Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΕΕ: Τα ρίσκα και οι κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα - Tι προβλέπει το νέο μνημόνιο

Η χώρα έχει κάνει συνολική πρόοδο, έστω και βραδεία, κυρίως στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, τονίζει... η έκθεση της Κομισιόν.

Οι μακροοικονομικές προοπτικές, αναφέρεται, παραμένουν εν γένει αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές στη σωστή τροχιά.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η αποστολή της τρόικας αρχικώς εντόπισε νέα ελλείμματα, ειδικά στον τομέα υγείας, που απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και το 2014.

Το νέο δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στον τομέα της υγείας, σε καθυστερήσεις στην έκδοση φόρων ακινήτων, σε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στην απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει για να εξασφαλίσει τους στόχους.

Τα αυξημένα δημόσια έσοδα και η μεταρρύθμιση της μη αποδοτικής είσπραξης εσόδων αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες, τονίζεται στην έκθεση.

Μικρή είναι η πρόοδος που έχει γίνει στις ιδιωτικοποιήσεις, και τα μέχρι στιγμής έσοδα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Η «σμίκρυνση» του τομέα της δημόσιας διοίκησης συνεχίζεται, αλλά με πρόσθετες καθυστερήσεις, σημειώνεται. Οι αρχές δεσμεύθηκαν εκ νέου να προωθήσουν τη φιλόδοξη διοικητική μεταρρύθμιση.

Οι αρχές εξετάζουν τρόπους να βελτιώσουν το δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης εντός του τρέχοντος πλαισίου στον προϋπολογισμό. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση παρουσίασε πολιτικές επιλογές, εκ των οποίων η ανάπτυξη επιδομάτων ανεργίας για τους μακροπρόθεσμα ανέργους και η δημιουργία ενός σχήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Ιανουάριο του 2014 (σε πιλοτική βάση). Και τα δύο δοκιμάζονται και στοχεύουν στην ενίσχυση των φτωχών.

Η Κομισιόν τονίζει ότι ο κίνδυνος εφαρμογής του προγράμματος παραμένει σημαντικός. Ο βασικός αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κατεστημένα συμφέροντα. Επιπλέον, η ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλη ύφεση το 2013 και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν επίσης κάποια "θετικά ρίσκα". Συγκεκριμένα, η διαρκής ισχυρή εφαρμογή της πολιτικής μπορεί να βοηθήσει στην άρση της αβεβαιότητας και να παρακινήσει ταχύτερη επιστροφή των επενδύσεων, κυρίως των ξένων. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει κάποιος ισχυρότερος αντίκτυπος από την ένεση ρευστότητας που αναμένεται από την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου, τα προγράμματα δημόσιων έργων και την πιο δυναμική τουριστική σεζόν.

Τα ορόσημα για τη δόση του Σεπτεμβρίου 

Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τέσσερις ενέργειες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και επανέρχεται η τρόικα για τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος.

Ειδικότερα, έως τα τέλη Αυγούστου, θα πρέπει να έχει αποφασίσει την αναδιάρθρωση μέσω σημαντικής μείωσης προσωπικού και εγκαταστάσεων των εταιριών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και Λάρκο, σε ευθυγράμμιση και με την κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις, με στόχο την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των μονάδων.


Οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι οριστικές και θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013.

Ακόμη, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει τις ανεξόφλητες οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και να αποπληρώσει όλες τις μη αμφισβητούμενες οφειλές εντός του Αυγούστου.

Μία ακόμη εκκρεμότητα είναι ο ορισμός επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο θεσμό της κινητικότητας.

Τέλος, εντός του Ιουλίου θα πρέπει να αναθεωρηθεί με νομοθετική πράξη ο Κώδικας περί Δικηγόρων (Ν. 3026/1954), με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Στο 1,6 δισ. ο στόχος από ιδιωτικοποιήσεις

Δεδομένων των πενιχρών εσόδων μέχρι στιγμής στο έτος από τις ιδιωτικοποιήσεις, η έκθεση μειώνει το φετινό στόχο κατά 1 δισ.

Ειδικότερα, ο νέος στόχος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για την τρέχουσα χρήση ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ από προηγούμενο στόχο στα 2,6 δισ.

Παράλληλα, αυξάνεται ο στόχος για τα έσοδα της διετίας 2013 – 2014 στα 5,1 δισ. ευρώ.

Ακόμη, η πώληση του κρατικού μεριδίου στα Ελληνικά Πετρέλαια μετατίθεται για το γ' τρίμηνο του 2014, μετά την πώληση της ΔΕΠΑ.

Όσον αφορά τη Eurobank, η Ελλάδα δεσμεύεται να έχει προχωρήσει στη διάθεση σημαντικού μετοχικού ποσοστού σε ξένους στρατηγικούς επενδυτές έως τα τέλη Μαρτίου του 2014.

Ως εκ τούτου, έως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχουν επιλεγεί οι σύμβουλοι, ως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί ένα εύρος αποτίμησης για πιθανούς επενδυτές, ενώ έως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να επιτραπεί η διερεύνηση των «βιβλίων» της τράπεζας (due diligence) από τους υποψήφιους. Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύεται να δομήσει την όποια συμφωνία έτσι ώστε να παρέχει κίνητρο στους επενδυτές να αποκτήσουν πλειοψηφικό μερίδιο στο μέλλον.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...