Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Βραβείο LUX 2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεκδικεί η ταινία Attenberg

Στις 26 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι 3 ταινίες που θα προχωρήσουν στην τελική φάση. Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Βενετία (31/8-10/9) και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (4ή11/10-10/11). Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν και η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί σε ειδική τελετή στο Στρασβούργο στις 15-16 Νοεμβρίου 2011.

Η θέσπιση του βραβείου LUX αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο έχει στόχο να στηρίξει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και ειδικότερα εκείνον που αναφέρεται ή αναδεικνύει ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007 ως αληθινό δείγμα δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της. Κάθε χρόνο μέχρι σήμερα, το βραβείο LUX προωθεί ταινίες που πραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό. Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες αυτές πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν, το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, κάθε ταινία απεικονίζει τη ματιά των Ευρωπαίων: της ζωής τους, των πεποιθήσεών τους, των ανησυχιών τους, της αναζήτησης ταυτότητας.

Όπως και με προηγούμενους νικητές, η ταινία που θα κερδίσει το φετινό βραβείο θα έχει οικονομική ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένου του υποτιτλισμού της σε 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της προσαρμογής της για άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης, καθώς και την παραγωγή ενός 35λεπτου αντίτυπου για κάθε χώρα ή την υποστήριξη της κυκλοφορίας ενός DVD.

Η καλή πορεία της ταινίας Αttenberg έρχεται σε συνέχεια της περσινής Ελληνικής διάκρισης  όπου η ταινία Ακαδημία Πλάτωνος κατέκτησε την τρίτη θέση.

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη με το φιλμ της «Αttenberg», φέρνει μετά από αρκετά χρόνια μια ελληνική συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρας και βρίσκεται δίπλα σε διάσημα ονόματα όπως η Σοφία Κόπολα και ο Ντάρεν Αρονόφσκι. Κεντρική ηρωίδα της ταινίας της είναι η Μαρίνα, μια κοπέλα που μεγαλώνει με τον αρχιτέκτονα πατέρα της σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Το ανθρώπινο είδος την απωθεί και το παρατηρεί εξ αποστάσεως μέσα από τους στίχους του Άλαν Βέγκα των Suicide και τα ντοκιμαντέρ. Σημαντικό ρόλο στη ζωή της διαδραματίζει και η μοναδική της φίλη, Μπέλλα η οποία θα τη βοηθήσει να λύσει τα μυστήρια της φύσης και της ζωής. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Αριάν Λαμπέντ, Βαγγέλης Μουρίκης, Ευαγγελία Ράντου και ο βραβευμένος σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...