Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τα δάση

New beech leaves, Grib Forest in the northern ...Image via WikipediaΟ ρόλος των δασών στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι κρίσιμος: απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα αλλά ταυτόχρονα η καταστροφή τους ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων εκπομπών. Όμως τα δάση είναι ίσως το ένα σημείο στο οποίο υπάρχουν ελπίδες ουσιαστικής προόδου στη διάσκεψη του Cancun για το κλίμα και η διάσωσή τους περιλαμβάνεται στο ψήφισμα του ΕΚ εν όψει της διάσκεψης.

Η καταστροφή των δασών απελευθερώνει το διοξείδιο του άνθρακα που αποθηκεύουν τα δέντρα και, παγκοσμίως, αυτό προκαλεί μέχρι και το 20% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό κατατάσσει την καταστροφή των δασών στη δεύτερη θέση των παραγόντων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μετά την παραγωγή ενέργειας και σε υψηλότερη θέση από ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών.

"Στην Ευρώπη, ο ενεργειακός τομέας εκπέμπει κάθε χρόνο 4,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η καταστροφή των δασών, η λαθροϋλοτομία και η εξαφάνιση του τροπικού δάσους στη Βραζιλία, την Ινδονησία και αλλού, προκαλούν την εκπομπή 6 δισεκατομμυρίων τόνων" επεσήμανε στη συζήτηση στην Επιτροπή ο αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τη διάσκεψη στο Κανκούν, Karl-Heinz Florenz (ΕΛΚ, Γερμανία). "Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να επαναπαυθούμε", συμπληρώνει. Αντιθέτως, "καθιστά σαφείς τις κοινές ευθύνες όλων μας".

Η πρωτοβουλία REDD+ απάντηση στην καταστροφή των δασών

Το REDD+ από το "Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation" ή στα ελληνικά "Μείωση των εκπομπών ρύπων από την καταστροφή και υποβάθμιση των δασών" προέρχεται από μια απλή ιδέα: να δοθεί οικονομικό κίνητρο στις αναπτυσσόμενες χώρες οικονομικό κίνητρο για την αποτροπή της καταστροφής των δασών.

Η διαφορά από προηγούμενες προσπάθειες στην ίδια κατεύθυνση είναι η ευθεία σύνδεση των οικονομικών κινήτρων με την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στα δάση. Με άλλα λόγια το διοξείδιο του άνθρακα που αποθηκεύεται στα δέντρα και τα άλλα φυτά στο δάσος μπορεί και πρέπει να ποσοτικοποιηθεί και, ακριβώς, η ποσότητα που αποθηκεύουν τα δάση κάθε χώρας θα μεταφράζεται σε δικαιώματα εκπομπών ("carbon credits") που έχουν χρηματική αξία και μπορούν να πωληθούν στη διεθνή αγορά ρύπων.

Η αναβαθμισμένη πρωτοβουλία REDD+ περιλαμβάνει εκτός της καταστροφής και υποβάθμισης του δάσους, έννοιες όπως η διατήρηση και η βιώσιμη διαχείριση των δασών. Μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ σε ψήφισμά τους που υιοθετήθηκε τον Οκτώβριο εν όψει της συνόδου στο Κανκούν, ζητούν από την ΕΕ να στηρίξει την πρωτοβουλία. Η θέση της ΕΕ εν όψει της διάσκεψης θα συζητηθεί από την ολομέλεια του ΕΚ στις 24 Νοεμβρίου.

Σημείωσε σχετικά ο Florenz ότι η προστασία των δασών, ένα από τα ζητήματα για τα οποία υπάρχει πραγματική ελπίδα προόδου στη διάσκεψη, πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των προσπαθειών της ΕΕ. "Πολλά μένουν να γίνει αλλά είμαι αισιόδοξος" κατέληξε.

Η πρωτοβουλία REDD εγκαινιάσθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 και σήμερα στηρίζει πιλοτικά προγράμματα σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδονησία, το Βιετνάμ, το Κονγκό και η Τανζανία. Η μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά, ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2008-2010 προέρχεται από τη Νορβηγία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...