Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Kleine Zeitung: Επιτακτικά αναγκαίο να ελεγχθεί το έργο της Τρόικας στην Ελλάδα

Οι διασώστες του ευρώ έχουν πέσει τελείως έξω στην περίπτωση της Αθήνας, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να διερευνήσει το έργο της Τρόικας και αυτό είναι επιτακτικά αναγκαίο, καθώς αυτός ο θεσμός δεν έχει κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό, και στην Ελλάδα οι διασώστες του ευρώ έχουν πέσει, μέχρι τώρα, τελείως έξω, γράφει εισαγωγικά η αυστριακή, μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδα «Kleine Zeitung» σε σημερινή ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Όπως αναφέρει στη συνέχεια, στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, η Τρόικα καθορίζει τις τύχες των ανθρώπων, από την αξιολόγησή της εξαρτώνται ολόκληρες εθνικές οικονομίες, οι έλεγχοί της αποφασίζουν εάν θα συνεχιστούν ή θα διακοπούν τα δάνεια βοήθειας και η ίδια, ως πανίσχυρη, υπαγορεύει τους όρους λιτότητας και ελέγχει την εφαρμογή τους.

Τώρα, όμως, από τους ελεγκτές θα προκύψουν ελεγχόμενοι, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να βάλει στο μικροσκόπιο το ρόλο της Τρόικας, και στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει και λόγος για αυτό. Γιατί εκεί η Τρόικα, με τις εκτιμήσεις της, έπεσε τελείως έξω, προσθέτει.

Η ανταπόκριση παραπέμπει στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι η Τρόικα έκανε περισσότερη ζημιά παρά ωφέλησε, ρίχνοντας τις χώρες της κρίσης σε βαθύτερη ύφεση και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, όπως και στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, ότι σε σχέση με την Τρόικα υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν πραγματικές αμφιβολίες ως προς το αν αυτό το «τρίο» έχει γνώση των οικονομικών πραγμάτων, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας, σχεδόν ποτέ, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του και δεν πρόκειται για λεπτομέρειες αλλά για αποκλίσεις που ξεπερνούσαν το διπλάσιο και το τριπλάσιο, όπως για παράδειγμα, μετά το πρώτο πακέτο βοήθειας τον Μάιο του 2010, όταν προέβλεπαν ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει το 2012 ανάπτυξη 3,2% και στην πραγματικότητα συρρικνώθηκε από τότε περισσότερο από 10%.

Το ίδιο εξαιρετικά λαθεμένες υπήρξαν οι διαγνώσεις της ως προς την ανεργία στην Ελλάδα, που φερόταν να είναι το 2012 στο 14,8% και στο μεταξύ βρίσκεται σχεδόν στο 28%, και μάλιστα με ανοδική τάση. Επίσης, άχρηστες υπήρξαν οι προβλέψεις της ως προς το δημόσιο χρέος, που το Μάρτιο του 2012 υπολόγιζε πως στο τέλος του 2013 θα είναι στο 164,2% του ΑΕΠ και στην πραγματικότητα θα βρεθεί στο 176%.

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται πως, στο μεταξύ, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υποτιμήθηκαν πολύ οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας και αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες, διότι η Ελλάδα, για να εφαρμόσει τους όρους που της είχαν επιβληθεί, αναγκάστηκε να κάνει νέες περικοπές, πέφτοντας με αυτόν τον τρόπο σε βαθύτερη ύφεση και κάνοντας έτσι ακόμη δυσκολότερη την υλοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο τέλος της ανταπόκρισης σημειώνεται πως τον ερχόμενο χρόνο η Ελλάδα θέλει να εξοικονομήσει 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Τρόικα απαιτεί την εξοικονόμηση άλλων 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, απαίτηση που ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θεωρεί αδικαιολόγητη, εκτιμώντας ότι το δημοσιονομικό κενό είναι το πολύ 500 εκατομμύρια ευρώ και σε τελική ανάλυση δεν είναι η πρώτη φορά που η Τρόικα πέφτει έξω, όπως διαπιστώνει και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...