Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Τον Νοέμβριο η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος

Στο Eurogroup του Νοεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ενώ σημείωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες από τις ελληνικές αρχές, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την Ελλάδα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα, τα οποία αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το πρόγραμμα κινητικότητας, την αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους, το νέο κώδικα των δικηγόρων, κ.α.

Ερωτηθείς για το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό, δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν αναμένεται συνολική συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών και παρέπεμψε το θέμα στο Eurogroup του Νοεμβρίου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα «ξεκάθαρη εικόνα» για τις λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης αναμένουν μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις ανάγκες ρευστότητας και χρηματοδότησης της χώρας, τον προϋπολογισμό του 2014, καθώς και τα αποτελέσματα από τα «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα γνωστοποιηθούν περί το τέλος του έτους.

Κληθείς δε, να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 95% των όσων λέγονται και γράφονται είναι φήμες και μόνο το 5% ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αναφερόμενος, τέλος, στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι η απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ληφθεί πριν το τέλος του έτους, ενώ η απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν από το καλοκαίρι του 2014.

Ειδικότερα, για την απόφαση για το ελληνικό χρέος, σημείωσε ότι συνδέεται με προϋποθέσεις και συγκεκριμένα με τη δημιουργία ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν δύναται να ληφθεί απόφαση πριν η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, τον Απρίλιο του 2014.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...