Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την κύρια δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα

Ως την κύρια δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως δεν επιθυμεί τον ρόλο των αγανακτισμένων θεατών, αλλά των αποφασιστικών πρωταγωνιστών, και για τον λόγο αυτό επιδιώκει να συμμετάσχει αποφασιστικά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ευρωπαϊκή Αριστερά να καταγραφεί στη συνείδηση και την προτίμηση των πολιτών της Ευρώπης ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή το μοναδικό πραγματικό αντίπαλο δέος και η μόνη εναλλακτική κυβερνητική λύση στο νεοφιλελευθερισμό.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό δίκτυο ενημέρωσης EurActiv.gr και EurActiv.com, εν όψει του Συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις 13-15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ.Τσίπρας τόνισε πως «είμαστε η κύρια δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη. Είμαστε η κύρια ελπίδα απέναντι στον κίνδυνο της παγίδευσης των λαών στη μακροχρόνια υφεσιακή λιτότητα», ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την άμεση ακύρωση των μνημονίων, τον τερματισμό της λιτότητας και τη συντονισμένη αναθέρμανση των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, επανέφερε την πρότασή του για συλλογική, αλληλέγγυα και οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους, με βάση τη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Όπως είπε, επιθυμούμε «να είμαστε το αναγκαίο πολιτικό αντίβαρο, στη ‘σκοτεινή Ευρώπη’, από την άνοδο της ακροδεξιάς και την αναζωπύρωση του φασισμού, πάνω στα συντρίμμια της λιτότητας, της ύφεσης και της φτώχειας».

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε την πρόταση για την υποψηφιότητά του τιμητική, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «είναι πράξη πολιτικής αλληλεγγύης και απόδοση τιμής στον ελληνικό λαό από την ευρωπαϊκή Αριστερά. Και επιπλέον είναι πράξη ηθικής, πολιτικής και ιδεολογικής δικαίωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ». Εξάλλου, επεσήμανε πως «συμβολίζει και την αναγνώριση των άδικων θυσιών του ελληνικού λαού, αλλά και την αλληλεγγύη προς όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου που βιώνουν τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες των Μνημονίων της λιτότητας και της ύφεσης».

Αναφερόμενος στην ελληνική Προεδρία της ΕΕ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για πρώτη φορά, σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη της Προεδρίας, η προεδρεύουσα χώρα δεν έχει προσδιορίσει το πολιτικό στίγμα της και τις συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που το αποκρυσταλλώνουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά, λέει ο κ. Τσίπρας, υποβαθμίζει μια θεσμική κατάκτηση των συγκριτικά μικρότερων ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι η εναλλασσόμενη Προεδρία της ΕΕ, σε Προεδρία παλαιοκομματικού επαρχιωτισμού, με επίκεντρο τις φωτογραφικές χειραψίες και τη διπλωματική αβρότητα για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...