Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

"Κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης"


Διημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – η πρωτοβουλία Οδυσσέας και προτάσεις διεξόδου

Με φόντο τη ψήφιση του νέου πακέτου επώδυνων και κοινωνικά άνισων μέτρων (Μνημόνιο 3) από την ελληνική Βουλή, πραγματοποιείται στις 12 και 13 Νοέμβρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διημερίδα για να εξεταστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και προτάσεις εξόδου που θα διασφαλίσουν τη κοινωνική συνοχή και την βιώσιμη ευημερία. Η διημερίδα συνδιοργανώνεται από 3 Πράσινους Ευρωβουλευτές που οι χώρες τους πλήττονται από την πρωτόγνωρη κρίση, τον Νίκο Χρυσόγελο από την Ελλάδα, τον Ρουί Ταβάρες από την Πορτογαλία και τον Ραούλ Ρομέβα από την Ισπανία.

Η πολύπλευρη κρίση (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) φανερώνει την αποτυχία ενός χρεοκοπημένου αναπτυξιακού μοντέλου που ακολουθήθηκε εδώ και 30 χρόνια, καθώς και το λάθος μείγμα των κοινωνικά ανάλγητων πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας.

Τα δραματικά αποτελέσματα είναι πλέον ευρέως γνωστά: η ανεργία ξεπέρασε το 25% στο γενικό πληθυσμό και το 55% στους νέους (περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι άνεργοι), πάνω από το 27% του πληθυσμού ζει υπό τον κίνδυνο της φτώχιας (περισσότεροι από 3 εκ. άνθρωποι), περισσότεροι από 1700 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει, οι δομές δημόσιας υγείας και οι ψυχιατρικές δομές έχουν καταρρεύσει, η οικονομία παρουσιάζει μια βίαια καθοδική πορεία, οι φυσικοί πόροι αντιμετωπίζονται ως προϊόν που παραχωρείται με fast track διαδικασίες, όπως και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ενώ οι δόσεις του δανείου χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για τις δανειακές υποχρεώσεις χωρίς να ενισχύεται η πραγματική οικονομία και η κοινωνική συνοχή από το τεράστιο πακέτο διάσωσης ύψους 240 δις.

Υπό αυτή τη δυσμενή συγκυρία, την διημερίδα θα παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων και δύο γκρουπ από την Ελλάδα και τη Πορτογαλία, που θα αποτελούνται από ακαδημαϊκούς και ερευνητές, μέλη μη-κυβερνητικών οργανισμών και κοινωνικών φορέων, διανοούμενους, δημοσιογράφους και ανθρώπους δραστήριους στα κοινωνικά και εργασιακά κινήματα.

Στην Ελληνική αποστολή συμμετέχουν μεταξύ άλλων και θα παρέμβουν ως ομιλητές οι: Σάββας Ρομπόλης (Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ), Γρηγόρης Τσάλτας (Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου), Νικήτας Κανάκης (Διευθυντής Έλληνες Γιατροί του Κόσμου), Ελένη Τάκου (Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη), ο Αχμέτ Μοάβια (Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών), η Esta ikedeigo Oko (Αφρικανική Ένωση Γυναικών), και ο Γιάννης Γρηγορίου (Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης Μαγνησίας).

Η διημερίδα έχει ως στόχο την ανάλυση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης στις χώρες του Νότου της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από αυτή καθώς και την διερεύνηση των πολιτικών προτάσεων που μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Γι αυτό το σκοπό θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανθρώπων και φορέων από τις χώρες του Νότου με το χαρακτηριστικό όνομα Οδυσσέας, σε αντιδιαστολή του προσβλητικού χαρακτηρισμού PIIGS που έχει επικρατήσει από την αρχή της κρίσης.

Οι υπόλοιποι ομιλητές της διημερίδας είναι οι: Joaquin Nieto (Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στην Ισπανία), Eugenia Pires (Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο SOAS Λονδίνου, Πορτογαλία), Pasqualina Napoletano (πρώην ευρωβουλευτής, Sinistra Ecologia Libertà, Ιταλία), Stuart Holland (Καθηγητής Πανεπιστήμιο Coimbra, Πορτογαλία), Sandro Mendonça (Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Λισαβόνας ISCTE, Πορτογαλία), Pedro Bacelar de Vasconcelos (Καθηγητής Πανεπιστήμιο Minho, Πορτογαλία), Joana Gomes Cardoso (Διεθνής Αμνηστία, Πορτογαλία), Giovanni Melogli (Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων, Ιταλία).

Αναλυτικά το πρόγραμμα της διημερίδας:

Ημερίδα "Κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης: η πρωτοβουλία Οδυσσέας"

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αίθουσα P4B001

15.00: Εισαγωγή

15.15-16.30: Τα χρόνια της κρίσης, οι περιπτώσεις της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας και Ισπανίας με τους:

- Σάββας Ρομπόλης, Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Ελλάδα

- Joaquin Nieto, Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στην Ισπανία

- Eugenia Pires, Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο SOAS Λονδίνου, Πορτογαλία

- Pasqualina Napoletano, πρώην ευρωβουλευτής, Sinistra Ecologia Libertà, Ιταλία

Συζήτηση

16.30-17.00: Διάλειμμα για καφέ

17.00-18.30: Η επανεκκίνηση της Ευρώπης:

- Περιφερειακή ανάπτυξη στα χρόνια της κρίσης: Tennessee Valley Authority – Rui Tavares, ευρωβουλευτής Πορτογαλία

- Συνοχή, η χαμένη υπόθεση της ΕΕ – Stuart Holland, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Coimbra, Πορτογαλία

- Ο πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας - Nikos Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής Ελλάδα

Τρίτη 13 Νοεμβρίου, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αίθουσα P3C50

09.00 - 11.30: Θεματικά πάνελ, προτάσεις για την έξοδο από τη κρίση


1. Ανάπτυξη, εργασία, δημόσια υγεία και κοινωνική συνοχή

- Sandro Mendonça, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Λισαβόνας ISCTE, Πορτογαλία

- Νικήτας Κανάκης, Διευθυντής Έλληνες Γιατροί του Κόσμου


2. Διακυβέρνηση, διαφάνεια και δικαιοσύνη

- Pedro Bacelar de Vasconcelos, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Minho, Πορτογαλία

- Γρηγόρης Τσάλτας, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου


3. Δημοκρατία, Κοινωνία των πολιτών και συμμετοχή στα κοινά

- Ελένη Τάκου, Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη

- Joana Gomes Cardoso, Διεθνής Αμνηστία, Πορτογαλία

- Giovanni Melogli, Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων, Ιταλία

Σύντομες (5') παρεμβάσεις από συμμετέχοντες.

11.30 - 12.00: Διάλειμμα για καφέ

12.00- 13.30: Η πρωτοβουλία Οδυσσέας: το δίκτυο, το αναπτυξιακό μοντέλο και η εκστρατεία

- Rui Tavares, ευρωβουλευτής Πορτογαλία

- Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής Ελλάδα

- Raul Romeva, ευρωβουλευτής Ισπανία

Συζήτηση
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...