Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Μπαρόζο: «Εφόσον οι Ελληνες συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, θα πετύχουν βιώσιμη ανάπτυξη»

«Η απασχόληση είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρώπη, γι αυτό χρειαζόμαστε ανάπτυξη, αλλά τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο τελευταίο μέρος της διήμερης 6ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Περιφερειών και των Πόλεων, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα.

Ζητήθηκαν πολλές θυσίες από τους Έλληνες, είπε εκφράζοντας τον θαυμασμό και τον σεβασμό του, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά εδώ και εξήντα χρόνια και το 2015 θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Δεν γινόταν αλλιώς, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και συνέχισε: «Έπρεπε να μαζέψουμε πρώτα τα ελλείμματα και τις τράπεζες, γιατί πήραμε το μάθημά μας ότι ανάπτυξη με χρέη δεν είναι βιώσιμη. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας θα είναι καλό».

Ειδικά για την Ελλάδα, είπε ότι οι προσπάθειές της έχουν υποτιμηθεί, καθώς βρέθηκε στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης και όλοι προέβλεπαν κατάρρευση και της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

«Εγώ πάντα τους έλεγα "έχετε λάθος, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ" κι αυτό γιατί υποτίμησαν τον πολιτικό παράγοντα, δηλαδή την επιθυμία της χώρας και του λαού να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Έχω εμπιστοσύνη στο δυναμικό της Ελλάδας, παρά τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Ήδη, από ουραγός στην απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων έχει περάσει μεταξύ των πρώτων, με τη βοήθεια και της Task Force. Τα πάει καλύτερα στη δημόσια διοίκηση, τη φοροδιαφυγή, τις σχέσεις κράτους-πολίτη».

Η κατάσταση για την Ελλάδα έγινε πιο δύσκολη στο μέσον της κρίσης και λόγω πολιτικής αστάθειας -ήταν κι εκείνο το δημοψήφισμα, οι εκλογές- και δεχόταν μια σειρά από μηνύματα με αρνητικό αντίκτυπο, αλλά άντεξε, είπε ο κ. Μπαρόζο και πρόσθεσε πως εφόσον η χώρα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις, -«ελπίζω την επόμενη εβδομάδα να τελειώσει ο έλεγχος»- θα προχωρήσει. Θα τα καταφέρει. Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση δυνατή, ενωμένη και ανοικτή.

Μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε: «Πρέπει να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις και ότι η λογική "εμείς από πάνω στις Βρυξέλλες και οι πολίτες στα χαμηλά", δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Σημείωσε, πάντως, ότι έγινε «ηράκλειο έργο» για ν΄αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη κρίση της εποχής της παγκοσμιοποίησης.

«Φτιάχναμε σωσίβιες λέμβους στο μέσον της καταιγίδας» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους εκπροσώπους των περιφερειών και των πόλεων της Ευρώπης να κάνουν μια «λογική αξιολόγηση των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε» και να μην μηδενίζουν τις προσπάθειες που έγιναν, «δίνοντας τροφή στους εξτρεμιστές της δεξιάς και της αριστεράς».

«Έχουμε φτιάξει τον ESM, το μεγαλύτερο Ταμείο, με 500 δισ ευρώ, για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών, η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη» πρόσθσε ενώ για την καταπολέμηση της ανεργίας ανέφερε τη δημιουργία του Ταμείου Εγγύησης για τη Νεολαία.

«Εμπνεύστε ελπίδα, εξακολουθούμε να έχουμε τις καλύτερες κοινωνίες» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής κλείνοντας προς τους τοπικούς άρχοντες της Ευρώπης και ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο εμπνέει και σήμερα όλο τον κόσμο.

Τις εργασίες της εκδήλωσης έκλεισε εκ μέρους του Πρωθυπουργού - ο οποίος επέστρεψε από το Δουβλίνο με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και έπρεπε να παραμείνει κλινήρης - ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι μιλάει περισότερο με την παλιά ιδιότητά του, ως δημάρχου.

«Η Ευρώπη χτίζεται εφόσον οι πολίτες της το θέλουν και οι πολίτες εκπροσωπούνται από τις πόλεις και τις περιφέρειες» είπε ο υπουργός Άμυνας στους επικεφαλής των περιφερειών και των πόλεων της Ευρώπης.

Σημείωσε τη δύναμη των πρωτοβουλιών τους στο επίκεντρο των μεγάλων διεργασιών που γίνονται και προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην Ευρώπη, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών.

«Το όραμα της Ευρώπης σήμερα κλυδωνίζεται, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έξαρσης του εθνικισμού και εξτρεμισμού. Ας ευχηθούμε, το νέο ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει να είναι περισσότερο δημοκρατικό και περισσότερο ευρωπαϊκό. Η Επιτροπή των Περιφερειών και των Πόλεων έχει έναν ξεχωριστό ρόλο για την πρόοδο και την ενότητα της Ευρώπης, για τη δημοκρατία και την ανάπτυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...