Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Ντάισελμπλουμ: Η Ευρωζώνη θα στηρίζει την Ελλάδα όσο εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για δημοσιονομικό ή χρηματοδοτικό κενό- Καμιά αναφορά στην ανάγκη ή μη λήψης νέων μέτρων – Τί αποφάσισαν για την τραπεζική ένωση


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο με τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να επισκιάζουν τελικά τις αποφάσεις για την τραπεζική ένωση η οποία αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο Ecofin.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής αλλά η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου σημειώνοντας πως ενώ υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την Ελλάδα η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2014 και επανέλαβε πως η Ευρωζώνη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα όσο η χώρα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

Δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσω για το μέγεθος του δημοσιονομικού ή χρηματοδοτικού κενού που ενδεχομένως θα προκύψει στην Ελλάδα και είμαι πραγματικά έκπληκτος από κάποια ποσά που άκουσα πριν τη συνεδρίαση» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του μέλους εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ Άσμουσεν ο οποίος έκανε λόγο για «σημαντικό δημοσιονομικό κενό» το 2014, προαναγγέλλοντας δηλαδή την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν υφίσταται καν και εξετάζονται άλλοι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου του 2012.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις και το ευρώ ‘Ολι Ρεν από την πλευρά του επιβεβαίωσε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κάποιος τις ανάγκες της Ελλάδας το 2014, ενώ αναφέρθηκε στην Ισπανία και την Ιρλανδία τονίζοντας πως τόσο το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών όσο και το πρόγραμμα βοηθείας προς την Ιρλανδία ολοκληρώνονται τους επόμενους δύο με τρεις μήνες με απόλυτη επιτυχία. Ωστόσο και οι δύο απέφυγαν να απαντήσουν άμεσα στο αν η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει και νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα το 2014 παραπέμποντας στην αξιολόγηση της τρόικας.

Τραπεζική ένωση

Βασικό ζήτημα στην ατζέντα του «κονκλάβιου» των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για αυτό που χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο στοίχημα μετά την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος. Την τραπεζική ένωση. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στα stress tests στα οποία πρόκειται να υποβάλει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ένα μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών τραπεζών τον επόμενο χρόνο ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι αρκετά ισχυρά να αντέξουν μια ενδεχόμενη νέα κρίση ή αν χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...