Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

«Σκοτώνουν» το Αιγαίο - Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει την Επιδότηση της Υπεραλίευσης


Την Τρίτη 10/07/2013 το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των επιχορηγήσεων για την κατασκευή νέων αλιευτικών σκαφών καθώς και τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου. 

Οι επιχορηγήσεις αυτές θα συμβάλουν στη διατήρηση του ήδη υπερμεγέθους ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου και κατά συνέπεια στη συνέχιση της υπεραλίευσης. Η ψηφοφορία της Επιτροπής σύμφωνα με το Archipelago.gr αφορούσε το μέλλον του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), κατά το τρίτο μέρος της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ).

«Είμαστε εξοργισμένοι με την ψήφο της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου που εξυπηρετεί την κακή χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων χρηματοδοτώντας ουσιαστικά την υπεραλίευση. Διαθέτοντας 1,6 δις ευρώ για την κατασκευή έως και 20.000 νέων αλιευτικών σκαφών, θα τροφοδοτηθεί η υπεραλίευση και θα υπονομευθεί η νέα ΚΑλΠ. Επιπλέον, η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της ΕΕ για τον τερματισμό των επιζήμιων αυτών επιχορηγήσεων που στηρίζουν εδώ και δεκαετίες την υπεραλίευση», δήλωσε η Αναστασία Μήλιου, Υπεύθυνη Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και συντονίστρια του Δικτύου OCEAN2012 σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πάγια θέση του δικτύου OCEAN2012 είναι η υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, να στηρίξει μηχανισμούς και μέτρα που θα αναστρέψουν τις επιπτώσεις της υπεραλίευσης και θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων γενικότερα και να ωφελήσει τους αλιείς στο σύνολό τους σταματώντας τις απ’ ευθείας χρηματοδοτήσεις σε μεμονωμένους αλιείς. Το παράδοξο είναι ότι όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη ΚΑλΠ που χρηματοδότησε τη διάλυση και καταστροφή χιλιάδων παραδοσιακών μικρών αλιευτικών σκαφών, με στόχο τον περιορισμό του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου.

Στη σημερινή ψηφοφορία στην Επιτροπή Αλιείας της Ε.Ε., έγιναν προσπάθειες από συγκεκριμένους ευρωβουλευτές να παρακαμφθεί η διαδικασία πλήρους ψηφοφορίας από το Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν. Έτσι τώρα υπάρχει μία τελευταία ελπίδα: τα 766 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα έχουν την ευκαιρία να αντιστρέψουν την ψήφο της Επιτροπής Αλιείας και να αποδείξουν στους πολίτες ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να δώσει ένα τέλος στις λαθεμένες πολιτικές και χρηματοδοτήσεις των προηγούμενων 30 ετών, καθώς και να προωθήσει πολιτικές που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και τη βιωσιμότητα της αλιείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...