Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Baroin, Schaeuble «Το σχέδιό μας θα σώσει την Ελλάδα και θα προστατεύσει την Ευρώπη»

François_BaroinImage by fondapol via Flickr
Francois Baroin
«Το σχέδιό μας θα σώσει την Ελλάδα και θα προστατεύσει την Ευρώπη», τιτλοφορείται το άρθρο που δημοσιεύουν στους σημερινούς Financial Times ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Francois Baroin κα ιο Γερμανός ομόλογός του Wolfgang Schaeuble.

Οι δύο υπουργοί περιγράφουν τόσο τη συμφωνία για τη νέα διάσωση της Ελλάδας όσο και τα μέτρα τα οποία προτίθενται να πάρουν οι Ευρωπαίοι για την ευρύτερη στήριξη της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει στην προσπάθεια να κάνει το χρέος της βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εάν καταφέρει να ενισχύσει την ανάπτυξη και να μειώσει το χρέος», γράφουν.

Wolfgang Schäuble - World Economic Forum Annua...Image by World Economic Forum via Flickr
Wolfgang Schaeuble.
«Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπεινα δράσουν χέρι-χέρι για να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».

Προσθέτουν, βέβαια, ότι η διάσωση της Ελλάδας δεν αρκεί από μόνη της για να αποτραπεί ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης. Για αυτό και όπως επισημαίνουν, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης θα πρέπει να βελτιωθεί, ώστε να μπορεί να εφαρμόζει προληπτικά μέτρα, να ενισχύει κεφαλαιακά χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων για να αντιμετωπίζει έγκαιρα τυχόν κινδύνους μετάδοσης της κρίσης.

«Οι αγορές (ομολόγων) ενδέχεται να είναι δυνατές μόνο όταν η ΕΚΤ κρίνει ότι επικρατούν έκτακτες συνθήκες και ότι υπάρχει κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα», επισημαίνουν.

Και προσθέτουν ότι η ΕΕ θα εξετάσει περαιτέρω το ρόλο των οίκων αξιολόγησης, ξεκινώντας με ερωτήσεις για τη διαφάνεια και την εποπτεία του κλάδου και καταλήγοντας στο ζήτημα του ολιγοπωλιακού καθεστώτος.

«Αποτρέψαμε τη μετατροπή της ελληνικής κρίσης σε μια κρίση που θα μπορούσε να πλήξει την Ευρωζώνη συνολικά και το ευρώ ως συνέπεια. Όμως, δεν είμαστε αφελείς. Η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη θα χρειαστεί υπομονή, αρκετή αντοχή και όραμα», καταλήγουν.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...