Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Επιφυλακτική η Μέρκελ για τη σύγκληση της συνόδου κορυφής

This image shows Angela Merkel who is the Chan...Image via WikipediaΗ καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραμένει επιφυλακτική στη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την ανακοίνωση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι κατά της έκδοσης ευρωομολόγων.

Έκτακτο συμβούλιο για ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα πρέπει να συγκληθεί, όταν κριθεί ότι «είναι απαραίτητο και έχει νόημα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο.

Προέχει, όπως είπε, να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος, «το ταχύτερο δυνατόν». Μία συνάντηση που πραγματοποιείται μόνον για να συγκληθεί, χωρίς να έχει αποτελέσματα δεν μπορεί να στείλει θετικό μήνυμα, είπε ο κ. Ζάιμπερτ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένας «αγώνας δρόμου» για τον προσδιορισμό μιας ημερομηνίας.

Για το ευρωομόλογο επανάλεβε ότι «είμαστε κατά», εκφράζοντας την ανησυχία ότι ένα κοινό ευρωομόλογο θα αφαιρούσε το όποιο κίνητρο των υπερχρεωμένων κρατών να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

Η αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας γίνεται «χωρίς παρωπίδες», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους.

Διευκρίνισε επ' αυτού ότι ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF δεν έχει τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αλλά «θεωρητικά», όπως είπε, έχει τη δυνατότητα να δώσει πιστώσεις σε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης για να επαναγοράσει ομόλογά του.

Μετά το τελευταίο συμβούλιο του Eurogroup, οι διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας που επεξεργάζεται τις προτάσεις πραγματοποιούνται σε εντατικούς ρυθμούς, είπε ο κ. Κότχαους.

Υπογράμμισε δε ότι στο νέο πακέτο θα συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά για τις γερμανικές τράπεζες διευκρίνισε ότι ισχύει η δέσμευση που είχαν αναλάβει στις 2 Ιουλίου να κρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...