Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΕΕ: «Ακριβή» η παρακολούθηση των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

european commissionImage by Stuart Chalmers via FlickrΗ δημιουργία ενός συστήματος για την παρακολούθηση των καναλιών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην ΕΕ κοστίζει μεταξύ 33 και 43 εκατομμυρίων ευρώ, και επιπλέον άλλα 6,8 με 11 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να λειτουργεί το σύστημα, κόστη που προβλέπεται να καλύψουν τα μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή, παρουσιάζοντας μελέτη που τής ζήτησε το καλοκαίρι του 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δύο είναι οι προσεγγίσεις που προτείνει η εν λόγω μελέτη, υπό το πρίσμα της έγκρισης για να κοινοποιούνται στις αμερικανικές αρχές δεδομένα για τις τραπεζικές συναλλαγές στα όρια της ΕΕ.

Η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρεμ ανέφερε σήμερα ότι το σύστημα για την εποπτεία της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, το SSFT, έχει δύο στόχους: τη συνεισφορά στον περιορισμό των προσωπικών δεδομένων, που θα διαβιβάζονται στις ΗΠΑ, αλλά και τη συνεισφορά στις γενικές προσπάθειες, ώστε να κοπεί η πρόσβαση τρομοκρατών στις πηγές της χρηματοδότησης και να παρακολουθούνται λεπτομερώς οι δοσοληψίες τους.

«Εννοώ να φροντίζουμε, ώστε τα μέτρα που θα προταθούν, τελικά, να σέβονται τα κριτήρια της αναγκαιότητας-αναλογικότητας, συγχρόνως να διατηρήσουμε υψηλό το επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων», υπογράμμισε η Επίτροπος.

Αναφορικά με τις επιλογές, η μία είναι «η ευρωπαϊκή», που «δημιουργεί όμως τον κίνδυνο να μην ενεργοποιούνται επαρκώς οι αντιτρομοκρατικές αρχές κάθε μέλους της ΕΕ», αναφέρει η Επιτροπή των Βρυξελλών.

Υπάρχει, ακόμα, η «εθνική προσέγγιση», προσθέτει η Επιτροπή, «δημιουργεί τον κίνδυνο να έχουμε διαφορετικές πρακτικές σε κάθε κράτος-μέλος και συγχρόνως έναν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια των δεδομένων, επειδή θα κυκλοφορούν 27 διαφορετικοί κατάλογοί τους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα «πρόσθετο χρόνο» έως ότου οριστικοποιηθεί το σύστημα, «ώστε να υπάρξει η εγγύηση ότι θα είναι σεβαστά, από το σύστημα που θα προκριθεί, τα θεμελιώδους σημασίας ανθρώπινα δικαιώματα».



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...