Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Moody's: Υποβάθμιση της Ιρλανδίας σε junk

NASDAQ MarketSite TV studioImage via WikipediaΜία ακριβώς εβδομάδα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές, ο οίκος αξιολόγησης Moody ξαναχτύπησε την Τρίτη, προχωρώντας στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας στην κατηγορία junk.

Η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγησή της σε βαθμίδα Ba1 από Baa3, διατηρώντας τις προοπτικές αρνητικές, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω υποβαθμίσεων στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις στις αγορές και στις Βρυξέλλες.

Ο οίκος αξιολόγησης αιτιολόγησε την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα χρειαστεί πιθανότατα περαιτέρω χρηματοδότηση πριν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.

Μετά και την απόφαση της Moody's, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες κατά 0,47%, ενώ ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε σε ποσοστό 0,74%. Ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 κατέγραψε απώλειες 0,44%.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε στις 5 Ιουλίου κατά τέσσερις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κατατάσσοντας τη χώρα στη βαθμίδα Βα2 με το αιτιολογικό ότι η Λισαβόνα ενδέχεται να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο βοήθειας προτού μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές.

Το Νοέμβριο πρόκειται να παρουσιαστεί η πρόταση για την ενίσχυση της εποπτείας στους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης, ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη ο αρμόδιος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Για "απαράδεκτο ρόλο" των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης έκανε λόγο ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της αντιπροέδρου του ΕΚ και ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά.
 http://www.skai.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...