Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

«Η Ευρώπη με έχει απογοητεύσει», είπε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ

«Τσιγκούνικος ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014-20», υποστήριξε ο Ευρωπαίος οραματιστής 


Απογοητευμένος τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τους πολίτες της είναι ένα από τους πιο σημαντικούς και γνωστούς Ευρωπαίους οραματιστές, ο Ζακ Ντελόρ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, εξέφρασε τη θλίψη του διότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συχνά παρακάμπτουν τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν καταντήσει «ένα είδος σκιάχτρου».

«Η Ευρώπη έχει γίνει ένα είδος σκιάχτρου και οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει τίποτε ώστε η εξέλιξη να είναι διαφορετική», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πολιτικός έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου κατά της «παγίδας» που αποτελεί για την ΕΕ η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών «προς διευκόλυνση» του Λονδίνου, προειδοποιώντας εναντίον μίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, υποστηρίζοντας πως «είναι πιο εύκολο να μεταθέτεις την ευθύνη σε ένα κείμενο που έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να λες "είναι των Βρυξελλών’».

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όχι από την Επιτροπή. Η Επιτροπή δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει τις αποφάσεις των 28», υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη.

«Τσιγκούνικος ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014-20»

Ο Ντελόρ, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το διάστημα 1985-1995, εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για τον «τσιγκούνικο» προϋπολογισμό που ενέκρινε η ΕΕ για το διάστημα 2014-20: «Είναι η μεγαλύτερη αποκαρδίωση που έχω νοιώσει», τόνισε.

Απορρίπτοντας την εξίσωση «λιτότητα και σταθερότητα στα κράτη μέλη ίσον ανάκαμψη στην Ευρώπη», ο Ντελόρ εκτίμησε πως «αυτή η πολιτική ιδέα θα ήταν πραγματικά εξαίσια εάν είχε γίνει κατανοητή από τις κυβερνήσεις πριν από τέσσερα χρόνια».

Κι αυτό όχι μόνον για να δρομολογηθούν «μεγάλα έργα», αλλά και για την κατάρτιση «μίας κοινής πολιτικής για την ενέργεια, την ώρα που ο καθένας σπεύδει να εκλιπαρήσει τον (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Η Ευρώπη με έχει απογοητεύσει τόσο, όσο και οι πολίτες», όμως τούτη «η ωραία ιδέα», «είναι ίσως η σημαντικότερη στον 20ό και τον 21ο αιώνα», κι «εάν δεν τη διατηρήσουμε, επικρέμαται η απειλή να φθίνει, εάν όχι να πεθάνει», προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γνωστός ευρωπαϊστής οραματιστής.

Όσον αφορά τη Βρετανία, η οποία μέχρι το 2017 ενδέχεται να αποφασίσει με δημοψήφισμα για το εάν θα συνεχίσει να αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως έχει υποσχεθεί να πράξει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εάν επανεκλεγεί το 2015, ο Ντελόρ δήλωσε πως «εναπόκειται σ’ αυτήν να επιλέξει. Αλλά εκείνο που δεν είναι δυνατόν, είναι να μας υποχρεώνει, εμάς τα άλλα κράτη της ΕΕ να αναθεωρούμε τις συνθήκες κατά το συμφέρον της. Είναι μία παγίδα που το δίχως άλλο πρόκειται να μας στήσει».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...