Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Jane Goodall:Καιρός να θεραπεύουμε τις πληγές που προκαλέσαμε στον πλανήτη.

Jane Goodall is holding her stuffed chimpanzee...Image via Wikipedia
Η Jane Goodall, η διάσημη ανθρωπολόγος που δεκαετίες τώρα μελετά τους πιθήκους στον εθνικό δρυμό του Γκόμπε, στην Τανζανία, βρέθηκε τη Δευτέρα στο ΕΚ για να μιλήσει σε παιδιά από σχολεία των Βρυξελλών για τη ζωή της, την προστασία των χιμπατζήδων, τη φύση και για την ανάγκη να σώσουμε το μέλλον.

Η Δρ Goodall δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και τις ερωτήσεις των "φίλων" μας στο Facebook: "Δεν κληρονομήσαμε τον πλανήτη από τους γονείς μας", είπε, "τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας".

Δρ. Goodall, είστε στο ΕΚ αλλά ακροατήριό σας δεν είναι οι ευρωβουλευτές, είναι παιδιά.

Ναι μιλάω σε παιδιά από διάφορες χώρες αν και είναι φυσικά σημαντικό να μιλήσει κανείς και στους ευρωβουλευτές. Η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική, έχουμε καταστρέψει τον πλανήτη σε τέτοια έκταση που είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε και στην κορυφή και στη βάση... Σημειώστε πάντως ότι εργάζομαι πολύ εντατικά για τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμά μας, Roots and Shoots.

Τι μήνυμα φέρατε στα παιδιά;

Ότι μπορεί να έχουν βλάψει το μέλλον τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν τα ίδια να κάνουν πολλά. Καιρός είναι να βρεθούμε, νέοι και μεγαλύτεροι και να αρχίσουμε να θεραπεύουμε τις πληγές που προκαλέσαμε στον πλανήτη.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιοποικιλότητα είναι τα κεντρικά στοιχεία της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στο Μεξικό. Τι έχετε να πείτε σε εκείνους που θα συμμετάσχουν;

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε τις κλιματικές αλλαγές κι ένα από τα πιο οικονομικά είναι να προστατέψουμε το τροπικό δάσος. Κόβοντας δέντρα απελευθερώνουμε το διοξείδιο του άνθρακα που έχουν αποθηκεύσει και όταν τα καίμε απελευθερώνουμε ακόμα περισσότερο. Το ίδιο το δάσος είναι μια τεράστια δεξαμενή για την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα.
Ένα άλλο μήνυμα αφορά την εντατική κτηνοτροφία. Κολοσσιαίες εκτάσεις που ήταν δάσος παραδίδονται στη γεωργία. Τρώμε ολοένα και περισσότερο, ολοένα και περισσότερο κρέας με αποτέλεσμα τα ζώα να τρέφονται με αφύσικο τρόπο και να παράγουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου, που με τη σειρά του ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Χωρίς να μιλήσουμε καν για τη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται αυτά τα ζώα, η εντατική κτηνοτροφία είναι τρομερά επιβλαβής για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.


Charlotte Biddle, από το Facebook του ΕΚ: Σαν πρέσβειρα του ΟΗΕ ποιό είναι το σημαντικότερο μήνυμα που μεταφέρετε;


Το περιβάλλον είναι το μέλλον μας. Πάρα πολλοί νομίζουν ότι τίθεται κάποιο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας αλλά στην πραγματικότητα αν δεν προστατεύσουμε το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, τότε κινδυνεύει το μέλλον των παιδιών μας. Όπως λένε, "δεν κληρονομήσαμε τον πλανήτη από τους γονείς μας, τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας". Κλέβουμε, κλέβουμε, κλέβουμε! Εμείς, η πιο ανεπτυγμένη μορφή ζωής στον πλανήτη, με τον πιο πολύπλοκο εγκέφαλο το μόνο που καταφέραμε ήταν να καταστρέψουμε το ίδιο μας το σπίτι.


Έχει ειπωθεί ότι αν όλη η ανθρωπότητα είχε το ίδιο επίπεδο ζωής με την Ευρώπη θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους πέντε ή έξι πλανητών κι εμείς δεν έχουμε παρά έναν. Έτσι πρέπει να επιστρατεύσουμε αυτόν τον πολύπλοκο εγκέφαλό μας και να πάρουμε κάποιες σωστές αποφάσεις με γνώμονα το αύριο, όχι το σήμερα.


Dinesh Kumar, από το Facebook του ΕΚ: Τι μπορεί να κάνει ο μέσος άνθρωπος για τη βιοποικιλότητα όταν την έχει καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό;


Πολλοί με ρωτούν "και τι μπορώ να κάνω εγώ".. Τα προβλήματα είναι τόσο κολοσσιαία που ο καθ' ένας νιώθει ανήμπορος κι όταν νιώθεις ανήμπορος δεν κάνεις τίποτα. Έτσι όλοι αφήνουν το πρόβλημα στους πολιτικούς και τους επιστήμονες με την πεποίθηση ότι το πρόβλημα είναι "δικό τους" και όχι δικό μας. Εγώ ένα έχω να πω: αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να αναλογισθείτε τις συνέπειες κάθε μίας πράξης σας, τις συνέπειες του τι αγοράζετε τι τρώτε, τι φοράτε, πώς πηγαίνετε από το Α μέρος στο Β. Πολλοί απλώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαλέξουν διαφορετικά όμως υπάρχουν εκατομμύρια που την έχουν και ο καθ' ένας μας μπορεί να διαλέξει τουλάχιστον για ορισμένα πράγματα τη σωστή λύση.


Danielle Demos, από το Facebook του ΕΚ: Στη πέμπτο παγκόσμιο συνέδριο Δρυμών στο Ντέρμπαν το 2003, πολλοί εκπρόσωποι αυτοχθόνων πληθυσμών έλεγαν ότι "πρώτα μας καταστρέψατε στο όνομα των βασιλιάδων, μετά στο όνομα της ανάπτυξης και τώρα στο όνομα της προστασίας της φύσης". Τι θα είχατε να τους πείτε;


Ότι είμαι 100% στο πλευρό τους! Συνεργαζόμαστε με αυτόχθονες πληθυσμούς σε διάφορα σημεία της υφηλίου και το ευτύχημα είναι ότι έχουν αρχίσει να αποκτούν φωνή. Με έχουν εντυπωσιάσει πολύ με τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους εκείνους που ετοιμάζονται να τους κλέψουν και πάλι, τις προσπάθειές τους να συνεχίσουν να έχουν ευθύνη για την ίδια τους τη γη από την απληστία της υπόλοιπης ανθρωπότητας.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...