Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η νομοθετική έκθεση της ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα σχετικά με την πρόταση οδηγίας για τη «Βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Εταιρειών».
Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Ε.Ε. για την ισότητα χαρακτηρίστηκε τόσο από την εισηγήτρια ευρωβουλευτή, όσο και την αρμόδια επίτροπο Βίβιαν Ρέντιγκ η ψήφιση αυτής της οδηγίας.
Στόχος της έκθεσης είναι να εξασφαλίσει την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των μεγάλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών σε ποσοστό 40% μέχρι το 2020 ή το 2018 για τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις, εισάγοντας υποχρέωση λήψης μέτρων για τη διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής μελών Δ.Σ.. Αφορά στο σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς ανεξάρτητα εάν οι γυναίκες σ΄έναν κλάδο αποτελούν λιγότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού, κάτι που δεν είχε προβλέψει το αρχικό σχέδιο της οδηγίας.
«Η προώθηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια δεν είναι μία απλή υπόθεση ποσοστώσεων. Γίνεται υποχρέωση διαδικασίας διαφάνειας, αξιοκρατίας και θετικής διάκρισης υπέρ των γυναικών υποψηφίων στην περίπτωση ίσης αξίας προσόντων με άνδρες υποψήφιους, ενώ προβλέπει κυρώσεις στις επιχειρήσεις σε περιπτώσεις μη εφαρμογής της διαδικασίας και όχι απαραίτητα ποσοστού 40%» τονίζει η Ρόδη Κράτσα και προσθέτει: «Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της συμμετοχής συμβάλλει στη μεγαλύτερη οικονομική απόδοση της επιχείρησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα ξεχωριστά πρέπει να προετοιμαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, μια τέτοια πρωτοβουλία θα εμπνεύσει σίγουρα τους οικονομικούς και πολιτικούς φορείς να σεβαστούν την ισότητα και να εργαστούν για την προώθησή της στους κόλπους της». Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Επιτροπή τον Απρίλιο του 2013, στην πλειονότητά τους τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων στην Ευρώπη απαρτίζονται από άνδρες, ενώ υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια από 29,1% έως 2,8%. Στη χώρα μας, το ποσοστό είναι στο χαμηλό επίπεδο του 7,3%. Μεγαλύτερα αυξανόμενα ποσοστά παρουσιάζουν οι χώρες με εθνική νομοθεσία υπέρ της ίσης συμμετοχής. «Οι αποκλίσεις και οι ανισότητες αυτές δεν συνάδουν με την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Και για αυτό απαιτείται μία ευρωπαϊκή ρύθμιση όπως η εν λόγω οδηγία» δηλώνει η εισηγήτρια και συμπληρώνει: «Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες μεταξύ πολιτικών ομάδων και εθνικών αντιπροσωπειών λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων και πρακτικών σε διάφορες χώρες. Πετύχαμε, όμως, ένα ισορροπημένο, συνεκτικό, νομοθετικό κείμενο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Τώρα είναι η ώρα του Συμβουλίου όπου οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδείξουν και τη δική τους βούληση και δέσμευση. Εμείς είμαστε έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τα σχόλιά σας !