O Επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος βρίσκεται στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη |
Ο Ντάτσιαν Τσιόλος, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα καλεσμένος του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη νέα αγροτική πολιτική 2014-2020, συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου υπό την προεδρία του αντιπρόεδρου της Βουλής Γιάννη Τραγάκη.
Στη συνεδρίαση ο ρουμάνος επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ευέλικτη ΚΑΠ καθώς εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν τόσο μεγάλες εκμεταλλεύσεις γης όσο και πολύ μικρές. «Εδώ χρειάζεται ευελιξία» είπε ο επίτροπος Γεωργίας και εξήγησε: «Οταν δημιουργήθηκε η ΚΑΠ στη δεκαετία του 50-60 και είχαμε έξι κράτη μέλη στην Ευρώπη και κατόπιν με νέα κράτη μέλη τότε μπορούσαμε να μιλάμε για ένα ενιαίο μοντέλο, αγροτικό μοντέλο, με ορισμένες εξαιρέσεις από τον κανόνα. Με τα 28 κράτη μέλη δεν είναι δυνατόν, θα ήταν καθαρή τρέλα να λέμε ότι όλα αποφασίζονται από τις Βρυξέλλες, ότι όλα εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο παντού σε όλες τις χώρες και σε όλες τις περιοχές και να έχουμε 28 κράτη μέλη και 28 χώρες να αντιδρούν».
Ο ίδιος, απευθυνόμενος προς τους έλληνες βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, στάθηκε στις επιπτώσεις που έφερε στην ΚΑΠ η διεύρυνση της ΕΕ. «Αυτή η διεύρυνση άλλαξε πολύ τα δεδομένα στην Ευρώπη και επιτρέψτε μου να σας πω, πιστεύω ότι αυτό είναι για το καλό της Ελλάδας γιατί μέχρι αυτή τη μεταρρύθμιση οι μικροί κλήροι δεν είχαν αναγνωριστεί στην ΚΑΠ. Το βασικό μοντέλο ήταν μια οικογενειακή εκμετάλλευση, εμπορική εκμετάλλευση που παράγει για την αγορά, που διευρυνόταν από 10 εκτάρια σε 100 εκτάρια παρόλο που ήταν μια οικογενειακή εκμετάλλευση και όπως είπαν ορισμένοι από εσάς με ομαδοποίηση παραγωγών ή πολύ μεγάλους συνεταιρισμούς και η Ελλάδα βρισκόταν στο περιθώριο όλων αυτών και έπρεπε πάντα η Ελλάδα να ζητάει εξαιρέσεις από το κανόνα για να μπορέσει να στηρίξει τη γεωργία της».
Σε εκείνο το σημείο της ανάλυσής του, ο Ντάτσιαν Τσιόλος έγινε πιο επιθετικός απέναντι στα μέλη των δύο επιτροπών: «Τώρα μου λέτε όμως ότι "δεν συμφωνούμε με τη νέα ΠΑΚ". Θέλετε πάλι να έχουμε το ενιαίο μοντέλο με μια μορφή εκμετάλλευσης, μέση εκμετάλλευση, και οι υπόλοιπες θα πρέπει να είναι αντικείμενα εξαιρέσεων σαν να λέμε ότι γίνεται ανοχή για εσάς και πάντοτε να πηγαίνατε στο Συμβούλιο και να ζητιανεύετε από τα άλλα κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν αυτό το κυρίαρχο μοντέλο. Να ζητάτε σαν ζητιάνοι εξαιρέσεις, παρεκκλίσεις για να μπορέσετε να επιβιώσετε στη γεωργία σας. Αυτό θελήσαμε να αποφύγουμε τώρα και να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την προσέγγιση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τα σχόλιά σας !