Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Κατά του εξτρεμισμού απ' όπου κι αν προέρχεται

Η Επίτροπος της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντινγκ
Κατά του εξτρεμισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται, τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της ΕΕ και της Κομισιόν στη συζήτηση με θέμα «η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι η Κομισιόν έχει ήδη εγκρίνει αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης για προγράμματα μνήμης που αφορούν τα εγκλήματα του Ναζισμού και του Σταλινισμού στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο εκπρόσωπος της Λιθουανικής Προεδρίας και εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ Λεσκεβίτσιους Γιουταύκας όσο και η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, για λογαριασμό της Κομισιόν, τασσόμενοι υπέρ της καταπολέμησης του εξτρεμισμού, είτε αυτός προέρχεται από τη δεξιά είτε από την αριστερά.

Και οι δύο εκπρόσωποι υπογράμμισαν, όμως, ότι η καταπολέμηση εξτρεμιστικών φαινομένων είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ, ανάλογα με το εθνικό τους δίκαιο.

Ο κ.Γιουταύκας , παραδέχθηκε ότι το Συμβούλιο δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής το θέμα της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός δεν έχει καμία θέση στη σύγχρονη Ευρώπη, παρόλο που, όπως είπε, έχει αναζωπυρωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Επίτροπος Ρέντινγκ σημείωσε πως, οι κίνδυνοι του εξτρεμισμού στην Ευρώπη είναι υπαρκτοί, όποια μορφή κι' αν έχουν, όπως κι' αν εμφανίζονται, συσχετίζοντας τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με τους νεκρούς της Μαρφίν.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι υπάρχει εν ισχύ, προ τριετίας, μία Συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με βάση την οποία, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να επιβάλλουν ποινές σ' όσους αποδεικνύεται ότι εμπλέκονται σε πράξεις ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας. Μέχρι το τέλος του 2013, τόνισε η Επίτροπος, η Κομισιόν θα έχει υποβάλλει έκθεση για το πόσα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμμορφωθεί μ' αυτή τη Συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...