Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ε.Ε.: Κυρώσεις σε ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους

Μεταξύ άλλων και στον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ρογκόζιν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις σε 12 αξιωματούχους οι οποίοι θεωρεί ότι φέρουν ευθύνη για την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ανάμεσα στους 12 βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν και δύο συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.


Όσοι βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων θα δουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ε.Ε. να παγώνουν, ενώ δε θα μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες – μέλη της ένωσης.

Οι δύο Ρώσοι αξιωματούχοι οι οποίοι είναι συνεργάτες του κ. Πούτιν και περιλαμβάνονται στη λίστα της Ε.Ε. είναι οι Βλάντισλαβ Σουρκόφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ.

Διακόπτει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία η Γαλλία

Η Γαλλία αναστέλλει τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Ρωσία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στις χώρες της Βαλτικής με στόχο να τις καθησυχάσει, καθώς αυξάνεται η ένταση με τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο κ. Λεντριάν δήλωσε ότι η αναστολή αφορά τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, όμως δεν ανέφερε τίποτε σχετικά με την τύχη των συμβολαίων για την πώληση των γαλλικών ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral στη Ρωσία.

Την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός είχε επισημάνει ότι η απόφαση για το αν θα προχωρήσει η πώληση των δύο πολεμικών πλοίων στη Μόσχα δεν θα ληφθεί πριν από τον Οκτώβριο.

Κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Ανατολικοευρωπαίων

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται στο μεταξύ για στρατιωτικά γυμνάσια στην Πολωνία στα οποία ενδέχεται να πάρουν μέρος η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι χώρες της Βαλτικής, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βαρσοβία.

Στην ανακοίνωσή του προς τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Zet ο Στίβεν Μαλ σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ προετοιμάζουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στη βάση Λασκ».

Η συγκεκριμένη αεροπορική βάση βρίσκεται στην κεντρική Πολωνία.

Επικύρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας ο Πούτιν

Στην τελική κύρωση της συνθήκης προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία προχώρησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά την θετική ψήφο την οποία έλαβε η τελευταία και από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου.

Η υπογραφή του Ρώσου προέδρου ολοκληρώνει από νομικής πλευράς την προσάρτηση της ουκρανικής επαρχίας στη Ρωσία, μια κίνηση ωστόσο την οποία δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Σε τελετή στο Κρεμλίνο, η οποία αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά σε απευθείας σύνδεση, ο κ. Πούτιν υπέγραψε το νόμο ο οποίος επικυρώνει τη συνθήκη με την οποία η Κριμαία εντάσσεται στη Ρωσία, καθώς και νόμο με τον οποίο δημιουργούνται δύο νέες διοικητικές περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Κριμαία και η Σεβαστούπολη.

Ο κ. Πούτιν υπέγραψε επίσης διάταγμα, με το οποίο διατάζει την εκτόξευση εορταστικών πυροτεχνημάτων σε Μόσχα, Συμφερόπολη και Σεβαστούπολη το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Ρώσος πρόεδρος, λίγο πριν υπογράψει την κύρωση της συνθήκης προσάρτησης, έκανε λόγο για «ιστορική και αξιομνημόνευτη στιγμή».

Σχολιάζοντας την σχετική κίνηση από πλευράς Ρωσίας, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ σημείωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

Επιστροφή 11 δισ. δολαρίων μπορεί να διεκδικήσει από το Κίεβο η Μόσχα

Επιστροφή ποσου ύψους 11 δισ. δολαρίων ζητεί από την Ουκρανία ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επειδή θα παύσει η ισχύς συμφωνίας για παροχή στο Κίεβο φθηνού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, o κ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι οι συμφωνίες του Χάρκοβο, βάσει των οποίων η Ρωσία θα παρείχε φθηνό φυσικό αέριο ως αντάλλαγμα για τη χρήση της ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης βρίσκονται στο «στάδιο της καταγγελίας», δίνοντας στη Μόσχα το δικαίωμα να ασκήσει αγωγή για την επιστροφή χρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...