Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ενοχλημένοι οι Ευρωπαίοι από τo ελληνικό «όχι» στα νέα μέτρα

Τα επίμονα ελληνικά «μηνύματα» για άρνηση σε νέα δέσμη οριζόντιων μέτρων δεν περνούν απαρατήρητα στους Ευρωπαίους, που έχουν αρχίσει να μην κρύβουν τη δυσφορία τους για αυτή τη στάση της Αθήνας.

Σύμφωνα με το MEGA, που επικαλέστηκε ανώτατο αξιωματούχο του Eurogroup, υπάρχουν πολιτικοί εκπρόσωποι από πολλές χώρες της Ευρωζώνης που έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι πολλοί πολιτικοί παράγοντες στην Ελλάδα επισημαίνουν συνεχώς ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

Οπως διευκρίνισε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητά από την Ελλάδα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά θεωρεί απαραίτητα τα στοχευμένα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» του προϋπολογισμού του 2014. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το κενό αυτό είναι τους ύψους των 2 δισ. ευρώ, αλλά η ελληνική πλευρά το εκτιμά στα 500 εκατ. ευρώ.

Για να κλείσει το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα, με την Αθήνα να ευελπιστεί ότι η συμφωνία για τα μεγέθη του 2014 θα έχει επέλθει μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού 2014 στη Βουλή, τον Νοέμβριο.

Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν περί τον Μάιο-Ιούνιο του 2014, υπενθυμίζοντας ότι βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση είναι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013, μέγεθος το οποίο θα πρέπει να επικυρώσει η Eurostat τον Απρίλιο του 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...