παπανδρέου: Μεγάλης πολιτικής σημασίας η επιβολή του φόρου Τόμπιν

Υπερ της ψήφισης για την επιβολή του φόρου Τόμπιν επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών τοποθετήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Με δήλωσή του τόνισε πως αν περάσει η έκθεση της αντιπροέδρου Αννυς Ποδηματά, θα έχει σημειωθεί ένα καθοριστικό, μεγάλης πολιτικής σημασίας βήμα για την επιβολή του φόρου Τόμπιν.

Το θέμα αυτό, άλλωστε, το είχε επεξεργαστεί αρμόδια Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το είχε θέσει ο κ. Παπανδρέου στα κοινοτικά όργανα, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας και η κ. Ποδηματά το έθεσε στην Ευρωβουλή. Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί προς δύο κατευθύνσεις:

«Πρώτον, προς τις ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η τελική απόφαση για την άμεση εφαρμογή του μέτρου σε πρώτη φάση στα 11 κράτη - μέλη της ΕΕ, τα οποία το έχουν αποδεχτεί και ελπίζουμε σύντομα από το σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ.

Δεύτερον, προς τις πέραν της ΕΕ ηγεσίες, μεταξύ των οποίων το G20, προκειμένου να υιοθετηθεί η εφαρμογή του μέτρου σε διεθνές επίπεδο».

Και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια αυτή, αποτελεί χρέος όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο, για να προασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και να αποκαταστήσουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου «πρόκειται για μια από τις λίγες αποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει κοινωνικό χαρακτήρα, γιατί με την εφαρμογή του μέτρου, θα υπάρξουν αρκετές θετικές επιπτώσεις για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς:

Στοχεύει τους κερδοσκόπους, η απληστία των οποίων είχε καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες και τους πολίτες.

Παρεμβαίνει ρυθμιστικά σε έναν χώρο που ουσιαστικά δεν ελέγχεται επαρκώς και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον με κατακερματισμένη διακυβέρνηση παγκοσμίως.

Διαμορφώνει δυνατότητες για την αποκατάσταση ορισμένων αδικιών από τις οποίες ευνοήθηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας την περίοδο της κρίσης, καθώς είναι ο βασικός υπεύθυνος για αυτήν.

Αποσκοπεί στη διασφάλιση εσόδων που θα συνεισφέρουν στην μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κρατών - μελών με πιο δίκαιο κοινωνικά τρόπο.

Επιδιώκει την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα στον πραγματικό του ρόλο, την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

Τόνισε επίσης ότι «με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ικανοποιείται και ένα σημαντικό μέρος από τους στόχους που έθεσα και προωθήσαμε μαζί με όλα τα κόμματα - μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για ρύθμιση και έλεγχο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των φορολογικών παραδείσων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...