Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Βενιζέλος: «Εργαστήριο» αντοχής του ευρώ και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος η Ελλάδα

- Οδυνηρή και άνιση η βοήθεια που λάβαμε… - «Όχι» σε νέα μέτρα - «Βαρίδι» η ανακύκλωση της αβεβαιότητας


«Η Ελλάδα είναι ένα εργαστήριο, όπου δοκιμάστηκε η αντοχή του ευρώ και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και όπου επίσης δοκιμάζεται η αντοχή των δημοκρατικών θεσμών»

Τα άνωθεν διαμήνυσε ο Ε. Βενιζέλος, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του ΕΚΕΜΕ/ΤΕSPA, το οποίο διοργανώνεται ενόψει της ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

Όσον αφορά την ελληνική προεδρία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε πως «θα συμπέσει με την αρχή της εξόδου από την κρίση έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης κι ενώ ήδη η Ελλάδα παρουσιάζει διαρθρωτικό πλεόνασμα».

«Και η επιδίωξη να φανούν τα πρώτα δείγματα της αλλαγής δεν είναι απλά ένας φιλόδοξος στόχος, είναι ένας ζωτικά αναγκαίος στόχος» πρόσθεσε παράλληλα.

Επιχειρώντας να αντλήσει συμπεράσματα και… μαθήματα από την κρίση, ο Ε. Βενιζέλος υπογράμμισε την διαπίστωση μεγάλων διαρθρωτικών προβλημάτων, πολιτικών ελλειμμάτων αλλά και προκλητικών ανισοτήτων.

«Το κόστος του χρήματος και το κόστος της ενέργειας αναπαράγουν τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στην ελληνική περίπτωση, διέτεινε πως «χωρίς να υποτιμούμε καθόλου το κολοσσιαίο δάνειο και το κούρεμα χρέους που λάβαμε, οι προϋποθέσεις της αλληλεγγύης ήταν πολύ σκληρές. Το σχέδιο Α’ που προκρίθηκε ήταν οδυνηρό και άνισο. Το βλέπουμε στα υψηλά επίπεδα της ανεργίας, τη σωρευτική ύφεση, το κοινωνικό και πολιτικό κόστος, στη δύσκολη καθημερινότητα του απλού ανθρώπου».

Απορρίπτοντας το ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων, ξεκαθάρισε πως «όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει, ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, το εννοεί απολύτως, διότι κανείς δεν αντέχει πλέον επιπρόσθετα μέτρα. Λέμε ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, λέμε όχι στην αμφιθυμία. Η ανακύκλωση της αβεβαιότητας υπήρξε ο χειρότερος πολλαπλασιαστής στην ελληνική κρίση»

Αναφερθείς στο μέλλον της Ευρωζώνης, κατέστησε σαφές πως «απαιτείται μια άλλη αντίληψη για τον προϋπολογισμό και την κατανομή. γίνεται άραγε ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, χωρίς να αναζητηθούν νέες θέσεις εργασίας; Η ολοκλήρωση της θεσμικής ενοποίησης είναι μια οικονομική αναγκαιότητα».

Τέλος, ενόψει των ευρωεκλογών του 2014, ο Ε. Βενιζέλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα για έναν «μονομέτωπου αγώνα κατά του νέο-ναζισμού».

«Δεν μπορεί να τίθεται στο ίδιο επίπεδο η αντίσταση στον ναζισμό και το μνημόνιο» κατέληξε…




www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...