Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Μάρτιν Σουλτς: Η βία «γεννά» μόνο βία

«Οι ακραίοι εθνικιστές ένα μόνο πράγμα έχουν στο μυαλό τους: να επιβληθούν δια της βίας. Αυτό ισχύει και για τα δύο πολιτικά φάσματα, τη Δεξιά και την Αριστερά» είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου - Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει την απαισιοδοξία των νέων για το εργασιακό τους μέλλον

Ο ακραίος εθνικισμός δεν είχε ποτέ καλά αποτελέσματα, επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στη διάρκεια μεγάλης εκδήλωσης που διοργάνωσαν τα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή στην Παλαιά Βουλή, με τίτλο «Η Ευρώπη των νέων».

Ο κ. Σουλτς, κάνοντας στην ουσία αναφορά στη «θεωρία των δύο άκρων», υπογράμμισε: «Το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον εξαρτάται σήμερα από τους νέους μας. Ο ακραίος εθνικισμός μόνο δυστυχία έχει φέρει στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην επικαιρότητα των ημερών, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γι' αυτό φυλαχθείτε από τους ακραίους εθνικιστές. Οι ακραίοι εθνικιστές ένα μόνο πράγμα έχουν στο μυαλό τους: να επιβληθούν δια της βίας. Αυτό ισχύει και για τα δύο πολιτικά φάσματα, τη Δεξιά και την Αριστερά».

«Η δολοφονία πολιτικών αντιπάλων είναι λάθος. Η βία δημιουργεί μόνο νέα βία και δεν επιλύει κανένα πρόβλημα» είπε ακόμα ο κ. Σουλτς.

«Η βία είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ελπίδας και της αίσθησης ότι οι πολίτες δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία» δήλωσε συγκεκριμένα στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε μεγάλη πανελλαδική έρευνα για τις απόψεις των νέων για την κρίση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απευθυνόμενος στους νέους, ο κ. Σουλτς δήλωσε: «Έχετε τη ζωή μπροστά σας. Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η νέα γενιά δεν έχει ελπίδα αλλά αμφιβολίες για το μέλλον. Και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Για μένα αυτό είναι το βασικό μου καθήκον. Να δώσω σ' εσάς τις προοπτικές που είχα κι εγώ για μια καλύτερη ζωή».

Σε σχέση με την εικόνα που δίνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι υπάρχουν αλλαγές, αλλά και πρόοδος.

«Οι επενδυτές είναι πάλι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θα ανακάμψει οικονομικά. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι υπάρχει πολιτική ένταση, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών» σημείωσε.

Η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, κυρία Μαρία Δαμανάκη, τόνισε: «Έχουμε ευθύνη, διότι η Ευρώπη του αύριο θα είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας σήμερα. Και βέβαια το πρώτο μας θέμα είναι η ανεργία. Χρειαζόμαστε πολιτικές αποφάσεις, μέτρα και αλληλεγγύη».

Όπως είπε η ίδια, έχει ληφθεί απόφαση για να δοθούν πανευρωπαϊκά έξι εκατ. ευρώ για προγράμματα σχετικά με την ανεργία, εκτιμώντας ωστόσο ότι το ποσό αυτό δεν φτάνει, για να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν.

«Η δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά και περιορίζεται μόνο σε τυπικές διαδικασίες. Μια λύση ίσως θα ήταν μια περισσότερο συμμετοχική δημοκρατία και ουσιαστική δικαιοσύνη» είπε στη δική του ομιλία ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Κώστας Ρέμελης.

Ο κ. Ρέμελης έθεσε τον προβληματισμό μήπως η οικονομική κρίση μπορεί να θέσει ζητήματα περιορισμού δικαιωμάτων και δήλωσε ότι η συμμετοχή πολιτών σε πορείες διαμαρτυρίας μπορεί να έχει την ερμηνεία ότι υποκαθιστά την ελευθερία λόγου: «Η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις δίνει λόγο αλλά όχι διάλογο».

Την άποψη ότι πρέπει να αλλάξει «ο προσανατολισμός του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, έτσι ώστε να μόνος στόχος να μην είναι μόνο οι σπουδές στο πανεπιστήμιο», κατέθεσε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής.

«Πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος να είναι συμβατό με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...