Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Άσκηση για την ετοιμότητα της Ευρώπης σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Τις «αντιδράσεις» σε μία πιθανή επίθεση στον κυβερνοχώρο θα δοκιμάσουν Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας του διαδικτυακού κόσμου, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο, την «Cyber Europe 2010», κατά τη διάρκεια της οποίας οι εμπειρογνώμονες θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν προσομοιωμένες απόπειρες, εκ μέρους πληροφορικών πειρατών, που αποβλέπουν στην παράλυση καθοριστικών επιγραμμικών υπηρεσιών σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει σταδιακή απώλεια ή σημαντική μείωση των διαδικτυακών συνδέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και, στη χειρότερη περίπτωση, ουσιαστική εξουδετέρωση της λειτουργίας όλων των σημαντικών συνδέσεων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Κατά την άσκηση, τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να αποφευχθεί η -προσομοιωμένη- συνολική κατάρρευση του δικτύου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ).

Μετά τη σημερινή άσκηση θα ακολουθήσουν περισσότερο σύνθετα σενάρια, από ευρωπαϊκό έως παγκόσμιο, τελικά, επίπεδο. Η Νέλι Κρος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ψηφιακό θεματολόγιο, κατά την επίσκεψή της στο βρετανικό κέντρο κυβερνο-επιθέσεων στη διάρκεια της άσκησης προσομοίωσης, δήλωσεότι «η άσκηση αυτή που δοκιμάζει την ετοιμότητα της Ευρώπης απέναντι σε απειλές προερχόμενες από τον κυβερνοχώρο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας στην καταπολέμηση των δυνητικών επιγραμμικών απειλών σε ζωτικές υποδομές και για την ενίσχυση του αισθήματος διαδικτυακής ασφάλειας πολιτών και επιχειρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...