Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

Γυναίκες για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

Εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη με τη συμμετοχή της Ρόδης Κράτσα


«H προώθηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων γίνεται νομοθετική υποχρέωση για να αντιμετωπιστεί το σημερινό  χαμηλό ποσοστό συμμετοχής τους, το οποίο στερεί από τις επιχειρήσεις πολύτιμο δυναμικό και ανταγωνιστικότητα», είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνει η  ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση του διοργανώνει την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013 το ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας της ΕΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Τhe Met στις 17.00 με θέμα «Οι γυναίκες στην Κορυφή των Επιχειρήσεων. Νομοθετική υποχρέωση ή επιλογή ανταγωνιστικότητας;».


Η Ρόδη Κράτσα θα παρουσιάσει την πολιτική της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα  την πρόταση οδηγίας σχετικά με τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων που εισάγει ως  στόχο κάθε φύλο να καταλαμβάνει τουλάχιστον το 40% σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των μεγάλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών έως το 2020 και έως το 2018 για τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις. Όπως εξηγεί η ευρωβουλευτής, η οποία είναι και εισηγήτρια του θέματος αυτού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οδηγία εισάγει υποχρέωση διαδικασίας διαφάνειας, αξιοκρατίας και θετικής διάκρισης υπέρ των γυναικών υποψηφίων στην περίπτωση ίσης αξίας προσόντων με άνδρες υποψήφιους ενώ προβλέπει κυρώσεις στις επιχειρήσεις σε περιπτώσεις μη εφαρμογής της διαδικασίας. Σήμερα στην Ε.Ε. ο μέσος όρος συμμετοχής είναι μόνο  16,6%  ενώ κυμαίνεται από 29,1% έως 2,8% στις διάφορες χώρες μέλη, αποκλίσεις που δε συνάδουν με τη λειτουργία και την  αξιοποίηση της ενιαίας αγοράς. Στη χώρα μας, το ποσοστό είναι στο χαμηλό επίπεδο του 7,3%. «Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της συμμετοχής συμβάλλει στη μεγαλύτερη οικονομική απόδοση της επιχείρησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα ξεχωριστά πρέπει να προετοιμαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», δηλώνει η ευρωβουλευτής.

Το  Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013  στην Κοζάνη στο Σύνδεσμο Γυναικείων Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας (ΣΥ.Γ.Ε.ΔΗ.Μ.) η Ρόδη Κράτσα θα μιλήσει με θέμα «Η επιχειρηματικότητα και οι επιχειρήσεις χρειάζονται τις γυναίκες. Η πολιτική της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, η  πρόκληση για την έξοδο από την κρίση είναι συνδεδεμένη με την αύξηση της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία εσόδων και θέσεων απασχόλησης. Οι γυναίκες αποτελούν ήδη  ένα πολύτιμο κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιηθεί  στον χώρο της επιχειρηματικότητας. Οι  γυναίκες επιχειρηματίες αποτελούν το 34,4% των αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ, ενώ το μερίδιό τους στις νεοσύστατες επιχειρήσεις κυμαίνεται γύρω στο 30%. Στη χώρα μας τα ποσοστά είναι ακόμα χαμηλότερα.

Η Ε.Ε., τόσο μέσα από τη νέα ΚΑΠ όσο και μέσα από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, θα συνδράμει αποφασιστικά τις γυναίκες στην έναρξη της επιχειρηματικής  δραστηριότητας και της ανάπτυξής της σε τομείς ανταγωνιστικότητας. «Πρέπει λοιπόν να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες με σωστή ενημέρωση, προετοιμασία, συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και, φυσικά, δέσμευση των ίδιων των γυναικών» καταλήγει η ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...