Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών στις ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

Μια αντιπροσωπεία στην οποία θα συμμετέχουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα για να συζητήσει σχετικά με τις καταγγελίες για την εκτεταμένη κατασκοπεία από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος πολιτών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης ακόμη και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.

Η προσεχής τριήμερη επίσκεψη μελών της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του ΕΚ εξαγγέλθηκε μετά τα δημοσιεύματα αυτής της εβδομάδας περί του ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ απέκτησε πρόσβαση σε στοιχεία για δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Γάλλων και ότι παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, μεταξύ άλλων.

Οι αποκαλύψεις αυτές ήταν ανάμεσα στα κύρια ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την Μέρκελ να απαιτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να συναινέσει να συναφθούν διμερείς συμφωνίες «μη κατασκοπείας» με τη Γερμανία και τη Γαλλία, ανάλογη με διευθετήσεις στις οποίες η Ουάσινγκτον έχει καταλήξει με τη Βρετανία και με άλλα κράτη.

Η εννεαμελής αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για να διερευνήσει μια «πιθανή νομική αποκατάσταση για τους πολίτες της ΕΕ» που έγιναν στόχος της καταγγελθείσας κατασκοπείας, αν και δεν είναι σαφές τι θα περιλάμβαναν ενδεχόμενα νομικά μέτρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη αρχίσει μια έρευνα μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη που έκανε ο Αμερικανός πληροφορικός, πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ενώ πιέζει να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας των δεδομένων και να ανασταλεί μια συμφωνία βάσει της οποίας οι ΗΠΑ αποκτούν πρόσβαση σε δεδομένα για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

«Μια προτεραιότητα-κλειδί της έρευνας αυτής είναι να συλλεχθούν συναφείς πληροφορίες και στοιχεία από πηγές στις ΗΠΑ, και αυτός είναι ο λόγος που αυτή η αποστολή είναι τόσο σημαντική», ανέφερε ο Κλοντ Μορέις, ένας Βρετανός ευρωβουλευτής ο οποίος ηγείται της έρευνας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει 766 μέλη τα οποία εκλέγονται απευθείας στα 28 κράτη μέλη, ψήφισε αυτή την εβδομάδα υπέρ ενός πακέτου νομοθετικών μέτρων για την ενίσχυση των κανόνων προστασίας των δεδομένων στην ΕΕ, οι οποίοι χρονολογούνται από το 1995.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν περιορισμούς στον τρόπο συγκέντρωσης δεδομένων στην επικράτεια της Ευρώπης από εταιρίες όπως οι Facebook, Yahoo! και Google και την επιβολή προστίμων έως και 100 εκατ. ευρώ και πλέον στις επιχειρήσεις εκείνες που τους παραβιάζουν.

Φοβούμενες ότι οι κανόνες αυτοί, εάν υιοθετηθούν πράγματι, θα αυξήσουν το κόστος της δραστηριότητάς τους στα κράτη μέλη της ΕΕ, αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την έγκρισή τους με την τρέχουσα μορφή τους, που οι υποστηρικτές τους ελπίζουν πως θα εφαρμοστούν το 2015.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...