Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Κομισιόν: "Δεν θα ζητήσουμε την παραίτηση του Επιτρόπου Εμπορίου"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει την παραίτηση του Βέλγου Επιτρόπου για το Εμπόριο, Κάρελ ντε Χουχτ, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές της χώρας του για φοροδιαφυγή, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «ιδιωτική υπόθεση».

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός, ότι ο ντε Χουχτ συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει κάνει τίποτε κακό», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν, υπογραμμίζοντας «τον σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας».

«Πρόκειται για μια υπόθεση ιδιωτική, που δεν έχει καμία επίπτωση στην άσκηση των καθηκόντων του επιτρόπου», πρόσθεσε η ίδια.

Ο ντε Χουχτ αναμένεται να παρουσιαστεί στις 25 Νοεμβρίου ενώπιον δικαστηρίου της Γάνδης, καθώς κατηγορείται από τις φορολογικές αρχές του Βελγίου, ότι το 2005 απέκρυψε έσοδα 1,2 εκατομμυρίου ευρώ από την επαναπώληση μετοχών μιας εταιρείας, αποφεύγοντας έτσι να πληρώσει τους φόρους που του αναλογούσαν.

Επτά μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, η υπόθεση αποτελεί πλήγμα για τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του 2012, τον πρώην Επίτροπο για την Υγεία, τον Μαλτέζο Τζον Ντάλι, που βρέθηκε στο στόχαστρο της υπηρεσίας καταπολέμησης διαφθοράς της ΕΕ (Olaf).

Η Olaf είχε καταλήξει τότε συμπέρασμα ότι ο Ντάλι ήταν ενήμερος για την απόπειρα ενός Μαλτέζου επιχειρηματία να επωφεληθεί οικονομικά από μια σουηδική εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού, μέσω των επαφών που είχε μαζί του.

Αν και δεν βρέθηκαν αποδείξεις για την εμπλοκή του πρώην Επιτρόπου στην υπόθεση, ο Μπαρόζο του ζήτησε να παραιτηθεί.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του Ντάλι και του ντε Χουχτ, καθώς η υπόθεση του Επιτρόπου Εμπορίου αφορά ένα προσωπικό ζήτημα, σε μια περίοδο που ο Βέλγος δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...