Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

“Εφικτή” μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το χρέος, λέει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών

των Derek Gatopoulos, Associated Press, Nicholas Paphitis, Associated Press

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είπε πως μια συμφωνία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη είναι “εφικτή”, επισημαίνοντας την πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των ιδιωτών κατόχων ομολόγων για την κατάρτιση μιας νέας συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press αργά τη Δευτέρα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε επίσης πως η Ελλάδα παραμένει εντός στόχων στην πορεία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος την επόμενη χρονιά, παρά το γεγονός πως έχει χάσει ορισμένους βασικούς οικονομικούς στόχους μέχρι τώρα το 2011.

Η Ελλάδα, ταυτόχρονα με ένα πρόγραμμα λιτότητας, προωθεί βασικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε ένα δημόσιο χρέος που φτάνει τα 340 δισ. ευρώ (477.5 δισ. δολάρια) που την έχει φέρει στο χείλος της χρεοκοπίας.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης αναμένονται να παραβρεθούν στις έκτακτες συνομιλίες στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχίας πως οι σκιές από τα δεινά της Ελλάδας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κόστη δανεισμού για μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν ανέβει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες.

“Η επίτευξη μιας λύσης είναι εφικτή διότι αυτή δεν θα περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα”, είπε ο κ. Βενιζέλος από το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας. “Στο επίκεντρο είναι το ευρώ και η ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης. Γι’ αυτό, η προστασία της Ελλάδας είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας για την ευρωζώνη. Θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε ένα φαινόμενο ντόμινο”.

Περιέγραψε την πρόσφατη πίεση στα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, ως αποτέλεσμα των στοιχημάτων εναντίον των χωρών αυτών και του ευρώ από κερδοσκόπους. 

“Είμαστε μάρτυρες οργανωμένων επιθέσεων εναντίον χωρών με πολύ καλά μακροοικονομικά στοιχεία, όπως η Ιταλία για παράδειγμα”, τόνισε. “Δεν υπάρχει πανικός, αυτή είναι μια πολύ ψύχραιμη και καλά οργανωμένη επίθεση”.

Η Ελλάδα παραμένει φερέγγυα λόγω του έκτακτου δανείου των 110 δισ. ευρώ από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ωστόσο παραμένει εκτός των αγορών ομολόγων εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων και έτσι θα χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης που αναμένεται να φτάσει σε εξίσου υψηλά επίπεδα.

“Θέλουμε μια λύση που θα κάνει το δημόσιο χρέος μας βιώσιμο… που θα εγγυάται τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τα μέσα του 2014 όταν όπως διαβλέπουμε θα επιστρέψουμε στις αγορές, αλλά και που θα εγγυάται την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών”, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Μια νέα συμφωνία διάσωσης είναι πιθανό να συμπεριλάβει τις τράπεζες και άλλους κατόχους ελληνικών ομολόγων που θα προχωρήσουν εθελοντικά στην επιμήκυνση των πληρωμών του χρέους της Αθήνας. Αλλά οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει πως η εμπλοκή ιδιωτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας, σε καθεστώς selective default.

Οι λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας είναι υπό διαπραγμάτευση σε συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και ιδιωτών επενδυτών στην Ρώμη.

Ο Βενιζέλος είπε πως η Ελλάδα ελπίζει να αποφύγει την κατάταξή της στην κατηγορία selective default –μια εκτίμηση που θα μπορούσε να οδηγήσει την όλο και χειρότερη κρίση χρέους της Ευρώπης σε βαθύτερες αναταράξεις- και έδειξε προς την κατεύθυνση της προόδου που έχει επιτευχθεί στην Ρώμη.

“Στόχος μας είναι να αποφύγουμε ακόμα και το selective default”, είπε. “Υπάρχουν προτάσεις που προσφέρουν απάντηση σε όσα επιδιώκουμε και ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν στους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε τέτοια αξιολόγηση”.

Πρόσθεσε δε: “Πιστεύω πως θα μπορέσουμε να επιτύχουμε κάτι που θα είναι ασφαλές, θετικό για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και θα διασφαλίζει την Ελλάδα ως χώρα αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα”.

Ο Βενιζέλος είπε πως η Ελλάδα έχει ήδη πάρει τα αυστηρότερα μέτρα που είναι αναγκαία για να οδηγήσει την οικονομία πίσω στην δημοσιονομική υγεία

Η Σοσιαλιστική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει εδώ και μήνες διαδηλώσεις ενάντια στην λιτότητα και έχει δει μια πρόσφατη πτώση στην δημοτικότητα της, ενώ αντιμετωπίζει ποσοστά ανεργίας που τον Μάρτιο ξεπέρασαν το 16%. Τα αδύναμα φορολογικά έσοδα έχουν αποτρέψει την Ελλάδα από τον να επιτύχει τους φιλόδοξους φετινούς οικονομικούς της στόχους.

Στην τελευταία επίδειξη λαϊκής δυσαρέσκειας, οι απεργούντες οδηγοί ταξί έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας και το λιμάνι, στο πλαίσιο μιας διήμερης απεργίας που πραγματοποιείται στην καρδιά της κρίσιμης τουριστικής περιόδου. Οι οδηγοί ταξί διαμαρτύρονται για τις προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο περί αδειοδότησης, ο οποίος θα καταστήσει φτηνότερη την λειτουργία των ταξί.

Λίγο μετά, τη Δευτέρα, εκατοντάδες οδηγοί ταξί συγκεντρώθηκαν με τα οχήματα τους έξω από την Βουλή, στο κέντρο της Αθήνας, κορνάροντας, φωνάζοντας συνθήματα και δημιουργώντας μποτιλιαρίσματα εν μέσω μιας εκ των θερμότερων ημερών του καλοκαιριού. Ακόμα περισσότερες διαμαρτυρίες αναμένονται την Τρίτη.

http://www.msnbc.msn.com/id/43790811 

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...