Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

European Voice: Η ευρωζώνη πληρώνει τα λάθη της Μέρκελ

Μέρκελ και.. Σβαρστενεγκερ!
Αδυναμία κατανόησης του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές καταλογίζει στην Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ η εφημερίδα «Γιουροπίαν Βόϊς», επισημαίνοντας παράλληλα ότι στις πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες προέβη από το Παρίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επί της ουσίας επεσήμανε τα αυτονόητα.
Ειδικότερα σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα με τίτλο «Η ευρωζώνη πληρώνει τα λάθη της Μέρκελ» αναφέρεται ότι όταν ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 22 Νοεμβρίου, θα μπορεί να πει απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές ότι «σας είχα προειδοποιήσει».

Και αυτό γιατί είχε προειδοποιήσει την Α. Μέρκελ ότι οι αγορές θα αντιδρούσαν άσχημα στην επιμονή της να υπάρξει στο μέλλον επιμερισμός και στους ιδιώτες πιστωτές του βάρους της πτώχευσης μιας χώρας της ευρωζώνης.
Επομένως ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρει το δημοσίευμα, δήλωνε μονάχα το αυτονόητο όταν κατηγόρησε την Μέρκελ για τη δημιουργία μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας που θα επηρέαζε αρνητικά τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζωνης.

Η παρατήρηση του κ. Παπανδρέου προκάλεσε την αντεπίθεση του γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόϊμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να θυμάται ότι η αλληλεγγύη δεν αποτελεί μονόδρομο» σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή η αντεπίθεση δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα, που είναι ότι η Α Μέρκελ και ο Β. Σόϊμπλε έχουν κάνει λάθος.

Εκείνο που λείπει από την Α. Μέρκελ είναι η κατανόηση του τρόπου που θα αντιδράσουν οι αγορές, αναφέρει ακόμη η εφημερίδα σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις της είχαν αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων μικρότερων χωρών όπως της Ιρλανδίας, όπου το λάθος της είχε «ακριβές» συνέπειες.

Οι γερμανικές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ίσως δεν την ευχαριστούν για την παρέμβαση της, σχολιάζει το άρθρο.

«Καθώς τώρα η Ιρλανδία επουλώνει τις πληγές της και ο Ζ Κ Τρισέ επιθεωρεί τη ζημιά που έγινε ας ελπίσουμε ότι το μάθημα εμπεδώθηκε ακόμα και με τον πιο οδυνηρό τρόπο» σημειώνει το δημοσίευμα το οποίο καταλήγει με το σχόλιο ότι στην παρούσα φάση «είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε κάποια ωφέλεια των φορολογουμένων της ευρω-ζώνης από τα προστατευτικά ένστικτα της Α Μέρκελ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...