Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Στο εδώλιο για φοροδιαφυγή ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, ο Βέλγος Κάρελ ντε Χουχτ, θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα ενώπιον δικαστηρίου της Γάνδης για μια υπόθεση φοροδιαφυγής, όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες L’ Echo και De Tijd.

Για το θέμα, που αφορά μια υπόθεση του 2005, υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ του ντε Χουχτ και των φορολογικών αρχών του Βελγίου, χωρίς όμως να καταλήξουν σε διακανονισμό, σύμφωνα με τις εφημερίδες.
Από τις 25 Νοεμβρίου με την υπόθεση θα ασχοληθεί το δικαστήριο της Γάνδης. «Οι φορολογικές αρχές ζητούν ένα τεράστιο ποσό της τάξης των 900.000 ευρώ» από τον ντε Χουχτ και τη σύζυγό του, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ο ευρωπαίος επίτροπος έχει προσπαθήσει μάταια επί χρόνια προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη να εμποδίσει τις φορολογικές αρχές του Βελγίου να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Η εφορεία, που διερωτήθηκε για τις συνθήκες αγοράς από το ζευγάρι μιας εξοχικής κατοικίας στην Τοσκάνη της Ιταλίας, εντόπισε μια επιχείρηση επαναπώλησης μετοχών της βελγικής ασφαλιστικής εταιρείας Vista στη βρετανική εταιρεία Hill & Smith.

Οι αρχές του Βελγίου κατηγορούν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών (2004-2009) για «απάτη» καθώς φέρεται να απέκρυψε το ποσό του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ από την επαναπώληση των μετοχών το 2005. Με αυτό τον τρόπο απέφυγε να πληρώσει τους φόρους που αναλογούσαν.

Ο δικηγόρος του ντε Χουχτ είχε χαρακτηρίσει πέρυσι «σκανδαλώδη» τον όρο «απάτη». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πώληση έγινε το 2001, όταν η βρετανική εταιρεία αγόρασε μέρος της Vista, και τότε απαλλασσόταν από φόρους.

Ο Χουχτ, που μόλις ξεκίνησε μια νέα θητεία ως ευρωπαίος Επίτροπος και ανήκει στο φλαμανδικό φιλελεύθερο κόμμα Open VLD, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι επωφελήθηκε απόρρητων πληροφοριών όταν πούλησε μετοχές της εταιρείας Fortis, λίγο πριν η τραπεζοασφαλιστική εταιρεία καταρρεύσει τον Οκτώβριο του 2008. Ο ευρωπαίος Επίτροπος είχε αθωωθεί το 2009.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...