Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013

Δεν βλέπει νέα μέτρα στην Ελλάδα ο Όλι Ρεν

«Παγώνουν» προς το παρόν οι συζητήσεις για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους – Στο επίκεντρο των προσεχών διαπραγματεύσεων πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα και το αν θα υπάρξει και τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας


Την άποψη ότι τώρα που τα ελλείμματα έχουν χαμηλώσει υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστεί ο ρυθμό; της δημοσιονομικής προσαρμογής και έτσι να μην επιβληθούν νέα μέτρα στην Ελλάδα, εξέφρασε από την  Ουάσιγκτον ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πρόσθετα μέτρα θα είχαν δυσμενείς πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις και θα εμπόδιζαν την εξομάλυνση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, επισήμανε.

Άλλωστε, και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς και στελέχη του ΔΝΤ τοποθετήθηκαν επισήμως ή ανεπισήμως για τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας τη θετική στροφή που έχει πάρει η ελληνική οικονομία, όπως και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ (προϊστάμενος του Πολ Τόμσεν), ο οποίος μετέθεσε για τα μέσα του 2014 τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και το «πολυσυζητήμενο» κούρεμα.

«Η δέσμευση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 είναι σημαντική και θα ενεργοποιηθεί όταν η ελληνική πλευρά υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα. Δεν είναι μια δέσμευση που ισχύει για το σήμερα, αλλά όταν γίνουν κάποια δεδομένα πράγματα», είπε.

«Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην ανάπτυξη, στο πρωτογενές πλεόνασμα και στις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα», τόνισε.

Ο Κλαόυς Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, από την άλλη, είπε ότι «το ΔΝΤ έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα με ορίζοντα δεκαετίας» και σχολίασε πως «η Ευρωζώνη έχει δανείσει την Ελλάδα για 30 έτη».

Όπως και να έχει, πάντως, οι δανειστές της χώρας μας -ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ- μετά τον Απρίλιο θα αποφασίσουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους έως τα μέσα του επόμενου έτους στο Eurogroup .

Εντούτοις, μπορεί για το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους να ακούγονται πολλές φωνές, όμως όλες οι πλευρές φαίνεται να συμφώνησαν πως το 2014 η Αθήνα θα χρειασθεί και τρίτο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ, αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2013, συνεπώς, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στο πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που φαίνεται να παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα και στην προετοιμασία του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...