Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ημερίδα εργασίας με θέμα την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11/11/2013 στη Βουλή από  την Κοινοβουλευτική ομάδα της  ΔΗΜΑΡ.


Στην πρωινή συνεδρία ο  Παύλος Πέζαρος, πρόεδρος του ΔΣ του  Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρθηκε διεξοδικά στους θεσμούς, στις αρμοδιότητες, και στις διαδικασίες  λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. Η Αθηνά  Μουρμούρη, γενική διευθύντρια του  ΥΠΕΚΑ, παρουσίασε τις διαδικασίες με τις οποίες ετοιμάζονται οι εθνικές θέσεις για το Συμβούλιο των Υπουργών, την επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων και τον τρίλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπογράμμισε τη σημασία των επιχειρημάτων προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι εθνικές θέσεις. 


Στην ομιλία της η ευρωβουλευτής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαριλένα Κοππά   αναφέρθηκε στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική για την Άμυνα και την Ασφάλεια της Ε.Ε (ΚΕΠΠΑ). Κατέδειξε τη σημασία της στην ειρηνική διευθέτηση συγκρούσεων  μεταξύ κρατών αλλά και στην αντιμετώπιση νέων κινδύνων όπως των κυβερνοεπιθέσεων και του trafficking (εμπορία ανθρώπων). Στην τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής της ίδιας ομάδας Σπύρος Δανέλλης μίλησε για την αγροτική και θαλάσσια οικονομία και κατέδειξε πόσο η αξιοποίηση του θαλάσσιου χώρου μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να γίνει μοχλός ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές χώρες. Έκανε ειδική αναφορά στο σχέδιο της Ε.Ε  «Γαλάζια ανάπτυξη» και στην ανάγκη  αξιοποίησης από την Ελλάδα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π)  για την εδραίωση μίας νέα ποιοτικής γεωργίας.

Στην απογευματινή συνεδρία ο πανεπιστημιακός Γιώργος  Ανδρέου έκανε εκτενή αναφορά  στους δημοσιονομικούς περιορισμούς που απορρέουν από την υιοθέτηση  του Συμφώνου Σταθερότητας της Ανάπτυξης  της Ε.Ε. και κατέδειξε πως με την έναρξη ισχύος του Συμφώνου από 1-1-2013, η δημοσιονομική πειθαρχία συνιστά υποχρέωση για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής στην Ελλάδα, παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας έτσι όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυρίως στους τομείς της προώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης με ειδική αναφορά στην ανεργία των νέων, αλλά και στο ζήτημα της Τραπεζικής  Ένωσης που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα στην αρχιτεκτονική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ε.Ε.

 Ο πανεπιστημιακός Ανδρέας Τάκης τέλος παρουσίασε το Φάκελο Μετανάστευση στην ΕΕ και υπογράμμισε το αδιέξοδο της μέχρι σήμερα ευρωπαϊκής πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Κατέδειξε πως οι ευρωπαϊκές πολιτικές δεν οδηγούν σε εξομάλυνση της κατάστασης, μεγεθύνουν τα προβλήματα και υποστήριξε ότι η  αντιμετώπιση του ζητήματος πρέπει να γίνει κυρίως με όρους ένταξης και απασχόλησης και όχι με απελάσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...