Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ολι Ρεν: Οι δήμοι της Ελλάδας οι λιγότερο χρεωμένοι στην Ε.Ε.

ATHENS, GREECE - JUNE 21:  (L-R) Flags of the ...Image by Getty Images via @daylifeΟι δήμοι της Ελλάδας είναι οι λιγότερο χρεωμένοι δήμοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδέχεται και επισήμα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ Όλι Ρεν,απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αποκαλύπτει, ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση παρόλα αυτά έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και των δήμων και στην ενίσχυση της είσπραξης των τελών.

Συγκεκριμένα, ο ευρωπαίος επίτροπος απέστειλε στον κ. Νίκο Χουντή πίνακα της Κομισιόν με τα χρέη των δήμων στον οποίο εμφανίζεται η Ελλάδα με το δεύτερο μικρότερο χρέος των ΟΤΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ, με μόλις 0,9% για το 2010, μετά τη Μάλτα που εμφανίζει μηδενικό χρέος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι οικονομικά εύρωστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά δανεισμού των ΟΤΑ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, με την Ολλανδία στο 8.4%, τη Γαλλία και την Ιταλία στο 8.3%, τη Δανία στο 7.2%, τη Φινλανδία στο 6.6% και τη Γερμανία στο 5.2%.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Ελλάδα με 0.9%, η Βουλγαρία στο 1.2%, η Σλοβενία στο 1.7%, η Κύπρος στο 2% και η Ισπανία στο 3.3% κτλ.

Παράλληλα, ο ευρωπαίος επίτροπος στην απάντησή του σημειώνει ότι «η Eurostat δεν συλλέγει στοιχεία για το χρέος ανά δήμο.

Η Eurostat συλλέγει και δημοσιεύει στοιχεία για το χρέος του υποτομέα Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό του. Το ενοποιημένο απόθεμα του χρέους της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν 0,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο τέλος του 2010, εξ ολοκλήρου υπό μορφή δανείων».

Ο κ. Ρέν αναφερόμενος στα μέτρα με τα οποία έχει συμφωνήσει η Ελλάδα αναφέρει ότι«το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής προβλέπει την εφαρμογή του λεγόμενου «νόμου Καλλικράτη», ο οποίος, μεταξύ των άλλων, αποσκοπεί στη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και στην ενίσχυση της είσπραξης των τοπικών εσόδων».

Οπως σημειώνει «η ελληνική κυβέρνηση περιγράφει πλήρως τις πολιτικές που στηρίζουν τους εν λόγω στόχους, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και της σχετικής τεκμηρίωσης του προϋπολογισμού 2012».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...