Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η Λευκωσία πρέπει να πείσει την ΕΕ για «φυσική καταστροφή» για να λάβει βοήθεια

Βρυξέλλες: Τέσσερις προϋποθέσεις οφείλει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», να εκπληρώσει η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», η όλη προσπάθεια μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς «επί της αρχής, η ενεργοποίηση του Ταμείου γίνεται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών», κυρίως πλημμυρών και σεισμών. Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα πρέπει είτε να πείσει την Ε.Ε. ότι το περιστατικό στη ναυτική βάση Ζυγίου οφείλεται σε «φυσική καταστροφή», είτε να εξασφαλίσει διεύρυνση του πεδίου δράσης του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Κοινοτική πηγή ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει ήδη προβεί στην απαραίτητη προεργασία και ότι στην περίπτωση παραχώρησης βοήθειας στην Κύπρο, ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Υποβολή επίσημου αιτήματος από την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, εντός δηλαδή δέκα εβδομάδων από το τραγικό συμβάν.

2. Το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεπερνά οπωσδήποτε το ποσό των 99,8 εκατομμυρίων ευρώ, υπολογισμός ο οποίος γίνεται αναλόγως του ΑΕΠ έκαστου κράτους.

3. Το αίτημα για ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης να βασίζεται σε «φυσική καταστροφή». Η ίδια πηγή ανέφερε μεν ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν αποκλείει πλήρως άλλα αιτήματα, αλλά εξήγησε ότι «επί της αρχής, αφορά σε φυσικές καταστροφές, κυρίως πλημμύρες και σεισμούς», σημειώνοντας ότι «εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ζητηθεί μέχρι σήμερα η ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για αντιμετώπιση ανάλογου περιστατικού με αυτό που συνέβη στην Κύπρο». Με άλλα λόγια, η κυπριακή Κυβέρνηση είτε θα πρέπει να πείσει ότι το περιστατικό εμπίπτει στο πεδίο «φυσικών καταστροφών», είτε να επιτύχει διεύρυνση του πεδίου δράσης του Ταμείου Αλληλεγγύης.

4. Τα συνολικά ετήσια προβλεπόμενα κονδύλια του Ταμείου Αλληλεγγύης ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ και η παραχώρηση βοήθειας προς οποιοδήποτε κράτος, πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του αυστριακού Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είναι ενήμερος για την κατάσταση στην Κύπρο και θα εξετάσει ενδεχόμενο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παραχωρηθεί βοήθεια σε πρόσωπα που έχουν πληγεί από τη φονική καταστροφή. Το αίτημα αυτό θα πρέπει να υποβληθεί προς την αρμόδια Επίτροπο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου Ντέιβιντ Σάροκ, «η Κομισιόν είναι έτοιμη να συντονίσει την παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας εάν η Κύπρος τη χρειάζεται».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «οι Αρχές στη Λευκωσία, έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης σε αυτές τις δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ότι η Επίτροπος Γκεοργκίεβα ενημερώνεται γύρω από τις εξελίξεις, εκφράζει θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τα συλλυπητήριά της προς το λαό της Κύπρου
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...