Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

«Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό» ζήτησε ο Βενιζέλος στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. 


Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί και το θέμα της ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για μη στρατιωτικές επιχειρήσεις (που θα εκτείνονται από την πρόληψη καταστροφών, μέχρι την παρεμπόδιση διακινητών μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ).

«Ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες» για το μεταναστευτικό ζήτησε σε παρέμβασή του ο Βαγγέλης Βενιζέλος από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα της κατάστασης στη Λιβύη και των επιπτώσεών της στις μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει μια πιο συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την σταθεροποίηση της κατάστασης, καθώς τίθεται ζήτημα θεσμικής υπόστασης και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναγνώρισε τη δυσκολία της διεθνούς κοινότητας να επικεντρώσει εκ νέου το ενδιαφέρον της στη Λιβύη, με δεδομένη την κατάσταση στη Συρία. «Καθώς, όμως, η Λιβύη συνδέεται άμεσα με τις μεταναστευτικές ροές και την παράνομη διακίνηση προσώπων στη Μεσόγειο, καθίσταται αδήριτη ανάγκη να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές πιέσεις, οι οποίες στρέφονται, κατά κύριο λόγο, προς τις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.

«Το πρόβλημα της μετανάστευσης για την Ευρώπη δεν είναι μόνο ανθρωπιστικής φύσης, αλλά και ζήτημα ασφαλείας» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, είναι απαραίτητο να αναληφθούν ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, στη βάση της αρχής της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών - μελών.

Από την άποψη αυτή, πρέπει να εξετασθεί με ιδιαίτερη προσοχή η ιταλική πρόταση για μια επιχείρηση τύπου «Αταλάντα» στη Μεσόγειο, είπε ο έλληνας υπουργός, αναφερόμενος στο σχετικό στόχο της επικείμενης ελληνικής προεδρίας και στη συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας - Μάλτας και άλλων μεσογειακών κρατών μελών.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών συμφώνησε με το κεντρικό ρεύμα των απόψεων που διατυπώθηκαν στο Συμβούλιο ως προς το χειρισμό του ζητήματος, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να τονιστεί ξανά ο «συμπεριληπτικός» χαρακτήρας της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, με την ενίσχυση των σχέσεων της Ε.Ε. με χώρες όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Θα πρέπει, ωστόσο, προσέθεσε, να καταστεί σαφές σε αυτές τις χώρες-εταίρους ότι δεν τίθενται προ ενός διλήμματος επιλογής μεταξύ της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποιας άλλης εναλλακτικής.

Στο επίκεντρο η Αμυνα

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται στις 18 και 19 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, βρίσκονται θέματα ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών συζήτησαν το θέμα της Κοινής Πολιτικής στον Τομέα της Ασφάλειας.

«Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Κοινής Πολιτικής στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας έρχεται να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στις κοινές μας επιδιώξεις. Κυρίως στην Κοινοτική Αλληλεγγύη, που τόσο δοκιμάστηκε από τη δημοσιονομική κρίση και την καμπή στη νομισματική ένωση» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας εργασιών ο Δημ. Αβραμόπουλος.

Σε ανακοίνωσή του, ο έλληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι «απέναντι στους κοινούς κινδύνους, η Ευρώπη διαμορφώνει τις δικές της πολιτικές, το δικό της «τείχος προστασίας». Η ασφάλεια των θαλασσίων οδών ενάντια στην πειρατεία, η ανάπτυξη της κυβερνοάμυνας, οι Ευρωπαϊκές αμυντικές υποδομές και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, είναι κορυφαίες θεματικές και πεδία δράσης για την Ενωμένη Ευρώπη».

«Η Ευρώπη πρέπει πάσει θυσία να στηριχθεί στην αμυντική βιομηχανία της και τον βασικό πυλώνα της, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό θα πράξουμε» δήλωσε, τονίζοντας ότι η πορεία της Ευρώπης μπαίνει σε καινούρια φάση, η οποία «πρέπει να οδηγήσει, το ταχύτερο δυνατόν, στην πολιτική ενοποίησή της που είναι η προϋπόθεση για την πλήρη και ουσιαστική ολοκλήρωσή της».

Την ανάγκη να δώσει η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου νέα ώθηση στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής άμυνας επισήμανε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, Πιερ Βιμόν, στον ιστότοπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης European Geostrategy.

«Καθώς αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες προκλήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στην περιοχή μας, η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θέλει να είναι πραγματικά φορέας ασφάλειας, ικανή να προσφέρει σταθερότητα και ευημερία σε περιοχές που χρειάζονται βοήθεια και να είναι συνεπώς έτοιμη να αναβαθμίσει τη δράση της στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας με περισσότερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα» επισήμανε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό σημαίνει δράση κυρίως προς τρεις κατευθύνσεις: Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των μη στρατιωτικών αποστολών, την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων στους τομείς όπου η ΕΕ έχει μείνει πίσω και τέλος, την εδραίωση της αμυντικής της βιομηχανίας και των τεχνικών της δυνατοτήτων, προκειμένου η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να καταστεί πραγματικά αυτόνομη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...