Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ακόμα 500 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών θα επιστραφούν στην Ελλάδα

Στα 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται το υπόλοιπο ποσό που αναμένεται να αποδοθεί στην Ελλάδα από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και αφορούν στα έσοδα από το πρόγραμμα SMP (security market program) της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 8.7.2013, θα αποδοθούν συνολικά στην Ελλάδα δύο δισ. ευρώ το 2013 και αυτά τα χρήματα αφορούν τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης το 2012.

Από τα 2 δισ. ευρώ, έχει ήδη αποδοθεί στην Ελλάδα στις 31.7.2013 το 1,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αποδοθούν έως τα τέλη του 2013.

Όλα τα παραπάνω γίνονται γνωστά με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά, Δημήτρη Στρατούλη και Παναγιώτη Λαφαζάνη για τις «ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών ώστε να καταβληθούν στο ελληνικό κράτος τα χρήματα που έχει κερδίσει η ΕΚΤ κερδοσκοπώντας με τα ελληνικά ομόλογα».

Το έγγραφο του κ. Σταϊκούρα διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 17 Οκτωβρίου και αναφέρει ειδικότερα: «Σας ενημερώνουμε ότι έχει αρχίσει η απόδοση στην Ελλάδα των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης που αφορά έσοδα που προέρχονται από το πρόγραμμα SMP (security market programme) της ΕΚΤ για τα Ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 8.7.2013. Συγκεκριμένα, θα αποδοθούν 2 δισ. για το 2013 που αφορούν τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες για το έτος 2012 από τα Ελληνικά ομόλογα, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αποδόθηκε ήδη στις 31.7.2013 και τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια αναμένεται να αποδοθούν έως τα τέλη του 2013».

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση που είχαν καταθέσει έκαναν αναφορά στις δηλώσεις του επικεφαλής του επενδυτικής εταιρείας Allianz Global Investors Αντρέα Ούτερμαν, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να έχει κέρδη έως 80 δισ. ευρώ από τις αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, κατά την περίοδο 2009-2012, εκ των οποίων 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ελληνικά ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...