Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Διαστάσεις για την ελληνική "διάσωση" εντός της ΕΚΤ

Δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ελληνική κρίση χρέους, το μέλος tης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβάλντ Νοβότνι στέκεται...
διαμετρικά αντίθετα από τη γραμμή του Ζαν Κλοντ Τρισέ και λέει ότι μερικές προτάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους μπορούν να οδηγήσουν σε μία βραχυπρόθεσμη «επιλεκτική χρεοκοπία», η οποία δε θα έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις και θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά.

Ο Νοβότνι ξεκαθαρίζει ότι η πλήρης χρεοκοπία θα έχει «τεράστιες συνέπειες» για την Ελλάδα αλλά και για την ικανότητα της ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα. «Αλλά η επιλεκτική χρεοκοπία θα μπορούσε να λειτουργήσει», λέει.

Με τα σχόλια του φαίνεται ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι ανοιχτή σε ένα συμβιβασμό σχετικά με τις εγγυήσεις που δέχεται κατά τις χρηματοδοτήσεις της, στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.

«Υπάρχει μία ποικιλία επιλογών και ορισμών- από μία πλήρη χρεοκοπία έως την επιλεκτική, μέχρι ένα πιστωτικό γεγονός και πάει λέγοντας» υπογραμμίζει ο Νοβότνι, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας σε συνέντευξή του στο CNBC. Το βράδυ της Τρίτης.

Πάντως τα σχόλια του Νοβότνι για την επιλεκτική χρεοκοπία απέχουν παρασάγγας από αυτά του Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η ΕΚΤ λέει όχι στην επιλεκτική χρεοκοπία και σε ένα πιστωτικό γεγονός». «Αν μια χώρα χρεοκοπήσει δεν θα μπορεί η Τράπεζα να δέχεται τα κρατικά της ομόλογα», είπε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.

Στο μεταξύ Βερολίνο και Παρίσι εμμένουν στην συμμετοχή των ιδιωτών, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Τέλος ο υπουργός οικονομίας των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ ζητεί περισσότερα μέτρα από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες, ώστε η κρίση χρέους στην ΕΕ να μην οδηγήσει σε «ευρύτερη κρίση».
http://www.epikaira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...