Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η Τουρκία απέρριψε βελγική πρόταση για άνοιγμα των λιμανιών και του εναέριου χώρου της

Σε πρόταση μη δεσμευτικού χαρακτήρα που αφορά το άνοιγμα των λιμανιών και του εναέριου χώρου της Τουρκίας για την Κύπρο, αναφέρεται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hürriyet».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την πρόταση έκανε το Βέλγιο (που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο), χωρίς να αναφέρεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά -εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία- και αυτή αφορά το άνοιγμα ενός λιμανιού στην Κωνσταντινούπολη και του τουρκικού εναέριου χώρου για transit πτήσεις και στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως σημειώνεται. Σε αντάλλαγμα αυτού, προστίθεται, να δοθούν εγγυήσεις ότι πριν την Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, θα ανοίξουν δύο κεφάλαια που αφορούν το ένα την Ενέργεια και το άλλο την Δικαιοσύνη και Βασικά Δικαιώματα και Ελευθερίες, τα οποία περιλαμβάνονται στα 6 που το Δεκέμβριο του 2009 η Κυπριακή Δημοκρατία είχε θέσει βέτο.
Επιπλέον να επιταχυνθεί το άνοιγμα τριών κεφαλαίων που βρίσκονται στη σειρά να ανοίξουν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Στην Κύπρο, σύμφωνα πάντα με την «Hürriyet», να διευρυνθεί ο κατάλογος των προϊόντων που διακινούνται μέσω της πράσινης γραμμής και θα γίνουν κάποιες ρυθμίσεις για να επιταχυνθεί η τεχνική λειτουργία του κανονισμού για την πράσινη γραμμή.
Όπως σημειώνεται, η πρόταση αυτή που παρουσιάστηκε στην Τουρκία χωρίς να έχει επίσημο χαρακτήρα, θεωρήθηκε από την Άγκυρα ότι είναι πολύ πιο πίσω από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα  Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε και δεν την είδε θετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...